• BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var

08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep'te emlak danışmanlığı yapan Mehmet Cahit Platin, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine dönmeye başlamasıyla beraber kiralık ve satılık konut sayısında artış olduğunu kaydetti.

Platin, depremle birlikte çok ciddi bir sorun haline gelen kiralık konut sorununun azalmaya ve kiraların yüzde 30 oranında düşmeye başladığını ifade etti.

Ramazan Bayramı sonrası konut sayısının daha da artacağını belirten Platin, Suriyelilerin ülkelerine dönmelerindeki artışın bayram sonrası daha da hızlanacağını öngördüklerini dile getirdi.

"Kiralar yüzde 30 civarında düştü"

Konut ve kiraların son durumu hakkında bilgi veren Platin, "Şu anda kiralık ev biraz daha rahat bulunabiliyor. Kiralar da yüzde 30 civarında düştü. Aynı zamanda dairelerin de fiyatları şu anda çok düşüktür. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bindir. Maliyetinin altında fiyat veriliyor. Bu konuda bizler biraz muzdaribiz. Devlet müteahhitlere bir el atsa faydası olur inşallah. " dedi.

"İnşaat işinde elaman sıkıntısı var"

Suriyelilerin dönüşüyle birlikte piyasada bir boşluk oluşacağına değinen Platin, "İşçi ve inşaat maliyetleri her gün artıyor, konut fiyatları yerinde duruyor. Suriyelilerin gidişiyle beraber biz çok işçi arayacağız. Şu anda bile çok sıkıntı çekiyoruz. Bir eleman lazım olduğu zaman sağa sola haber bırakıyoruz, zorla hatır gönülle bir eleman buluyoruz. Şu an inşaat işinde ciddi bir eleman sıkıntısı var." ifadelerini kullandı.

"Bayram sonrası kiralık ev sayısı daha da artar"

Kiralarda düşüşün yaşanacağına değinen Platin, "Okullar tatil olduktan sonra Suriyelilerin çoğu gidecek. Konuştum, Suriyeliler bayramdan sonra gideceklerini söylüyorlar. O zaman kiralık evlerde daha rahat bulunur. O zaman işçi çok sıkıntı olur ve o zaman hiç bulunmaz. Özellikle Gaziantep için söylüyorum, eğer yurt dışından işçi gelmezse hakikaten inşaat işi çok zor olacaktır." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar şu an maliyetin altındadır"

İnşaat sektöründeki son durumu değerlendiren Platin, "Satılık daire var ama müşteri yok. Fiyatlar şu an maliyetin altındadır. Ödemesi olan arkadaşlarımız deyim yerindeyse adeta dairesini bozuyor. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bin. Bu durumda bir dairede 7 yüz lira maliyetinin altında vermiş oluyoruz. Şu an konut çok, fazla yapan da yok, ona rağmen satılmıyor. Bu duruma faizlerin de etkisi var. Devlet yüzde 40 ile 45 arasında faiz veriyor. Adam götürüp parasını faize yatırıyor. O nedenle daire satışı da olmuyor. Adam diyor, '5 milyona daire alacağıma onu götürüp faize yatırırım orada 200 bin lira para kazanırım. 15 bin kira veririm diğerini yerim' diyerek helal, haram düşünmeyenler için çok önemli değil. Parasını götürüp bya yatırıyor. Faiz hem günah hem de ekonomiyi çok olumsuz etkiliyor. Bu faize bir dur demeleri lazımdır. Bu şekilde çok sıkıntıdır." dedi. (İLKHA)

Döviz kurlarında son durum

Altın rekor seviyeye yakın seyrediyor

Siber suçlara yönelik 16 ilde operasyon: 126 şüpheli yakalandı

Meteoroloji uyardı: Doğuda yoğun kar, Ege ve Akdeniz'de fırtına bekleniyor

PKK/SDG Halep'te ağır silahlar ve İHA'larla ordu mevzilerini hedef aldı

Kahire'de neler konuşuluyor, Gazze'yi kim yönetecek, hangi plan devrede?

İran'dan Trump'a yanıt: Tehditlere boyun eğmeyeceğiz

İşgalciler ateşkesi bir kez daha ihlal etti: Gazze'de iki direnişçi şehit

Trump'tan İran'da kaos çağrısı: Protestolara devam edin, kurumları ele geçirin

Gazze'de barınaklar mezara dönüştü: 5 şehit

Konya merkezde eğitime 1 gün ara verildi

Iğdır’da 5 düzensiz göçmen yakalandı, 1 kişi tutuklandı

ABD ile Danimarka arasında Grönland diplomasisi

Malatya'da 6 ilçede eğitime kar engeli

Erzurum Havalimanı 1,1 milyon yolcuya hizmet verdi

Bakan Fidan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

BM: İran’daki gelişmeler konusunda BM’ye üye tüm devletler askeri söylem yerine diplomasiyi savunmalı

Ağrı'da okullar tatil edildi, idari izinler açıklandı

Ağrı'da ilk beyin tümörü ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Batman'da zincirleme kaza: Çok sayıda araçta maddi hasar

İzmir’de 65 kilogram esrar ele geçirildi, 1 kişi tutuklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

Gazze’de yağış ve fırtına insani felaketi derinleştiriyor

Mersin’de karla karışık yağmur günlük hayatı olumsuz etkiledi

Gümüşhane’de kar nedeniyle eğitime 1 gün ara

Batman-Bismil yolunda seyir halindeki otomobil alev aldı

Rusya, Ukrayna'daki enerji ve askeri tesisleri vurdu

Afyonkarahisar’da durdurulan araçta 335 adet sentetik ecza ele geçirildi

Eski Gürcistan Başbakanı Garibaşvili'ye hapis cezası

Japonya ile Güney Kore'den kritik görüşme

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Döviz kurlarında son durum

Altın rekor seviyeye yakın seyrediyor

Siber suçlara yönelik 16 ilde operasyon: 126 şüpheli yakalandı

Meteoroloji uyardı: Doğuda yoğun kar, Ege ve Akdeniz'de fırtına bekleniyor

PKK/SDG Halep'te ağır silahlar ve İHA'larla ordu mevzilerini hedef aldı

Kahire'de neler konuşuluyor, Gazze'yi kim yönetecek, hangi plan devrede?

İran'dan Trump'a yanıt: Tehditlere boyun eğmeyeceğiz