• BIST 100

    11223,96%0,37
  • DOLAR

    41,30% 0,16
  • EURO

    48,94% -0,08
  • GRAM ALTIN

    4874,62% -0,36
  • Ç. ALTIN

    8025,91% 0,00

Endometrium kanserinde yenilikçi yöntem ameliyatı ile hastaların yatış süresi azalıyor

24 Aralık 2024, Salı 19:48
24 Aralık 2024, Salı 19:48
Endometrium kanserinde yenilikçi yöntem ameliyatı ile hastaların yatış süresi azalıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen "Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu Ameliyatı’nda İndosiyanin Yeşili/Floresan Teknolojisi" ilk kez başarıyla kullanıldı.

Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın ve Gastroentoloji Uzmanı Dr. Mehmet Güzel'in başarıyla gerçekleştirdikleri ameliyatla hastaların hastanede yatış süresi kısalıyor.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın ve Gastroentoloji Uzmanı Dr. Mehmet Güzel’in birlikte gerçekleştirdikleri “Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu Ameliyatı’nda İndosiyanin Yeşili/Floresan Teknolojisi kullanıldı.

Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın, önceden açık yapılan bu ameliyatların, teknolojinin gelişmesiyle "minimal invaziv" dedikleri laparoskopi ile yapılmaya başlandığını kaydetti.

"Kullandıkları yöntem kanser evresinin doğru teşhis edilmesi ve ameliyat sonrası tedavilerin doğru belirlenmesini sağlıyor"

Kullandıkları yöntemin kanserin evresinin doğru teşhis edilmesini ve ameliyat sonrası tedavilerin doğru belirlenmesini sağladığını belirten Aydın, "Dürdane Hanım 60 yaşında, bize postmenopozal kanama şikâyeti ile başvurdu. Endometrial biyopsi sonucu endometrial kanseri ile uyumlu gelmesi üzerinde hastamıza cerrahi planladık. Malatya'da ilk kez uyguladığımız sentinal lenf nodu biyopsi uygulamasını gerçekleştirdik. Buradaki amacımız sentifal lenf nodunda endometrium kanserinin lenfatik kanallara, lenf düğümlerine metastaz yapıp yayılıp yayılmadığını tespit etmek." ifadelerini kullandı.

"Yaptığımız işlemde stratejik lenf nodunu buluyoruz"

Aydın, uyguladıkları yeni yöntemle stratejik lenf nodlarını çıkardıklarına dikkat çekerek, "Burada yaptığımız işlemde stratejik lenf nodunu buluyoruz. Bir ya da iki lenf nodu çıkartıyoruz ve patolojiye gönderiyoruz. Arkasından rahim ve yumurtalıkları çıkartıyoruz. Final patolojideki duruma göre eğer lenf nodunda metastaz tümör hücresi varsa hastamıza kemoterapi veya radyoterapi alıyor." dedi.

"Hastaların hastanede yatış süresi kısalıyor"

Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu ameliyatının sağladığı pek çok avantajın olduğunu vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Daha önceden bu hastalarımıza yaygın geniş lenf nodu diseksiyonu yapıyorduk bu lenf nodu diseksiyonuna bağlı erken ve geç dönem ameliyat esnasında ya da ameliyattan sonra komplikasyonlar görülebiliyor, hastanın hastanede kalış süresi buna bağlı olarak uzayabiliyordu. Ama bu yeni yaptığımız yöntemle stratejik lenf nodlarını çıkardığımızda hastamızı çok kısa sürede komplikasyonsuz bir şekilde taburcu edebiliyoruz."

"Lenf nodunda metastas varsa hasta tedavisini alıyor yoksa rahim ve yumurtalık alınarak kısa sürede ameliyatını sonlandırmış oluyoruz"

İşlemin nasıl yapıldığına da değinen Aydın, "Hastamız anestezi altında oluyor. Rahim ağzına İndosiyanin yeşili dediğimiz sıvıyı enjekte ediyoruz. Ardından laparoskopik teknik ile batına girip ıcg kamera modu ile lenf nodlarını kontrol ediyoruz. Lenf kanalları stratejik olarak şüphelendiğimiz lenf nodunu çıkartıyoruz ve bunu patolojiye gönderiyoruz. Lenf nodunda metastas varsa hasta tedavisini alıyor yoksa rahim ve yumurtalık alınarak kısa sürede ameliyatını sonlandırmış oluyoruz." şeklinde konuştu.

"Bu işlemi kendi bölümümüzde olan kanserler için de uygulamayı planlamaktayız"

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroentoloji Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Güzel de "sonucunun güzel olacağını düşündüğümüz bu işlemi kendi bölümümüzde olan mide, kalın bağırsak, pankreas kanserleri için de uygulamayı planlamaktayız. Bu uygulama ile ameliyat esnasında lenf nodu haritalanması sayesinde daha küratif cerrahi rezeksiyon olacaktır. Yakın zamanda da bu tarz işlemlerin planlamaktayız." ifadelerini kullandı.

Hasta Dürdane Bayram ise "Ameliyattan çok korkuyordum. Konforlu bir ameliyat geçirdim. Şule Hanım'a ve ekibine çok teşekkür ederim. Durumum şu anda çok iyi. Hiçbir şikayetim yok. Yürüyebiliyorum, yemek yiyebiliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi. (İLKHA)

The Economist: israil Genelkurmay Başkanı HAMAS'ın yok edilemeyeceğini düşünüyor

Bursa’da tarihi eser operasyonu

Mardin'de doktor, hasta yakını tarafından darp edildi

İnsani yardım kuruluşlarından dünya liderlerine Gazze'ye müdahale çağrısı

İspanya Kralı Felipe: Gazzelilerin çektiği acı tarif edilemez

Muğla’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Bakan Şimşek: Yıl sonunda enflasyon yüzde 30’un altına düşecek

Haziranda büyükbaş sayısı 17,1 milyon, küçükbaş sayısı 58,2 milyon oldu

İran, Mossad casusunu idam etti

Brent petrol 68,10 dolardan işlem görüyor

El emeğiyle seccade dokuyan kardeşler: Geçinmek her geçen gün zorlaşıyor

Gazze'deki çocuk hastanesine siyonist saldırı: Sağlık sistemi risk altında

İran’dan Cenevre’de uyarı: israilin Katar’a saldırısı küresel barışı tehdit ediyor

Gazze'de soykırımın 712'nci günü: Saldırılar şiddetlendi, bilanço ağırlaşıyor

Küresel piyasalarda Fed beklentisi

Küresel piyasalarda Fed beklentisi

Karadeniz ve Marmara'da sağanak bekleniyor

FETÖ’nün deniz kuvvetleri yapılanmasında 10 gözaltı kararı

49 ilde tefeci ve dolandırıcılara operasyon: 115 şüpheli yakalandı

Altın fiyatları düşüşte

Döviz kurlarında son durum

Şam: İşgal edilen topraklardan çekilmeden güvenlik anlaşması olmaz

Gazze alevler içinde: İşgalciler gece boyunca sivilleri hedef aldı

Siyonist rejimde ekonomik çöküş: Netanyahu izolasyonu kabul etti

HAMAS: İşgalciler yalanlarla Gazze'deki katliamlarını örtbas ediyor

UNICEF: Gazze'de çocuklar bir cehennemden diğerine sürükleniyor

Gazze'de bir günde 108 şehit: Hastaneler çocuk ve kadınların cansız bedenleriyle doldu

Guterres: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı reforma ihtiyaç duyuyor

Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk soruşturması: 20 tutuklama

Mardin'de boş arazide bir kişinin cansız bedeni bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


The Economist: israil Genelkurmay Başkanı HAMAS'ın yok edilemeyeceğini düşünüyor

Bursa’da tarihi eser operasyonu

Mardin'de doktor, hasta yakını tarafından darp edildi

İnsani yardım kuruluşlarından dünya liderlerine Gazze'ye müdahale çağrısı

İspanya Kralı Felipe: Gazzelilerin çektiği acı tarif edilemez

Muğla’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Bakan Şimşek: Yıl sonunda enflasyon yüzde 30’un altına düşecek