• BIST 100

    9102,02%-1,02
  • DOLAR

    39,56% 0,13
  • EURO

    45,45% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4282,67% 0,05
  • Ç. ALTIN

    6910,88% -0,44
GÜNDEM
Erbaş: Bu topraklar bedensel engellerine rağmen nice ilim insanı yetiştirmiştir
02 Aralık 2024 08:03
SON GÜNCELLEME: 02 Aralık 2024 08:03
Erbaş: Bu topraklar bedensel engellerine rağmen nice ilim insanı yetiştirmiştir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Bu topraklar, bilimde, sanatta, kültürde ve daha nice farklı alanda bedensel engellerine rağmen olağanüstü azim ve gayretleriyle İslam’a ve insanlığa hizmet etmiş nice ilim insanı, arif, edip, şair, tabip ve m

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen "3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı"na katıldı.

Büyük Çamlıca Camii Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Erbaş, insanın yaratılmışların en şereflisi ve kıymetlisi olduğunu belirterek, "Saygınlığı ve onuruyla insan, Allah’ın en özel muhatabıdır. Yaratılıştan gelen hakları ve sorumlulukları ile muazzez bir varlıktır. İnsanı değerli kılan, ait olduğu ırkı, mensup olduğu milleti, yaşadığı coğrafya, bulunduğu statü, ekonomik durumu ve fiziksel özellikleri değildir, insanı Allah indinde en üstün yapan, imanı, salih ameli, güzel ahlakı ve takvasıdır." diye konuştu.

Dünya hayatının insan için bir imtihan alanından ibaret olduğunu dile getiren Erbaş, "İnsan, yeryüzünde kaldığı sürece her şeyle sınanmaktadır, imtihan olmaktadır. İnsanoğlunun tabi tutulduğu sınanma, imkanlar ve zenginlikler açısından olduğu gibi zorluklar, çektiği meşakkatler açısından da olabilmektedir. İnsanoğlu hayatı boyunca pek çok problem, tehdit, engelle karşılaşabilmekte, çeşitli çaresizliklere düşebilmektedir. İnsana düşen, her halükârda bu gerçeğin farkında olarak iman, mücadele, şükür, metanet, güzel ahlak ve umut ekseninde yaşamaktır." şeklinde konuştu.

"Kur'an ve sünnetin rehberliği doğrultusunda engelli bireylere hizmet etmeye çalışıyoruz"

Diyanet İşleri Başkanlığının engellilere yönelik hizmet ve faaliyetlere özel bir önem verdiğine dikkati çeken Erbaş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler, maddi olduğu kadar manevi dünyalarına katkıda bulunma hususunda engelli kardeşlerimize yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Kur'an ve sünnetin rehberliği doğrultusunda, doğru yöntem ve teknikleri kullanarak engelli vatandaşlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize en ideal şekilde hizmet etmeye gayret ediyoruz. İhtiyaç duydukları her alanda onların yanında olmaya, karşılaştıkları zorlukları kolaylıkla aşabilmeleri için onlara destek olmaya azami derecede gayret sarf ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin eğitim-öğretimine, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunacak, hayat şartlarını kolaylaştıracak, toplum içerisinde huzurlu, mutlu, aktif ve etkin bir şekilde yer almalarını sağlayacak birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. İşitme ve görme engellilere yönelik özel olarak hazırlanan öğretim programları ve materyallerle Kur'an kurslarında verilen eğitim, bu konuda ortaya koyduğumuz hassasiyetin ve gayretin en önemli göstergesidir."

"Birçok camimizde vaaz ve hutbelerimizi işaret dili yapabiliyoruz"

Erbaş, "Hamdolsun bugün ülkemizin birçok il ve ilçesinde her bir engelli grubun özelliklerini dikkate alan bir anlayış ve hassasiyetle Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler kurslarımız var. Görme engelli vatandaşlarımızın hutbeleri dinleyebilmeleri için sesli hutbe arşivi uygulamamız var. Artık birçok camimizde vaaz ve hutbelerimizi işaret dili yapabiliyoruz. Engelli koordinatörü rehberlerimizle engellilere ve ailelerine yönelik manevi danışmanlık hizmeti veriyoruz. Görme ve işitme engellilere yönelik yayınlarımızı her geçen gün daha da artırmaktayız." dedi.

"İslam medeniyetinde engellilere değer gösterme vardır"

İslam medeniyetinin, merhamet, şefkat, sevgi medeniyeti olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, “Bizim medeniyetimizin mayasında adalet, merhamet, iyilik, yardımlaşma, dayanışma vardır. Bu yardımlaşma, dayanışma, merhamet bilinci olmasa kim kiminle ilgilenir ki. Bu duygular işte yetimlere, öksüzlere, kimsesizlere, muhtaçlara, yaşlılara ve engellilere değer gösterme anlayışına dönüşüyor. Bu topraklar, bu şefkatle, merhametle, sevgiyle yoğrulmuştur. Bu topraklar, bilimde, sanatta, kültürde ve daha nice farklı alanda bedensel engellerine rağmen olağanüstü azim ve gayretleriyle İslam'a ve insanlığa hizmet etmiş nice ilim insanı, arif, edip, şair, tabip ve musikişinas yetiştirmiştir. Sanat dallarının neredeyse her alanında engelli kardeşlerimizin beceriler gösterdiğine şahit oluyoruz." diye konuştu.

Engelli vatandaşlara seslenen Başkan Erbaş, “İçinde bulunduğunuz özellikli durumun sizin için bir engel olmadığını, bilakis İslam’a, milletimize ve insanlığa hizmet aşkınızı ve azminizi daha pekiştirdiğini biliyorum. Buna yakinen şahidim. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her zaman yanınızda olduğumuzu özellikle bilmenizi istiyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 Benzin ve motorine zam geliyor

İran'dan Kanal 14'e tahliye emri: Netanyahu'nun propaganda kanalı ve teröre destek veren bir merkez

Gazze'de can kaybı 55 bin 706'ya yükseldi

Dolmuş ve otomobil çarpıştı. 5 yaralı

BM: israil'in saldırılarının kitlesel insan göçü gibi bölgesel etkisinden endişeliyiz

Muğla açıklarında44 düzensiz göçmen kurtarıldı

Muş'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Netanyahu durdurulmalı

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: israil Lübnan topraklarından çekilmeli

March To Gaza heyetinden Faruk Dinç’e geçmiş olsun ziyareti

Mardin Kalesi çevresinde orman yangını: İki ayrı noktada alevler yükseldi

Sakarya'da 19 kilogram skunk ele geçirildi: 1 tutuklama

Mangal, her yıl yüzlerce hektar ormanı kül ediyor!

Malatya'da depremzedelerin kura heyecanı

HÜDA PAR heyetinden Tarsus medyasına ziyaret

HÜDA PAR: Açılan alan sonrası dönemde Kürtleri yozlaştırma projeleri devreye sokulmak isteniyor

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Başka gazeteler kapanmadan yerel basın desteklenmeli

Filistin Diplomasi Merkezi’nden Milletvekili Dinç'e geçmiş olsun ziyareti 

Balıkesir'de orman yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıl sonunda tüm şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmayı, hedefliyoruz

BM: 2 milyon Suriyeli ülkelerine geri döndü

Mardin’de tarihi silueti bozan yapıların yıkımı devam ediyor

Devrim Muhafızları, işgal rejimine yönelik yeni bir füze ve İHA saldırı süreci başlattıklarını duyurdu

Yemen'de kabileler Gazze ve İran için genel seferberlik ilan etti

Kazakistan ve Azerbaycan'dan ortak deniz tatbikatı

Trump'tan "ABD İran'a saldırmaya hazırlanıyor" iddiasına yanıt

Merkez Bsı rezervleri 159,3 milyar dolara yükseldi

Samsun'da ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Irak, İstanbul'daki toplantıda İran için acil "Arap Bakanlar Toplantısı" çağrısı yaptı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


 Benzin ve motorine zam geliyor

İran'dan Kanal 14'e tahliye emri: Netanyahu'nun propaganda kanalı ve teröre destek veren bir merkez

Gazze'de can kaybı 55 bin 706'ya yükseldi

Dolmuş ve otomobil çarpıştı. 5 yaralı

BM: israil'in saldırılarının kitlesel insan göçü gibi bölgesel etkisinden endişeliyiz

Muğla açıklarında44 düzensiz göçmen kurtarıldı

Muş'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama