• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,37% 0,08
  • EURO

    45,48% 0,10
  • GRAM ALTIN

    4305,94% 0,50
  • Ç. ALTIN

    6934,05% 0,00
Emtia piyasalarında yoğun satış fiyatları etkiledi
EKONOMİ
Tarih: 13.09.2021 17:45
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
Emtia piyasalarında yoğun satış fiyatları etkiledi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emtia piyasalarında yoğun satış fiyatları etkiledi

Geçen hafta emtia piyasasında yaşanan yoğun satış nedeni ile bazı emtia fiyatları düşerken bazıları da zirveye çıktı.

İSTİHDAMIN ZAYIF SEYRETMESİ PİYASALARI ETKİLİYOR

Analistler, enflasyondaki yükselişe karşın zayıf istihdam piyasası ve koronavirüs varyantlarının ekonomik toparlanmaya zarar vereceğine ilişkin endişelerin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarının azaltımını geciktirebileceğine dair beklentileri desteklediğini ifade etti.

TAHVİL FAİZLERİ VE DOLAR YÜKSELDİ EMTİA FİYATLARI DÜŞTÜ

Bu durumun yatırımcıları temkinli pozisyon almaya yönelttiğini belirten analistler, tahvil faizleri ve dolardaki yükselişle birlikte emtia fiyatlarında da sert düşüş yaşandığını kaydetti.

Emtia piyasasında geçen hafta küresel ekonomiye dair endişelerin artmasıyla yoğun satışlar görüldü. Çin'in emtia fiyatlarını düşürmek için müdahalelerine devam etmesi de emtia fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturan başka bir unsur oldu.

KIYMETLİ MADENLER ALTIN, GÜMÜŞ, PLATİN KAYIPTA

Geçen hafta paladyum yüzde 11,8, platin yüzde 6,9, gümüş yüzde 3,8, altın yüzde 2,2 ve kurşun yüzde 1 değer kaybetti.

Altının ons fiyatı, üst üste 4 haftalık yükseliş eğiliminin ardından gelişmiş ülke merkez bankalarının şahinleşen para politikası tonlamaları sonrası analistlerin önemli direnç olarak dikkati çektiği 1.830 dolar seviyesindeki satış baskısıyla karşılaştı ve haftayı düşüşle tamamladı.

Emtia fiyatlarındaki düşüşlere karşın geçen hafta ralli yapan emtialar da oldu. Artan talep ve tedarike ilişkin endişeler bazı emtiaların değer kazanmasını sağladı.

ALÜMİNYUM, DOĞALGAZ, NİKEL, ÇİNKO VE BAKIR ARTTI

Geçen hafta alüminyum yüzde 8,4, doğalgaz yüzde 5,9, nikel yüzde 5,2, çinko yüzde 3,2 ve bakır yüzde 1,9 arttı. Doğalgaz 5,095 dolarla 7,5 yılın, nikel ise 9,3459 dolarla 7 yılın zirvesini gördü.

Alüminyumda Gine'deki askeri darbenin arzda yarattığı endişeler ve talep artışıyla sert yükseliş görülürken, Ida Kasırgası ile birlikte teslimatlara ilişkin risklerin ortaya çıkması sonrası kış mevsiminin sert geçeceğine yönelik öngörüler de doğalgaz fiyatlarını artırdı.

NİKEL 7 YILIN ZİRVESİNDE

Nikel, küresel talepteki artış ve metal ile ilgili tedarik endişelerinden dolayı 7 yılın zirvesine tırmandı. Analistler, elektrikli arabaların bataryalarında kullanılan ana materyallerden biri olan nikelin yeşil dönüşümle beraber en fazla yükselecek ham maddelerden biri olabileceğini belirterek, Tesla'nın, ileride oluşabilecek tedarik sıkıntılarına önlem olarak temmuzda BHP Group ile nikel tedarik anlaşması imzaladığını anımsattı.

Tedarik zincirine ilişkin endişeler geçen hafta bakır fiyatlarını da destekledi.

TARIM EMTİALARINDA SERT SATIŞLAR GÖRÜLDÜ

Geçen hafta tarım emtialarında sert satışlar oldu. Buğday yüzde 5,2, kahve yüzde 2,5, kakao yüzde 1,7, mısır yüzde 1,4, soya fasulyesi ve şeker yüzde 0,3 değer kaybetti.

Ida Kasırgası ile birlikte ihracatta aksamalar yaşanması ve ihracatın gerilemesi fiyatları olumsuz etkilerken, talebe yönelik endişelerin de emtia fiyatları üzerinde olumsuz etkisi oldu.

DOLAR ENDEKSİNDEKİ GÜÇLENME İLE EMTİALARDA SATIŞ GÖRÜLÜYOR

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, 'Dolar endeksindeki güçlenme ile emtiaların geneline yayılan satışlar görülüyor. Özellikle şeker ve kahve gibi tek bir ülkede yoğun üretilen emtialarda dolar endeksli satışların daha etkili olduğunu görüyoruz.' diye konuştu.

Buğday üretim tahminlerindeki artışın geçen haftanın son gününde satışların etkili olmasına yol açtığını kaydeden Ergezen, buğdayda satış baskısının bu hafta da devam edebileceği öngörüsünde bulundu.

Delta varyantı ve ekonomik endişelerin bir miktar artmasının pamukta düşüşe neden olduğunu aktaran Ergezen, bununla beraber üretim tahminlerindeki artışın da pamukta satışların güçlenmesine yol açtığını vurguladı.

ARTAN NAVLUN FİYATLARI NEDENİYLE ŞEKER TALEBİNDE DÜŞÜŞ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR

Zafer Ergezen, Delta varyantı nedeniyle şekerde talebe yönelik endişelerin arttığını kaydetti.

Brezilya'da şeker üretiminin ağustos ayının ikinci yarısında yüzde 0,7 arttığını belirten Ergezen, 'Bununla beraber artan navlun fiyatları nedeniyle talepte düşüş olduğu görülüyor.' dedi.

Ergezen, Delta varyantı nedeniyle talebe yönelik endişeler ve dolar endeksindeki güçlenmenin kahveyi de olumsuz etkilediğini söyledi.

İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata