• BIST 100

    11178,89%-0,04
  • DOLAR

    41,28% 0,11
  • EURO

    48,98% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4889,83% -0,05
  • Ç. ALTIN

    7995,93% -0,37

Enfeksiyon Uzmanı Üstündağ: Uyuz, yakın temas yoluyla bulaşmaktadır

26 Aralık 2024, Perşembe 12:15
26 Aralık 2024, Perşembe 12:15
Enfeksiyon Uzmanı Üstündağ: Uyuz, yakın temas yoluyla bulaşmaktadır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyonu Uzmanı Gülnihal Üstündağ, bulaşıcı bir hastalık olan uyuzun yakın temas yoluyla bulaştığını, bu durumda aile bireylerinin tamamının aynı anda tedavi olması gerektiğini kaydetti.

Üstündağ, uyuzun vücut sıvılığına yönelik bir alerjik reaksiyon geliştirdiğini ve bu nedenle de kaşıntı oluştuğunu ifade etti.

Aynı aile bireylerinin temas yolunun daha fazla olması nedeniyle bulaşmanın da daha fazla olabileceğine değinen Üstündağ, uyuz bir parazit enfeksiyonu olduğunu söyledi.

Üstündağ, "Gözle görülmeyen çok küçük böcekler diyelim, bunların insanları enfekte etmesiyle, insanların deri altında yaşamasıyla gerçekleşen bir durum. Uyuz vücut sıvılığına yönelik bir alerjik reaksiyon gelişmekte ve bu nedenle de kaşıntı olmaktadır. Uyuz oldukça bulaşıcıdır ve daha çok yakın temas yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle en büyük risk faktörleri aile içi, yani aynı aile üyelerinde bulaşı görülmektedir. Bunun dışında poliklinikte, hasta muayenesinde de bulaşığı nadir de olsa olabilmektedir. Bu nedenle eldiven kullanımına önem verilmesi gerekmektedir." dedi.

"Düşük ve uygunsuz yaşam koşulları nedeniyle uyuzun görülmesi de arttı"

İnsanların yaşam koşullarının uyuzun görülmesinde etkili olduğuna değinen Üstündağ, "Maalesef bildiğiniz üzere ülkemizde bir deprem felaketi yaşandı. Bunun neticesinde uygunsuz olmayan yaşam koşulları gelişti, bazı popülasyonların yer değişimi gerçekleşti. Düşük ve uygunsuz yaşam koşulları nedeniyle uyuzun görülmesi de arttı. Yine göç de bunun bir etkeni. Sosyoekonomik düzeyi düşük olan bazı gruplarda kalabalık yaşam koşullarında uyuzun görülmesi artmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Uyuzun kaşıntısı genelde geceleri olmakta"

Uyuz ile normal kaşıntının birbirine karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Üstündağ, "Şu şekilde uyuzun kaşıntısı genelde geceleri olmakta, tüm vücudu etkilemekte ve uyuzun spesifik bir döküntüsü görülmekte. Tabi ki bunun ayrımını hastalar, hasta yakınları çok yapamayabilir ama bunun bulguları, daha çok örneğin bir alerjik döküntü kaşıntısında belli bir yerde bir lezyon, bir diri döküntüsü görülmekte ve sadece o bölge kaşınmaktadır. Ama uyuzda tüm vücutta bir kaşıntı ortaya çıkıyor ve daha çok geceleri artan bir kaşıntı olmakta. Ama tabi ki de bir endişe halinde doktora başvurmaları, sağlık profesyonellerine göstermeleri ve uyuz döküntülerinin bir hekim tarafından tanınması önemlidir." şeklinde konuştu.

"Hekim kontrolünde bu losyonların kullanılması öneriliyor"

Vücuda sürülen bir kremin uyuzun giderilmesinde kullanıldığını dile getiren Üstündağ, "Tedavisinde permetin krem dediğimiz bir krem ya da losyon, cilt üzerine uygulanabilen bir tedavi mevcut. Bu tedaviyi de 8-12 saat süre ile vücutla temas halinde olması gerekiyor bu losyonun. Bu nedenle gece yatmadan önce tavsiye ediyoruz bu losyonun sürülmesini. Genelde boyun dahil tüm vücuda uygulanıyor. Parmak araları özellikle vücudun en çok görüldüğü bölge, parmak aralarına ayaklar ve eller dahil uygulanıyor. Eğer başka bir kişiye bu uygulayacaksa, eldiven ile uygulanması öneriliyor. Çocuklarda bazen baş bölgesinde de döküntü görebildiğiniz için baş bölgesine ve dudakların, ağız çevresini ve gözlerini korunacak şekilde yüzde de uygulanması olabilir. 2 ay üzerinde permetin losyonu kullanıyoruz. Yine dediğim gibi hekim kontrolünde bu losyonların kullanılması öneriliyor." dedi.

Evde kullanılan çarşafların yıkanması gerekiyor

hastalığın tedavisine de değinen Üstündağ, "Üç gece üst üste sürülüyor ve genelde iki hafta sonra kontrolden sonra tekrar sürülmesini öneriyoruz. Çünkü yumurtalardan çıkan yeni parazitler oluyor ve tedavinin tekrarlanması gerekiyor. Burada en önemli nokta da ailelerin aynı evde yaşayan bireylerin aynı anda tedavi olmasıdır. Çünkü yakın temasla bulaşabildiği için aynı anda tedavi olması önemli. Re enfeksiyonlar gözükebiliyor. Tekrarlayan enfeksiyonlar gözükebiliyor. Evdeki bazı temas halinde olunan çarşafların, koltuk kılıflarının belli bir derecede 50 derecenin üstünde 10 dakika en az yıkanması gerekiyor. Bu şekilde korunulabilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Göçmen teknesinde yangın: 50 ölü

Kolombiya'da hapishanede isyan: 5 ölü, 7 yaralı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 432'ye yükseldi

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ahmed Şara ile görüştü

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından kırtasiyeci esnafına ziyaret

Hindistan'da beyin yiyen amipten 19 kişi öldü

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığı heyeti muhtarlar ve esnafla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kudüs'e namahrem ellerin kirletmesine izin vermeyiz”

Durmaz: Antalya'da öğrenci sağlığı için kantinlerde denetimler sıklaştırılmalı

Adana’nın önemli ticaret merkezi su baskınlarıyla boğuşuyor

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Soğukpınar köyünde vatandaşların sorunlarını dinledi

TMO çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını 120 lira olarak açıkladı

Batman'da Kur'an kursu öğrencilerinden Gazze'ye anlamlı yardım

Gazze'de can kaybı 65 bini geçti

İşgal gazetecisi Yemini: Büyük sıkıntı dönemine giriyoruz; israili bir çöküş bekliyor

Kocaeli'de orman yangını

ABD'den Hollanda'ya füze sistemi satışına onay

Kabasakal Mahalle sakinleri: Kapalı tutulan taziye evimize kesilen 147 bin TL neyin faturası?

Batman’da trafik kazasında bir kişi yaralandı

Şanlıurfa’da kuaförün Filistin’e destek kampanyasına yoğun ilgi

Hindistan'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 15 ölü, 16 kayıp

Adana’da 570 kişiden biri başkan unvanı taşıyor

Diyarbakır'da mahalle sakinlerinden yetkililere çağrı: Servis yoksa çocuklarımızı okula gönderemeyiz

Kurtulmuş: Bu komisyonun öncelikli vazifesi, sürecin millet adına denetiminin ve kontrolünün yapılmasıdır

Nijerya'da Lassa ateşi vakalarında artış: Can kaybı 162'ye yükseldi

Şanlıurfa’da 100 toplu taşıma şoförü kura ile belirlendi

Yaralı peçeli baykuş tedaviye alındı

ASİM Eylül ayı toplantısında Adana’nın eğitimi masaya yatırıldı

Mersin'de Türkiye Yüzyılı Maarif Programı için değerlendirme toplantısı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Göçmen teknesinde yangın: 50 ölü

Kolombiya'da hapishanede isyan: 5 ölü, 7 yaralı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 432'ye yükseldi

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ahmed Şara ile görüştü

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından kırtasiyeci esnafına ziyaret

Hindistan'da beyin yiyen amipten 19 kişi öldü