• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Emlak sektörü zor günler geçiriyor: Konut fiyatları düşmedi

EKONOMİ 5.04.2025 10:15:31 0
Emlak sektörü zor günler geçiriyor: Konut fiyatları düşmedi

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEBD) Batman İl Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, Batman'da konut fiyatlarının bu yıl değişmediğini, faizlerinin piyasayı olumsuz etkilediğini belirtti ve emlak sektöründe satışların yüzde 10 seviyelerine düştüğünü ifade ett

TEBD İl Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, son dönemde Batman'daki emlak piyasasında ciddi bir durgunluk yaşandığını belirtti.

Fahiş fiyatlarla satılan dairelerin vatandaşlar için alım gücünün çok dışında olduğunu vurgulayan Değirmenci, esnafın da yüksek kira bedelleri nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Ayrıca, sektördeki olumsuz şartların yılsonuna kadar devam etmesini beklediğini belirten Değirmenci, faiz oranlarının düşmesini ve devletin sosyal konut projelerini hızlandırmasını talep etti.

"Hiç satış yok"

Mehmet Emin Değirmenci, "Bu yıl Batman'da daire fiyatları hiç değişmedi. Konut kredisi böyle devam ettikçe daha da zor günler yaşayacağız. Müteahhitler çok kötü durumda, iflasla baş başadırlar. Emlak sektöründe işler şu an durgundur. Eskiye göre konut satışları yüzde 10 bile yok. Hiç satış yok. Sebebi de kredilerin yüksek olmasıdır ve kredilerin de düşeceğini beklemiyoruz." dedi.

"Maaşla çalışan bir kişinin ev alması mümkün değil"

Bu durumun yılsonuna kadar devam edeceği öngörüsünde bulunan Değirmenci, "Maliyetler yüksek olunca ev fiyatları da yükseliyor. Vatandaşların alım gücü çok düşüktür. Bu fiyatlarla maaşla çalışan bir kişinin ev alması mümkün değil. Krediler düşerse piyasanın açılacağını düşünüyoruz. Bir buçuk yıldır emlak sektöründe piyasa kötüye doğru gidiyor. Bu durum daha da devam ediyor. Krediler böyle devam ederse bu sorun yılsonuna kadar devam edecektir." diye konuştu.

"12 milyona daire fiyatları var"

"Konut satışları krediler düşmeden istediğimiz seviyeye geleceğini beklemiyoruz." diyen Değirmenci, "Tabi piyasada fahiş fiyat var. Bir buçuk milyon ila 2 milyon arasındaki daire fiyatlarında genelde çok sıkıntı yok. Vatandaşlar gücüne göre alabiliyor. Yalnız Batman'da şu anda 8, 10, 12 milyon TL istenilen daireler var. Vatandaşlar bu daireleri nasıl alacak?" ifadelerini kullandı.

"Çoğu esnaf kiraya çalışıyor"

Ayrıca, Batman'daki esnafın da kira konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Değirmenci, şunları söyledi:

"Çoğu esnaf arkadaşlarımız kiraya çalışıyorlar. Bu kiraya bir çare bulunsa çok iyi olur. Çünkü Diyarbakır Caddesi'nde kiralar 150 ila 200 bin liraya dayandı. Bundan dolayı esnafımız çok mağdur, iflasla baş başadır. Ev kiraları da bölgeye göre 7 ila 30 TL arasında değişiyor."

"Sosyal konut projesi hayata geçirilmeli"

Değirmenci, sektördeki sıkıntıların aşılması için en büyük beklentilerinin, konut kredilerinin faiz oranlarının düşmesi ve devletin sosyal konut projesinin bir an önce devreye girmesi olduğunu vurguladı. "Bu konutlar olursa daire fiyatları biraz daha düşecek ve vatandaşlar bir nebze de olsa rahatlayacaktır." diyen Değirmenci, piyasanın canlanabilmesi için devletin desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. (İLKHA)

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Alp kardeşlerden örnek davranış: Harçlıklarını Umut Kervanı'na bağışlıyorlar

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün KKTC'ye gidecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ