• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Erbaş: Bu topraklar bedensel engellerine rağmen nice ilim insanı yetiştirmiştir

02 Aralık 2024, Pazartesi 20:03
02 Aralık 2024, Pazartesi 20:03
Erbaş: Bu topraklar bedensel engellerine rağmen nice ilim insanı yetiştirmiştir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Bu topraklar, bilimde, sanatta, kültürde ve daha nice farklı alanda bedensel engellerine rağmen olağanüstü azim ve gayretleriyle İslam’a ve insanlığa hizmet etmiş nice ilim insanı, arif, edip, şair, tabip ve m

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen "3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı"na katıldı.

Büyük Çamlıca Camii Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Erbaş, insanın yaratılmışların en şereflisi ve kıymetlisi olduğunu belirterek, "Saygınlığı ve onuruyla insan, Allah’ın en özel muhatabıdır. Yaratılıştan gelen hakları ve sorumlulukları ile muazzez bir varlıktır. İnsanı değerli kılan, ait olduğu ırkı, mensup olduğu milleti, yaşadığı coğrafya, bulunduğu statü, ekonomik durumu ve fiziksel özellikleri değildir, insanı Allah indinde en üstün yapan, imanı, salih ameli, güzel ahlakı ve takvasıdır." diye konuştu.

Dünya hayatının insan için bir imtihan alanından ibaret olduğunu dile getiren Erbaş, "İnsan, yeryüzünde kaldığı sürece her şeyle sınanmaktadır, imtihan olmaktadır. İnsanoğlunun tabi tutulduğu sınanma, imkanlar ve zenginlikler açısından olduğu gibi zorluklar, çektiği meşakkatler açısından da olabilmektedir. İnsanoğlu hayatı boyunca pek çok problem, tehdit, engelle karşılaşabilmekte, çeşitli çaresizliklere düşebilmektedir. İnsana düşen, her halükârda bu gerçeğin farkında olarak iman, mücadele, şükür, metanet, güzel ahlak ve umut ekseninde yaşamaktır." şeklinde konuştu.

"Kur'an ve sünnetin rehberliği doğrultusunda engelli bireylere hizmet etmeye çalışıyoruz"

Diyanet İşleri Başkanlığının engellilere yönelik hizmet ve faaliyetlere özel bir önem verdiğine dikkati çeken Erbaş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler, maddi olduğu kadar manevi dünyalarına katkıda bulunma hususunda engelli kardeşlerimize yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Kur'an ve sünnetin rehberliği doğrultusunda, doğru yöntem ve teknikleri kullanarak engelli vatandaşlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize en ideal şekilde hizmet etmeye gayret ediyoruz. İhtiyaç duydukları her alanda onların yanında olmaya, karşılaştıkları zorlukları kolaylıkla aşabilmeleri için onlara destek olmaya azami derecede gayret sarf ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin eğitim-öğretimine, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunacak, hayat şartlarını kolaylaştıracak, toplum içerisinde huzurlu, mutlu, aktif ve etkin bir şekilde yer almalarını sağlayacak birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. İşitme ve görme engellilere yönelik özel olarak hazırlanan öğretim programları ve materyallerle Kur'an kurslarında verilen eğitim, bu konuda ortaya koyduğumuz hassasiyetin ve gayretin en önemli göstergesidir."

"Birçok camimizde vaaz ve hutbelerimizi işaret dili yapabiliyoruz"

Erbaş, "Hamdolsun bugün ülkemizin birçok il ve ilçesinde her bir engelli grubun özelliklerini dikkate alan bir anlayış ve hassasiyetle Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler kurslarımız var. Görme engelli vatandaşlarımızın hutbeleri dinleyebilmeleri için sesli hutbe arşivi uygulamamız var. Artık birçok camimizde vaaz ve hutbelerimizi işaret dili yapabiliyoruz. Engelli koordinatörü rehberlerimizle engellilere ve ailelerine yönelik manevi danışmanlık hizmeti veriyoruz. Görme ve işitme engellilere yönelik yayınlarımızı her geçen gün daha da artırmaktayız." dedi.

"İslam medeniyetinde engellilere değer gösterme vardır"

İslam medeniyetinin, merhamet, şefkat, sevgi medeniyeti olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, “Bizim medeniyetimizin mayasında adalet, merhamet, iyilik, yardımlaşma, dayanışma vardır. Bu yardımlaşma, dayanışma, merhamet bilinci olmasa kim kiminle ilgilenir ki. Bu duygular işte yetimlere, öksüzlere, kimsesizlere, muhtaçlara, yaşlılara ve engellilere değer gösterme anlayışına dönüşüyor. Bu topraklar, bu şefkatle, merhametle, sevgiyle yoğrulmuştur. Bu topraklar, bilimde, sanatta, kültürde ve daha nice farklı alanda bedensel engellerine rağmen olağanüstü azim ve gayretleriyle İslam'a ve insanlığa hizmet etmiş nice ilim insanı, arif, edip, şair, tabip ve musikişinas yetiştirmiştir. Sanat dallarının neredeyse her alanında engelli kardeşlerimizin beceriler gösterdiğine şahit oluyoruz." diye konuştu.

Engelli vatandaşlara seslenen Başkan Erbaş, “İçinde bulunduğunuz özellikli durumun sizin için bir engel olmadığını, bilakis İslam’a, milletimize ve insanlığa hizmet aşkınızı ve azminizi daha pekiştirdiğini biliyorum. Buna yakinen şahidim. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her zaman yanınızda olduğumuzu özellikle bilmenizi istiyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Gazze Sağlık Bakanlığı: Sağlık sistemi çökme noktasında, binlerce hasta ve yaralının durumu belirsiz

Konya’da yasa dışı silah operasyonu: 6 şüpheli tutuklandı

Konya'da “Camiyi Seviyoruz Namazla Buluşuyoruz” programı yapıldı

Konya’da organize suç örgütüne oeprasyon: 25 şüpheli tutuklandı

Mardin’de otomobil ile tır çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Japonya'da kar 4,5 metreyi aştı: 45 ölü, 500’den fazla yaralı

El Cezire 17. Forumu Doha’da Başladı

Siirt’te ilk kez düzenlenen ekonomi zirvesinde Yılmaz’dan yatırım çağrısı

Japonya erken seçim için sandık başına gidiyor

Kavan: Bir dil resmi ya da eğitim dili olmazsa kaybolmaya mahkumdur

Irak, Suriye’den 2 bin 250 DAİŞ’i teslim aldı

ABD'den İran'a yönelik yeni gümrük vergisi

Bursa Kuzey Çevre Otoyolu Projesi masaya yatırıldı

Dörtyol FSRUda kapasite iki katına çıkarılacak

Duran: Gazze’de yaşananlar, uluslararası sistemin iflasını gözler önüne seriyor

Kayseri’de çeşitli suçlardan aranan hükümlü yakalandı

Filistin Alimler Birliği'nden Seyda Feyzullah Konyevi’ye ziyaret

Bolat: Çin ile daha dengeli ve sürdürülebilir ticareti hedefliyoruz

Karabük'te trafik kazası: 5 yaralı

Bakan Tunç gençlerle meclis simülasyonunda buluştu

Hakkâri için çığ riski uyarısı

Rusya: Ukrayna'da bir haftada 8 yerleşim yerini ele geçirdik

ANFİDAP’tan ABD Büyükelçiliği önünde “Hangi Ateşkes” protestosu

ABD'den Ukrayna'ya askeri ekipman satışı

Gaziantep Valisi Çeber: Gaziantep’in gaziliği, asil bir duruşun adıdır

Ürdün Kralı 2. Abdullah Türkiye'ye geldi

Yeşilyurt Belediyesi "Hızlandırılmış YKS Kursları" başladı

Mersin merkezli bahis operasyonu: 9 tutuklama

Gaziantep’te uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonları: 165 kişi yakalandı

Gazze’de şehit sayısı 72 bin 27’ye yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze Sağlık Bakanlığı: Sağlık sistemi çökme noktasında, binlerce hasta ve yaralının durumu belirsiz

Konya’da yasa dışı silah operasyonu: 6 şüpheli tutuklandı

Konya'da “Camiyi Seviyoruz Namazla Buluşuyoruz” programı yapıldı

Konya’da organize suç örgütüne oeprasyon: 25 şüpheli tutuklandı

Mardin’de otomobil ile tır çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Japonya'da kar 4,5 metreyi aştı: 45 ölü, 500’den fazla yaralı

El Cezire 17. Forumu Doha’da Başladı