• BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,80% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4836,63% -0,41
  • Ç. ALTIN

    7935,99% -0,73

Engelliler: Üçüncü sınıf vatandaş olmaya mahkum edildik

07 Ocak 2025, Salı 12:25
07 Ocak 2025, Salı 12:25
 Engelliler: Üçüncü sınıf vatandaş olmaya mahkum edildik
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bursa Görme Engelliler Derneği Başkanı Feyaz Ocak, engellilerin yollarda bağımsız hareket edemediğini, düşük maaşlarla geçinemediğini ve sağlık raporu almak için aylarca beklemek gibi birçok sorun yaşadıklarını söyledi.

Beyaz Baston ve Görme Engelliler Haftası (7-10 Ocak), görme engellilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek, toplumu bilinçlendirmek ve onların yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla her yıl kutlanan bir haftadır. Bu hafta, aynı zamanda Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak da bilinir.

UYGAR Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Feyaz Ocak, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilerin karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların aşılması için yapılması gerekenleri anlattı.

Ocak, görme engellilerin günlük yaşamda karşılaştıkları erişilebilirlik sorunlarına ve toplu taşıma araçlarındaki eksikliklere değinerek, bu sorunların çözülmesi için toplumun daha duyarlı hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

"Engellilerin geçtiği bütün yollar işgal edilmiş"

Bursa'da yaşayan engellilerin sıkıntılarının çok olduğunu kaydeden Ocak, "Engelliler, yollarda bağımsız hareket edememektedirler. Engellilerin geçtiği bütün yollar işgal edilmiş durumdadır. Araba park ederler, sandalye koyarlar. Vatandaşlar da çarpıp vura vura giderler. Bu sıkıntılar çok yaşanmaktadır. Türkiye'de bir hafta önce çıkan bir yasa ile engellileri kapsayan torba yasada herhangi bir bilgi verilmeden, engelliler bu yasadan çıkarılmıştır. Yeni yasayla engelliler için arabaların alım süresi beş yıldan on yıla çıkarılmıştır. Bu da engelliler için büyük bir sıkıntı olmuştur. Kurunun yerine yaş da yanmıştır." dedi.

"Raporları sürekli düşürüyorlar"

Türkiye genelinde engelli aylık alanların çok büyük sıkıntı içinde olduğunu söyleyen Ocak, "Devletin verdiği miktarlar çok düşüktür. Yüzde yetmiş raporu olanlar 4 bin 800 TL aylık alırken, yüzde kırk olanlar 3 bin 350 TL aylık almaktadır. Raporlar sürekli olarak düşürülmektedir. Raporları yüzde 50-55 oranında düşürmektedirler. Bir rapor nasıl sürekli olarak düşebilir? Rapor, en fazla beş puan ve on puan düşebilir ama yüzde doksanı olan bir raporu nasıl yüzde elliye düşürebilirsiniz? Neye dayanarak? Hangi maddeye, hangi kanuna dayanarak düşürülmüştür? Sıkıntı burada da büyüktür." diye ifade etti.

"Engelliler randevu alamıyor"

Türkiye genelinde engellilerin rapor almak için randevu alamadığını vurgulayan Ocak, " Engelliler, raporlarının onaylatılması için üç ayda ancak randevu alabilmektedir. Bu da mağduriyetlere yol açmaktadır. Sağlık Bakanı bu yönde herhangi bir çalışma yapmamaktadır. Hastaları özele yönlendirmektedirler ancak engellilerin özele gitmeye maddi imkânları yoktur. Engellilerin maddi durumları çok zordur. Bu sorunların önüne geçilmesini istiyoruz." diye belirtti.

"Toplu taşıma araçlarına sesli sistem konulmalı"

Bursa'da bulunan belediye başkanlarının hepsine engellilerin sorunlarını sürekli aktardıklarını belirten Ocak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün belediye arabalarında, görme engelliler için sesli sistem konulmasını talep ettik. Bir kısmı konuldu ancak daha yaygınlaşmadı. Uzun mesafeli yerlere sesli sistemler konulmuşken, kısa mesafeli yollara hiç konulmamıştır. Görme engelli bir kişi hangi durakta ineceğini bilmemektedir. Sesli sistemle bunun önüne geçilebilir. Bursa'da engellileri bağlayacak herhangi bir yol yoktur. Engellilerin önüne sürekli elektrik direkleri ve duraklar çıkmaktadır. Engelliler olarak biz, ikinci sınıf vatandaşlığı geride bıraktık, şimdi ise üçüncü sınıf vatandaş olduk. Engellilerin doğal haklarını versinler. Engelliler olarak, normal vatandaş gibi devletimize suyumuzu, elektriğimizi, doğal gazımızı verdiğimizi ve bunları hep ödediklerimizi unutmamalıdırlar." diye konuştu. (İLKHA)

Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

ABD Gazze'de acil ateşkes tasarısına bir kez daha veto etti

Malatya için şiddetli fırtına uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütü: Küresel su krizi derinleşiyor

Balıkesir’de 531 yeni afet konutunun temeli atıldı

Kamçatka'da 7.8 büyüklüğünde deprem

Kongo'da Ebola salgını: 48 vaka, 31 ölü

İzmir’de mobilya fabrikasında yangın

HAMAS: Gazze, ordunuz için kolay bir lokma olmayacak

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen istifa etti

Balıkesir'de orman yangını

Erzurum’da ehliyetsiz sürücüye 37 bin lira ceza

Rusya’ya yönelik AB yaptırımları Birlik içinde bölünmeye yol açıyor

Rusya: Venezüella’ya yönelik müdahale girişimleri ve güç kullanımı tehditlerini kınıyoruz

Küresel Sumud Filosuna ait gemiler açık denizde bekleyişi devam ediyor

Muğla açıklarında 56 düzensiz göçmen yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmud Abbas ile görüştü

Fransa'daki protestolarda 110 kişi gözaltına alındı

THY, Suudi Arabistan'ın Yanbu kentine uçuş başlatıyor

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 435'e yükseldi

YSK yarın CHP'de olağanüstü kurultay gündemiyle toplanacak

ABD Başkanı Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi

Ukrayna, İngiltere ile 100 Yıllık Ortaklık anlaşmasını onayladı

Venezuela, ABD'yi FAO'ya şikâyet etti

Siirt’te patpat devrildi: 2 kişi yaralandı     

Samsun'da fındık bahçesine kenevir eken baba ve oğul tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

ABD Gazze'de acil ateşkes tasarısına bir kez daha veto etti

Malatya için şiddetli fırtına uyarısı