• BIST 100

    10979,73%0,7
  • DOLAR

    42,42% 0,18
  • EURO

    49,00% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5527,88% -0,46
  • Ç. ALTIN

    9236,33% 0,00

En yaygın çocukluk çağı kanserleri: Lösemi, lenfoma ve beyin tümörleri

15 Şubat 2025, Cumartesi 12:34
15 Şubat 2025, Cumartesi 12:34
En yaygın çocukluk çağı kanserleri: Lösemi, lenfoma ve beyin tümörleri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocukluk çağı kanserlerinin, 0-18 yaş arasındaki çocuklarda görülen ve yetişkin kanserlerinden farklı biyolojik özelliklere sahip kanser türleri olduğunu belirten Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, en yaygın çocukluk çağı ka

Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, "15 Şubat Uluslararası Çocukluk Kanseri Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Kazancı, "Her yıl dünya genelinde yaklaşık 400 bin çocuk, ülkemizde de 4 bin 500 ila 5 bin çocuk kanser tanısı almaktadır. Erken tanı ve etkili tedavi yöntemleriyle birçok çocuk sağlığına kavuşabilir." dedi.

Çocukluk çağı kanserleri belirtilerinin kanserin türüne ve yerleşim bölgesine göre değişebildiğini ifade eden Kazancı, "Sık görülen belirtiler, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, sürekli yorgunluk veya halsizlik, kolay morarma veya kanamalar, geçmeyen ateş, sürekli ağrı, özellikle kemik ve eklem ağrısı, gözlerde beyaz lekeler, çift görme veya görme kaybı, karında şişlik veya kitle hissi… Bu belirtiler başka hastalıklara da işaret edebilir, ancak uzun süre devam ederse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde hangi yöntemler kullanılıyor?

Tedavinin, genellikle kanserin türüne ve evresine göre belirlendiğini belirten Kazancı, "Yaygın tedavi yöntemleri kemoterapi (kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan ilaç tedavisi), radyoterapi (tümörleri küçültmek veya yok etmek için radyasyon kullanımı), cerrahi (kanserli dokunun çıkarılması), hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapidir (Özellikle son yıllarda etkili olan yeni tedavi yaklaşımları). Erken tanı ve tedaviye zamanında başlanması, başarı oranlarını artırır." şeklinde konuştu.

Erken teşhis, tedavi sürecinde başarı şansını önemli ölçüde artırır

Çocukluk çağı kanserlerini tam olarak önlemenin mümkün olmadığını ancak erken teşhis ve tedavinin hayati derecede önemli olduğunu sözlerine ekleyen Kazancı, "Maalesef çocukluk çağı kanserlerinin tam olarak önlenmesi her zaman mümkün değildir. Çünkü genellikle genetik faktörler ve bilinmeyen nedenlerle ilişkilidir. Ancak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları (dengeli beslenme, sigara dumanından uzak durma, çevresel toksinlerden kaçınma) ve düzenli sağlık kontrolleriyle erken tanı şansı artırılabilir. Erken teşhis, tedavi sürecinde başarı şansını önemli ölçüde artırır. Kanser ne kadar erken evrede teşhis edilirse hem tedavi yöntemleri daha az invaziv olur hem de çocukların sağlıklı bir yaşama dönme olasılığı yükselir. Ailelerin belirtiler konusunda bilinçli olması ve düzenli sağlık kontrollerine önem vermesi kritik rol oynar." dedi.

"Psikolojik destek almak hem çocuk hem de aile bireyleri için önemlidir"

Bir çocukta kanser tanısı almanın aileler için zorlu bir süreç olduğunu hatırlatan Kazancı, "Bu süreçte psikolojik destek almak hem çocuk hem de aile bireyleri için önemlidir. Ailelerin, sağlık ekipleriyle yakın iş birliği içinde olması gerekir. Tedavi sürecine dair bilgi almak ve süreç hakkında sorular sormaktan çekinmemeleri önemlidir. Ayrıca, benzer deneyimleri yaşayan diğer ailelerle iletişim kurmak, dayanışma sağlayabilir." diye belirtti.

"Vakit kaybetmeden doktora başvurun"

Çocukluk çağı kanserleriyle ilgili ailelere önerilerde de bulunan Kazancı, "Çocuğunuzun sağlığıyla ilgili herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde vakit kaybetmeden doktora başvurun. Tedavi sürecinde sağlık ekipleriyle güçlü bir iletişim kurun ve süreci anlamaya çalışın. Psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Çocuğunuzun moralini yüksek tutmak, tedavi sürecine olumlu katkı sağlar. Diğer ailelerle dayanışma gruplarına katılarak deneyim paylaşımında bulunun." ifadelerini kullandı.

Kazancı, "Bu özel günün amacının çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bu hastalıklarla mücadelede tüm dünyada işbirliği sağlamak; aynı zamanda bu süreçte mücadele eden çocuklara, ailelerine ve sağlık çalışanlarına destek olmayı teşvik etmek olduğunu da sözlerine ekledi. (İLKHA) 

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması

Merkez bsı görevlisi kılığına giren çete 70 milyon rupiyi çaldı

Malezya Başbakanı İbrahim: Filistin'in tüm haklarını içermeyen her anlaşma çökmeye mahkûm

Yahudi çeteler Filistinlilere ait fidanlığı tahrip etti

Bitlis’te yoğun sis etkili oluyor

Bangladeş'teki 5,7'lik depremde 3 kişi öldü

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı Göçtürk: Durabeyli Mahallesi'nin sorunları artık dayanılmaz halde

Motorine 1 lira 85 kuruş zam: Fiyatlar 61 TL’ye dayandı

Gazze'de enkaz altındaki şehitlerin aranmasına yarın başlanacak

Sudan'da şiddet ve insan hakları ihlalleri uluslararası gündemde

Ateşkese rağmen Gazze'ye yönelik saldırılar sürüyor: Son 24 saatte 33 şehit, 88 yaralı

İşgal kuvvetleri, Batı Şeria'da baskın furyası başlattı

Batman'ın doğal balları organik üretimle öne çıkıyor

İşgalci siyonistler Huwara yakınlarında dükkan ve araçları ateşe verdi

Pakistan'da fabrikada patlama: 15 ölü

İşgalciler, Filistinlilerin arazilerine el koyuyor

Batman Üniversitesi'nde eğlence etkinliklerine tepki

HAMAS: "Sarı Hat" işgalciler tarafından ihlal ediliyor

Göktaş: Kur'an kıyamete kadar Musablar yetiştirmeye devam edecek

Altın fiyatlarında gerileme

Şeker sektöründe 2026-2027 kotaları açıklandı

Venezuela’dan ABD’ye sert çıkış: Bizi 51. eyalet yapamayacaksınız

Serbest piyasa döviz kurları ne kadar?

Bakan Yerlikaya: 1 milyon 913 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Cumhurbaşkanlığına Yılmaz vekalet edecek

Meteoroloji'den batı bölgelerine fırtına uyarısı

Erdoğan, G20 zirvesi için Güney Afrika'ya Gidiyor: Gazze ve küresel adalet gündemde

Trump'ın tartışmalı Ukrayna planında toprak tavizleri ve NATO'dan vazgeçme şartı

15 bin öğretmen için tercih sürecinde son gün

Kudüs'ün kuzeyinde iki şehit: Yahudi çetelerin saldırıları Batı Şeria'da tırmanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması

Merkez bsı görevlisi kılığına giren çete 70 milyon rupiyi çaldı

Malezya Başbakanı İbrahim: Filistin'in tüm haklarını içermeyen her anlaşma çökmeye mahkûm

Yahudi çeteler Filistinlilere ait fidanlığı tahrip etti

Bitlis’te yoğun sis etkili oluyor

Bangladeş'teki 5,7'lik depremde 3 kişi öldü

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı Göçtürk: Durabeyli Mahallesi'nin sorunları artık dayanılmaz halde