• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

En yaygın çocukluk çağı kanserleri: Lösemi, lenfoma ve beyin tümörleri

SAĞLIK 15.02.2025 12:34:47 0
En yaygın çocukluk çağı kanserleri: Lösemi, lenfoma ve beyin tümörleri

Çocukluk çağı kanserlerinin, 0-18 yaş arasındaki çocuklarda görülen ve yetişkin kanserlerinden farklı biyolojik özelliklere sahip kanser türleri olduğunu belirten Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, en yaygın çocukluk çağı ka

Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, "15 Şubat Uluslararası Çocukluk Kanseri Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Kazancı, "Her yıl dünya genelinde yaklaşık 400 bin çocuk, ülkemizde de 4 bin 500 ila 5 bin çocuk kanser tanısı almaktadır. Erken tanı ve etkili tedavi yöntemleriyle birçok çocuk sağlığına kavuşabilir." dedi.

Çocukluk çağı kanserleri belirtilerinin kanserin türüne ve yerleşim bölgesine göre değişebildiğini ifade eden Kazancı, "Sık görülen belirtiler, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, sürekli yorgunluk veya halsizlik, kolay morarma veya kanamalar, geçmeyen ateş, sürekli ağrı, özellikle kemik ve eklem ağrısı, gözlerde beyaz lekeler, çift görme veya görme kaybı, karında şişlik veya kitle hissi… Bu belirtiler başka hastalıklara da işaret edebilir, ancak uzun süre devam ederse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde hangi yöntemler kullanılıyor?

Tedavinin, genellikle kanserin türüne ve evresine göre belirlendiğini belirten Kazancı, "Yaygın tedavi yöntemleri kemoterapi (kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan ilaç tedavisi), radyoterapi (tümörleri küçültmek veya yok etmek için radyasyon kullanımı), cerrahi (kanserli dokunun çıkarılması), hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapidir (Özellikle son yıllarda etkili olan yeni tedavi yaklaşımları). Erken tanı ve tedaviye zamanında başlanması, başarı oranlarını artırır." şeklinde konuştu.

Erken teşhis, tedavi sürecinde başarı şansını önemli ölçüde artırır

Çocukluk çağı kanserlerini tam olarak önlemenin mümkün olmadığını ancak erken teşhis ve tedavinin hayati derecede önemli olduğunu sözlerine ekleyen Kazancı, "Maalesef çocukluk çağı kanserlerinin tam olarak önlenmesi her zaman mümkün değildir. Çünkü genellikle genetik faktörler ve bilinmeyen nedenlerle ilişkilidir. Ancak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları (dengeli beslenme, sigara dumanından uzak durma, çevresel toksinlerden kaçınma) ve düzenli sağlık kontrolleriyle erken tanı şansı artırılabilir. Erken teşhis, tedavi sürecinde başarı şansını önemli ölçüde artırır. Kanser ne kadar erken evrede teşhis edilirse hem tedavi yöntemleri daha az invaziv olur hem de çocukların sağlıklı bir yaşama dönme olasılığı yükselir. Ailelerin belirtiler konusunda bilinçli olması ve düzenli sağlık kontrollerine önem vermesi kritik rol oynar." dedi.

"Psikolojik destek almak hem çocuk hem de aile bireyleri için önemlidir"

Bir çocukta kanser tanısı almanın aileler için zorlu bir süreç olduğunu hatırlatan Kazancı, "Bu süreçte psikolojik destek almak hem çocuk hem de aile bireyleri için önemlidir. Ailelerin, sağlık ekipleriyle yakın iş birliği içinde olması gerekir. Tedavi sürecine dair bilgi almak ve süreç hakkında sorular sormaktan çekinmemeleri önemlidir. Ayrıca, benzer deneyimleri yaşayan diğer ailelerle iletişim kurmak, dayanışma sağlayabilir." diye belirtti.

"Vakit kaybetmeden doktora başvurun"

Çocukluk çağı kanserleriyle ilgili ailelere önerilerde de bulunan Kazancı, "Çocuğunuzun sağlığıyla ilgili herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde vakit kaybetmeden doktora başvurun. Tedavi sürecinde sağlık ekipleriyle güçlü bir iletişim kurun ve süreci anlamaya çalışın. Psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Çocuğunuzun moralini yüksek tutmak, tedavi sürecine olumlu katkı sağlar. Diğer ailelerle dayanışma gruplarına katılarak deneyim paylaşımında bulunun." ifadelerini kullandı.

Kazancı, "Bu özel günün amacının çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bu hastalıklarla mücadelede tüm dünyada işbirliği sağlamak; aynı zamanda bu süreçte mücadele eden çocuklara, ailelerine ve sağlık çalışanlarına destek olmayı teşvik etmek olduğunu da sözlerine ekledi. (İLKHA) 

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ