• BIST 100

    15349,56%0,62
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6401,25% 0,12
  • Ç. ALTIN

    10384,03% 0,36

En yaygın çocukluk çağı kanserleri: Lösemi, lenfoma ve beyin tümörleri

15 Şubat 2025, Cumartesi 12:34
15 Şubat 2025, Cumartesi 12:34
En yaygın çocukluk çağı kanserleri: Lösemi, lenfoma ve beyin tümörleri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çocukluk çağı kanserlerinin, 0-18 yaş arasındaki çocuklarda görülen ve yetişkin kanserlerinden farklı biyolojik özelliklere sahip kanser türleri olduğunu belirten Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, en yaygın çocukluk çağı ka

Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, "15 Şubat Uluslararası Çocukluk Kanseri Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Kazancı, "Her yıl dünya genelinde yaklaşık 400 bin çocuk, ülkemizde de 4 bin 500 ila 5 bin çocuk kanser tanısı almaktadır. Erken tanı ve etkili tedavi yöntemleriyle birçok çocuk sağlığına kavuşabilir." dedi.

Çocukluk çağı kanserleri belirtilerinin kanserin türüne ve yerleşim bölgesine göre değişebildiğini ifade eden Kazancı, "Sık görülen belirtiler, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, sürekli yorgunluk veya halsizlik, kolay morarma veya kanamalar, geçmeyen ateş, sürekli ağrı, özellikle kemik ve eklem ağrısı, gözlerde beyaz lekeler, çift görme veya görme kaybı, karında şişlik veya kitle hissi… Bu belirtiler başka hastalıklara da işaret edebilir, ancak uzun süre devam ederse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde hangi yöntemler kullanılıyor?

Tedavinin, genellikle kanserin türüne ve evresine göre belirlendiğini belirten Kazancı, "Yaygın tedavi yöntemleri kemoterapi (kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan ilaç tedavisi), radyoterapi (tümörleri küçültmek veya yok etmek için radyasyon kullanımı), cerrahi (kanserli dokunun çıkarılması), hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapidir (Özellikle son yıllarda etkili olan yeni tedavi yaklaşımları). Erken tanı ve tedaviye zamanında başlanması, başarı oranlarını artırır." şeklinde konuştu.

Erken teşhis, tedavi sürecinde başarı şansını önemli ölçüde artırır

Çocukluk çağı kanserlerini tam olarak önlemenin mümkün olmadığını ancak erken teşhis ve tedavinin hayati derecede önemli olduğunu sözlerine ekleyen Kazancı, "Maalesef çocukluk çağı kanserlerinin tam olarak önlenmesi her zaman mümkün değildir. Çünkü genellikle genetik faktörler ve bilinmeyen nedenlerle ilişkilidir. Ancak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları (dengeli beslenme, sigara dumanından uzak durma, çevresel toksinlerden kaçınma) ve düzenli sağlık kontrolleriyle erken tanı şansı artırılabilir. Erken teşhis, tedavi sürecinde başarı şansını önemli ölçüde artırır. Kanser ne kadar erken evrede teşhis edilirse hem tedavi yöntemleri daha az invaziv olur hem de çocukların sağlıklı bir yaşama dönme olasılığı yükselir. Ailelerin belirtiler konusunda bilinçli olması ve düzenli sağlık kontrollerine önem vermesi kritik rol oynar." dedi.

"Psikolojik destek almak hem çocuk hem de aile bireyleri için önemlidir"

Bir çocukta kanser tanısı almanın aileler için zorlu bir süreç olduğunu hatırlatan Kazancı, "Bu süreçte psikolojik destek almak hem çocuk hem de aile bireyleri için önemlidir. Ailelerin, sağlık ekipleriyle yakın iş birliği içinde olması gerekir. Tedavi sürecine dair bilgi almak ve süreç hakkında sorular sormaktan çekinmemeleri önemlidir. Ayrıca, benzer deneyimleri yaşayan diğer ailelerle iletişim kurmak, dayanışma sağlayabilir." diye belirtti.

"Vakit kaybetmeden doktora başvurun"

Çocukluk çağı kanserleriyle ilgili ailelere önerilerde de bulunan Kazancı, "Çocuğunuzun sağlığıyla ilgili herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde vakit kaybetmeden doktora başvurun. Tedavi sürecinde sağlık ekipleriyle güçlü bir iletişim kurun ve süreci anlamaya çalışın. Psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Çocuğunuzun moralini yüksek tutmak, tedavi sürecine olumlu katkı sağlar. Diğer ailelerle dayanışma gruplarına katılarak deneyim paylaşımında bulunun." ifadelerini kullandı.

Kazancı, "Bu özel günün amacının çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bu hastalıklarla mücadelede tüm dünyada işbirliği sağlamak; aynı zamanda bu süreçte mücadele eden çocuklara, ailelerine ve sağlık çalışanlarına destek olmayı teşvik etmek olduğunu da sözlerine ekledi. (İLKHA) 

Umut Kervanı, Suriye'de savaş mağdurlarına yardım ulaştırdı

HAMAS: Gazze'de süren katliamlar ateşkesi açıkça ihlal ediyor

PKK/SDG Doğu Halep'ten çekiliyor

Suriye'de Kürt Hakları Kararnamesi

Gazze Barış Kurulu üyeleri belli oldu: Bakan Fidan "Yürütme Kurulu"nda

Gazze'de 24 saatte 14 şehit, 18 yaralı

İzmir açıklarında 61 düzensiz göçmen yakalandı

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

Gazze’de şehit sayısı 71 bin 455'e yükseldi

Patagonya'daki yangınlarda 12 bin hektarlık alan küle döndü

Rusya: Ukrayna'da son bir haftada 5 yerleşim yerini ele geçirdik

Hakkında 27 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Erzurum’da “1001 Hatim” geleneğinin duası yapıldı

Batman–Beşiri kara yolunda feci kaza: 1’i ağır 4 yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz KKTC Ekonomik Örgütler Toplantısı’na katıldı

Tarsus Yeni Devlet Hastanesi’nde hasta yoğunluğu şikâyetlere neden oldu

Suriye Ordusu SDG-PKK/YPG mevzilerine yönelik operasyona başladı

Mardin’de kaybolan iki çocuk gölette ölü bulundu

İngiltere'de 'Süper virüs' hızla yayılıyor

Hizbullah Cemaati Rehberi Gümüş'ten 17 Ocak Mesajı

ABD'den İran'a yaptırım kararı

Fransa'dan ABD'ye: Grönland egemen bir devletin parçası

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD heyetini kabul etti

Slovakya ile ABD'den nükleer santral adımı

Trump'tan Grönland konusunda ABD ile uyumsuz ülkelere gümrük vergisi tehditi

Batman’da bahis operasyonu: 11 şüpheli yakalandı

Kocaeli’de uyuşturucu operasyonlarında 189 şüpheli yakalandı

Dışişleri Bakanı Fidan Ummanlı mevkidaşı ile görüştü

Tarsus’ta Filistin şehitleri için gıyabi cenaze namazı

Kütahya’da kapatılan bazı hayvan pazarları açılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umut Kervanı, Suriye'de savaş mağdurlarına yardım ulaştırdı

HAMAS: Gazze'de süren katliamlar ateşkesi açıkça ihlal ediyor

PKK/SDG Doğu Halep'ten çekiliyor

Suriye'de Kürt Hakları Kararnamesi

Gazze Barış Kurulu üyeleri belli oldu: Bakan Fidan "Yürütme Kurulu"nda

Gazze'de 24 saatte 14 şehit, 18 yaralı

İzmir açıklarında 61 düzensiz göçmen yakalandı