Elden kira ödemeleri yapanlara ceza artırımı Resmi Gazete'de

Tarih: 17.10.2024 10:23 Güncelleme: 17.10.2024 10:23
Elden kira ödemeleri yapanlara ceza artırımı Resmi Gazete
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Kira ödemelerini elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilmesi uygulaması başlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, blar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor.

Eski uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 lirayı aşması durumunda blar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Tebliğle konut kiralarında söz konusu sınır kaldırıldı. Tüm ödemeler b veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Ceza üst sınırı 20 milyon liraya çıktı

Yürürlükten kaldırılan tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. TBMM'de temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kiracıya da ceza kesilmesi imkanı getirilirken söz konusu ceza tutarları artırıldı.

Bu kapsamda kira ödemelerini b ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Eski uygulamada bu, kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyordu.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.

Öte yandan, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de 1 Eylül 2024'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. (İLKHA)

Mayıs ayında Gazze'de 12 gazeteci katledildi, 9'u yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 250 bin konut ve işyeri tamamlandı

İran füzesi, Tel Aviv'de eski bir işgalci bakanın evine isabet etti

Konya'da hafızlık merasimi: Bin 255 öğrenci icazet aldı

Enkaz altındakilere ulaşım için "deprem kolyesi" geliştirildi

Merkez Bsı'nın haziran ayı faiz kararı bekleniyor

Şanlıurfa'da 5 yaşındaki çocuğun ayağı oturağa sıkıştı

Yaklaşık 20 milyon öğrenci karnesini alarak tatile çıkıyor

İran'ın hedef aldığı hastane bitişiğindeki tesis, siyonist karargah olarak kullanılıyordu

Antalya'da Narkokapan operasyonu: 104 tutuklama

Sanayide klima yoğunluğu başladı: Uzmanlardan hastalık ve masraf uyarısı

Brent petrol 77,44 dolara yükseldi

Malatya'da tarıma can suyu: Çayırköy’de sulama kanalı yapılıyor

İşgal ordusu Lübnan'da Hizbullah komutanını öldürdüğünü ileri sürdü

Siyonist rejim, Arak reaktörü ve Khondab tesisine saldırdı

Gazze'de bir işgal askeri keskin nişancı atışıyla öldürüldü

Japonya'nın kuzeyinde 6,1 büyüklüğünde deprem

İşgalciler, 7 gündür kapalı olan Mescid-i Aksa'ya Yahudileştirme çabaları kapsamında baskın düzenliyor

Dicle Fest Batman’da kapılarını açtı

İran'ın son füze operasyonunda onlarca siyonist öldü ve yaralandı

Altın fiyatları Fed kararı sonrası geriliyor

Döviz fiyatları ne kadar oldu?

Ülke genelinde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde

İşgalciler, Batı Şeria'da ezan sesini susturmaya çalışıyor

İran, siyonist rejimi yine vurdu

Ev sahibi ile hırsız arasındaki fark: Filistinlilerin toprağa sıkı bağlılığı ve işgalcilerin kaçışı

TBMM komisyon başkanlıkları için yeni seçimler Resmî Gazete'de yayımlandı

Gazze'de yardım bekleyen sivillere saldırı: Dün 50, bugün 16 şehit

DMM: İran'ı vuran israil uçaklarının İncirlik Üssü'nden kalktığı iddiası asılsızdır

5 bin nüfuslu yerleşim yerlerine belediye kurulabilecek

Yükleniyor