• BIST 100

    9130,93%0,58
  • DOLAR

    38,54% 0,26
  • EURO

    43,73% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4041,53% 0,95
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Engellilerden ÖTV indirimi düzenlemesine tepki: Haklarımız elimizden alınıyor

RÖPORTAJ 31.12.2024 16:02:25 0
Engellilerden ÖTV indirimi düzenlemesine tepki: Haklarımız elimizden alınıyor

Engelli bireylerin araç alımlarında uygulanan ÖTV indiriminin süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasına yönelik düzenlemeye tepkiler artıyor.

Son olarak, Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Kaya, yapılan değişikliğin engellilerin haklarını ciddi şekilde kısıtladığını belirterek, hükümete ve muhalefete çağrıda bulundu.

Haklarının ellerinden alındığı bir süreci yaşadıklarını ifade eden Kaya, hükümet tarafından engellilere yönelik 'bütçede kara delik oluşturuyorlar' algısı yaratılmaya başlandığını iddia etti.

"Hakkımıza balta vurulmuş oldu"

Kaya, Meclis'te engellilerin ÖTV'siz araç alma süresinin uzatılmasını içeren düzenlemeye sert tepki göstererek, "Meclis'te memurlarla ilgili bir kanun maddesi görüşülürken AK Parti Grup Başkan Vekili ve birkaç milletvekilinin imzasını taşıyan bir önerge verildi. Bu önergeyle, engellilerin kullanmış olduğu ÖTV'siz araç hakkına balta vurulmuş oldu. Eskiden engelliler 5 yılda bir araçlarını değiştirirken bu önergeyle araçların alınabilmesi için bu süre 10 yıla çıkarıldı. Buna paralel yüzde 40 yerlilik oranı diye bir şey getirildi." dedi.

"Bu anlayış engellilerin bu haktan yoksun kalmasına yönelik bir adımdır"

Kaya, düzenlemenin engellilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Yerlilik oranı Türkiye'de montajı yapılan araçlarla ilgili bir husustur. Bu araçlar da maalesef engellilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyen küçük araçlardır. Ortopedik engelli arkadaşlarımızı düşünürsek biliyorsunuz onlar sandalyede hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Şimdi bu araçların bagajları da küçük olduğu için engelliler bagajlarına sandalyelerini alamayacaklar. Dolayısıyla bu anlayış engellilerin tamamıyla bu haktan yoksun kalmasına yönelik bir adımdır." diye konuştu.

"Böyle bir şey olabilir mi?"

"Engelli araçların 10 yıla çıkarılması uzun bir süredir" diyen Kaya, "Zaten engelliler ekonomik olarak güç durumdalar. Dolayısıyla bu araçlar 10 yıl olduğu zaman sürekli bu araçlar arıza verecek ve engelliler bunu sağlıklı bir biçimde kullanamayacaklar. Yavaş yavaş bu hak elimizden alınmış oldu. Ay başlarında yine bir genelge çıkarıldı ve denildi ki aileden en fazla 2 kişiye tescilde yer verilecek ve bir kişi de istihdam edilmek suretiyle engelli aracını kullanabilecek denmişti. Yalnız üçüncü şahsın, engelli yanında olmadığı takdirde trafiğe çıkarsa araç cezai işleme tabi tutulacak. Böyle bir şey olabilir mi?" diye sordu.

"Haklarımızın elimizden alındığı bir süreci yaşıyoruz"

Engellilerin yaşadığı bu sorunlara karşı daha fazla sessiz kalınmaması gerektiğini belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Biz engelliler olarak son zamanlarda haklarımızın elimizden alındığı bir süreci yaşıyoruz. Engelliler kısacası hükümet tarafından bütçede kara delik oluşturuyor algısı yaratılmaya başlandı. Bu da haklarımızın elimizden alınmasına kadar gidiyor. Ülkemizde hala erişilebilirlik, eğitim, istihdam gibi bir sürü sorunumuz varken ve hükümetin bir an evvel bunlara yönelik politika geliştirmesini beklerken haklarımızın daha da geriye gitmesini reddediyoruz. Muhalefete sesleniyorum bu haksızlığa, zulme dur deyin ve bir an evvel bu yasayı anayasa mahkemesine götürerek iptal etmelerini sağlamalarını ivedilikle bekliyoruz." (İLKHA)

Battalgazi'de mahallelerin çehresi değişiyor

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Aynı anda 4 araca radar cezası kesebilen cihaz

İtalya vize randevuları ile ilgili resmi açıklama

Gündüz kuşağı programlarının durdurulması çağrısı yapıldı: Aile yapısı tehlikede!

Gazze’de gece yarısı baskınları: Siyonist hava desteğiyle gıda depoları yağmalandı

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus'ta sivilleri hedef aldı: 9 şehit

Narin Güran cinayeti davası 30 Mayıs'a ertelendi

SGK: Bazı mesleklerde yıpranma payı geçerli olmayacak

Özgürlük Filosu Koalisyonu: Gazze'ye yardım taşıyan geminin vurulması açık bir savaş suçudur

Afganistan heyelan: 20 ev yıkıldı

HAMAS: Özgürlük Gemisi'ne saldırı, siyonist rejimin devlet terörüdür

Savunma ihracatında yüzde 54 artışla yeni zirve

Bingöllü öğrenci, matematik olimpiyatlarında bronz madalya kazandı

İşgal çetesi Beyt Lahiya’da katliam yaptı: Çok sayıda şehid ve yaralı var

Türkiye'nin ham çelik üretimi geriledi

İslami Cihad: Özgürlük Gemisi’ne yapılan saldırı insanlığın aşağılanmasının yeni göstergesi

Uluslararası Af Örgütü: israil Gazze'de soykırım suçunu işliyor

Nefsi ve nesli ifsat eden büyük günah: Zina

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ