-
BIST 100
18087,87%-0,13
-
DOLAR
46,75% 0,16
-
EURO
53,51% 0,00
-
GRAM ALTIN
6276,76% 1,33
-
Ç. ALTIN
10055,28% 1,19
Emekliler açıklanan zam oranına tepkili: Bu maaşlarla geçinmek mümkün değil
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklilerinin alacağı zam oranları netleşti.
Siirt'te İLKHA’ya konuşan emekliler, açıklanan maaş artışlarının yükselen hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek, resmi rakamlar ile çarşı-pazar fiyatları arasında uçurum olduğunu, mevcut gelirlerin kira, gıda ve temel ihtiyaçları karşılamaya yetmediğini ifade etti.
"Emeklinin sesi duyulmuyor"
Emekli Yaşar Diriarın, emeklilerin uzun süredir ekonomik sıkıntılar içinde yaşam mücadelesi verdiğini belirterek açıklanan verilerin vatandaşın yaşadığı gerçekleri yansıtmadığını söyledi.
Diriarın, "Emekliyim. Bu konuda ciddi mağduriyetler var. Hükümetin de oy verip gönderdiğimiz milletvekillerinin de vatandaşı kesinlikle dikkate almadığını görüyoruz. Sürekli bu rakamlar açıklanıyor ama eğer bu rakamlarla gerçekten geçinilebiliyorsa bunu bize göstersinler. Bugün emekli olarak aldığımız maaş hiçbir şekilde tatmin edici değil. Enflasyonun yüzde 0,9 olduğu söyleniyor. TÜİK bunu ispat etsin. İspat edebilen gelsin burada konuşsun. Aldığım maaşın büyük bölümü kiraya gidiyor." dedi.
Emekli olduktan sonra çalışmak istediğini ancak yaşından dolayı iş bulamadığını dile getiren Diriarın, "Ben emekli olarak iş aradım. Bana verilen cevap şu oldu: 'Kusura bakmayın, emeklisiniz.' Peki emekli ne yapsın? Ölsün mü, intihar mı etsin, kendini denize mi atsın? Onun yorumunu da onlara bırakıyorum. Benim diyecek bir yorumum yok. Sadece mağduriyet var. Görülmeyen, dikkate alınmayan emekliler var." ifadelerini kullandı.
"Kira maaşı bitiriyor"
Emekli Abdullah Öbüş ise kira fiyatlarının emekliler için en büyük sorunlardan biri haline geldiğini belirtti.
Öbüş, "Şimdi biz ne desek, hepsi yalan denilecek. Siirt'te en yüksek kira 30 bin lira, en düşük kira ise 15 bin lira. Emekli bu sigarayı da içemesin de ne yapsın? Zaten geçinemiyoruz. Artık bir sigarayı bile rahatça içemiyoruz. Bunu bütün Türkiye biliyor. Seksen bir ilin tamamı biliyor. Kim ne söylerse söylesin, gerçeği değiştiremez. Artık ölelim mi, yaşamaya mı çalışalım noktasına geldik. Başka yolumuz kalmadı. Her gün 20 liradan iki ekmek alsam, bir sigara bile içemiyorum. Yakında suyu bile hesap ederek içeceğiz." dedi.
"Çalışacak durumda değiliz"
Memur emeklisi Abdulcelil Tarlak da maaşlara yapılacak artışın yüksek enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirterek mevcut gelirle geçinmenin mümkün olmadığını söyledi.
Tarlak, "Memur emeklisiyim. Yaklaşık yüzde 13 civarında zam verecekler ama bu bize yetmiyor. Bu parayla geçinmek mümkün değil. Ne yapalım? Bizim elimizden bir şey gelmiyor. Yaşlandık. Artık çalışabilecek durumda da değiliz. Ne veriyorlarsa şükretmek zorunda kalıyoruz. Herkes biliyor ki bu para bu enflasyona karşı yeterli değil. 25 bin lira maaş kime yeter? Siirt'te kiralar 20 bin lira civarında. Allah'tan kızımın evinde kalıyorum, benden kira almıyor. O şekilde idare ediyorum. Yoksa geçinmek mümkün değil." diye konuştu.
İşçi ve memur emeklileri arasında maaş farkı bulunduğunu düşündüğünü dile getiren Tarlak, "Gazetecisin, benden bir şeyler söylememi istiyorsun ama konuşunca herkesin tepkisi oluyor. Yetmeyen bir şeye ben nasıl 'yetiyor' diyebilirim? Böyle olmamalıydı. Benim anlamadığım bir konu var. Neden işçi emeklilerine daha fazla veriliyor? Bu benim aklıma takılıyor." ifadelerini kullandı.
"Temel ihtiyaçlar bile karşılanamıyor"
İşçi emeklisi Cafer Şenal, emekli maaşlarının hayatın gerçekleriyle bağdaşmadığını ifade ederek artan fiyatlar karşısında alım gücünün her geçen gün düştüğünü söyledi.
Şenal, "İşçi emeklisiyim ama aldığımız maaştan memnun değiliz. Neden derseniz, hayat şartlarına göre bu maaşlar yetersiz. Hayat şartlarına baktığımız zaman toplumun en alt gelir grubunun bile altında kalıyoruz. Çünkü maaşlarımız çok düşük. Paranın da artık hiçbir değeri kalmadı. Bir ekmek 15 lira olmuş, bir kilo pirinç 85 lira. Bir kişi emekliyse, çocukları okuyorsa, evi yoksa ve kirada oturuyorsa 25 bin lirayla nasıl geçinsin? Başımızdaki yetkililer bunu görmüyor mu? Siz bu parayla geçinebilir misiniz? Keşke böyle olmasaydı. İnşallah düzelir diyoruz ama ekonomi bir türlü düzelmüyor." dedi.
"Emekli insanca yaşayabileceği gelir istiyor"
Hayrettin Yılmaz ise emeklilerin yıllardır benzer ekonomik sıkıntılar yaşadığına dikkat çekerek maaş artışlarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmadığını söyledi.
Yılmaz, "Maaşımız bize yetmiyor. Bu zaten kamuoyunun da herkesin de bildiği bir gerçek. Bugün Türkiye'de, özellikle büyük şehirlerde 25-30 bin liradan aşağı kira bulmak neredeyse mümkün değil. İnsan onuruna yakışır bir zam yapılması gerekiyordu ama yıllardır aynı mağduriyet devam ediyor. Emekli her zaman mağdur durumda bırakılıyor. Geçim şartlarının ne kadar ağır olduğu herkes tarafından biliniyor. Emekli geçinemiyor. Adeta yarı aç, yarı tok yaşamaya çalışıyor. Böyle bir yaşamın ne kadar sürdürülebileceği de tartışmalı. Biz bu şartlardan memnun değiliz." dedi.
Emekliler, açıklanan maaş artışlarının yükselen yaşam maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, maaşların gerçek enflasyon, kira giderleri ve temel ihtiyaçlar dikkate alınarak yeniden düzenlenmesini talep etti. (İLKHA)
ABD Başkanı Trump’tan İran’a yönelik cenaze açıklaması
Motorine 1,31 liralık zam bekleniyor
Rusya’dan Baltık ülkelerine ağır suçlama
HÜDA PAR Adana İl Başkanı Beyazçiçek: “15 yıldır süren kentsel dönüşüm mağduriyeti sona ermeli”
Müftü Yardımcısı Aktan: Çocuklara bırakılacak en büyük miras güzel ahlak ve edeptir
St. Petersburg'daki petrol terminaline İHA saldırısı
Venezuela'da deprem bilançosu ağırlaşıyor
Kocaeli merkezli bahis operasyonunda 101 kişi tutuklandı
Batman'da topraksız tarım eğitimi başladı
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde sahte altın operasyonu: 22 tutuklama
Ordu'da zehir satıcılarına yönelik operasyonda 11 kişi tutuklandı
Zelenskiy: Sumi'ye düzenlenen saldırıda 4 kişi öldü, 27 kişi yaralandı
İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak
AB'ye e-ihracatta "Kolaylaştırılmış A.TR Düzenleme Uygulaması" devreye alındı
Batman Barosu, Kur'an-a ve Peygamber'e saygısızlığa sahip çıktı
Muğla'da hakkında 18 yıl 9 ay hapis cezası bulunan uyuşturucu satıcısı yakalandı
Türkiye'nin tarımsal hasılası 83,2 milyar dolara ulaştı
Resmî Gazete’de sigara bırakma desteği kararı: 1 milyon kişiye ücretsiz ilaç
Emekliler açıklanan zam oranına tepkili: Bu maaşlarla geçinmek mümkün değil
İran’da Hamaney’e veda: 6 gün sürecek cenaze merasimi başladı
Lübnan-siyonist rejim anlaşmasında çatlaklar büyüyor: İhlaller ve iç bölünme tırmanıyor
İran: Şehitlerimizin intikamını alacağız
Rusya-Ukrayna savaşında cephe gerilimi tırmanıyor
HAMAS heyeti, şehit Hamaney'in cenaze törenine katıldı
İstanbul Valiliğinden kuvvetli sağanak ve rüzgâr uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı
Van'da 800 küçükbaş hayvanın yağmalanmasına ilişkin 4 şüpheli yakalandı
Danıştay'dan trafik cezalarına emsal karar
İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullanım oranı yüzde 50'ye çıkarıldı
Manisa'da mevlit yemeği sonrası 19 kişi hastaneye kaldırıldı
Yükleniyor







