GÜNDEM 11.01.2025 13:37:26 0

Emlakçı Korkmaz: Kira fiyatlarında değişiklik beklenmiyor

Emlakçı Korkmaz: Kira fiyatlarında değişiklik beklenmiyor
Haberi Sesli Oku

Konut yetersizliği ve yüksek maliyetler nedeniyle Bingöl'de kira fiyatları yüksek seyrini sürdürüyor. Emlakçı Behçet Korkmaz, piyasada yakın zamanda bir rahatlama beklenmediğini ifade etti.

Korkmaz, Türkiye genelinde, Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinin başlamasının kira fiyatlarına olumlu etkiler yapabileceği düşünülse de Bingöl özelinde bu durumun beklenmediğini ifade etti.

Bingöl’de çok fazla konut yapılmadığı için talebin karşılanmadığını aktaran Korkmaz, “Suriye'ye geri dönüşler başladı. Bu durum Türkiye genelinde belki olumlu bir şekilde kiralara yansıyabilir. Fakat Bingöl'de özellikle kiralar konusunda olumlu bir geri dönüş olacağını sanmıyorum. Bunun nedeni, Bingöl'deki ciddi konut sıkıntısıdır. Yapılan TOKİ projelerinin bir türlü satışa sunulmaması, özellikle konut yetersizliğinden dolayı kiraların yüksek kalmasına neden oluyor. Yapımı biten TOKİ'lerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildiği biliniyor ancak hala satışa sunulmadılar. Bingöl'de çok fazla yeni konut yapılmadığı için talep karşılanamıyor. Bu da hem kiraların artmasına hem de kiralık konut bulma konusunda zorluklara yol açıyor. Özellikle öğrencilerin kiralık konut bulmakta çok zorlandığını görüyoruz. Kış mevsiminde olmamıza rağmen, genelde bu dönemde bir nebze rahatlama olurken, şu an bile kiralık daire bulma sıkıntısı devam ediyor.” dedi.

“Suriyelilerin çalıştığı işlerde 'Suriyeliler gitsin' diyenler çalışmıyor”

Suriyelilerin dönüşünün olumlu tarafının da olduğunu ancak Suriyelilerin çalıştıkları işlerde kimsenin çalışmadığını belirten Korkmaz, “Türkiye genelinde resmi rakamlara göre yaklaşık 4 milyon Suriyelinin bulunduğu belirtilmişti. İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı en son açıklamada, şu ana kadar 25 bin Suriyelinin geri dönüş yaptığı ifade edilmişti. Bu sayı Türkiye genelinde önemli bir etki yaratmayacaktır. Ancak, Suriyelilerin geri dönmesinin olumlu etkilerinin olabileceği de bir gerçektir. Bununla birlikte, bir başka açıdan da düşünmek gerekiyor, bugün Suriyelilerin çalıştığı işlerde, "Suriyeliler gitsin" diyenlerin çoğu çalışmayı tercih etmiyor. Böyle bir durumda 'Buyurun, bu işleri siz yapın' dediğinizde, 'Biz o işi yapmayız' diyenler de var. Ancak aynı kişiler, Suriyelilerin gitmesini istemekte ısrar ediyor.” şeklinde konuştu.

“Konut satışlarında oldukça büyük bir azalma söz konusu”

Konut fiyatlarının yüksek olması nedeniyle satışların da durgun olduğunu vurgulayan Korkmaz, Bingöl’de konut ve kira piyasasının mevcut durumunu şöyle değerlendirdi:

“Bingöl'de resmi rakamlara göre burada 1230 Suriyelinin yaşadığı belirtiliyor. Bu sayı, Bingöl açısından çok ciddi bir rakam değil. Suriyelilerin belli bölgelerde, özellikle Şanlıurfa civarında yoğunlaştığı biliniyor. Bingöl'de ise Suriyelilerin geri dönüşünün kiralar üzerinde herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Özellikle kira fiyatları konusunda bir değişiklik beklenmiyor. Emlak piyasası, şu an maalesef Bingöl için konuşuyoruz, durgun bir vaziyette. Emlak piyasası, çünkü fiyatlardan hepimiz haberdarız. Yüksek maliyetlerden dolayı, fiyatların artmasından dolayı kimse konut alamıyor. O yüzden konut sıkıntısı ve konut satışlarında oldukça büyük bir azalma söz konusu. Dolayısıyla bu konuda da bir sıkıntı yaşanıyor. Biliyoruz ki Bingöl'de birçok yerde yine TOKİ'nin yapacağı konutlar var. Bunlar da bir an önce yapılırsa ve devreye girerse, satışları falan yapılırsa, evet belki bir hareketlenme olur. Bir rahatlık oluşur en azından hem kiralık konut konusunda hem de satılık konut konusunda. Piyasalara biraz hareketlilik gelir."  (İLKHA)

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Yükleniyor