• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Erdoğan'ın verdiği müjdenin ayrıntıları ortaya çıktı!

28 Ocak 2021, Perşembe 08:52
28 Ocak 2021, Perşembe 08:52
Erdoğan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Erdoğan'ın verdiği müjdenin ayrıntıları ortaya çıktı!

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerden ‘yeme - içme’ye destek ödemesi yapılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün, yeme - içme sektörü için destek ödemesi yapılacağını açıkladı.

Kovid-19 salgınından en çok zarar gören sektörler arasında yer alan yeme - içme sektörüne destek verileceğini ifade eden Erdoğan, “Lokanta restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan ve 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız. Cirosu 2020’de yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelere 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3’ü kadar ödeme yapacağız” dedi. Destek ödemelerinin sektöre can suyu olacağını belirten yeme - içme sektörü temsilcileri, KDV indiriminin 31 Aralık 2021’e kadar sürmesini ve SGK primleri konusunda da destek bekliyor. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişi yeme - içme sektöründe çalışıyor.

‘DESTEK SÜRMELİ’

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, sektöre nakit destek verilmesini olumlu karşıladıklarını belirtti. Demirer, “Sektör olarak yüzde 25 isterdik. Fakat yüzde 3 ile sınırlanmış, tabii bu kaynak meselesi. Küçük işletmeleri rahatlatacak bir rakama gidebilir. Fakat orta ve üst ölçekli işletmelere çok fazla çözüm odaklı destek olmayacaktır” dedi. İşletmeler açıldıktan sonra da destek beklediklerini kaydeden Demirer, “KDV indiriminin 31 Aralık’a kadar sürmesini istiyoruz. Açıldıktan sonra net maaş bizden, SGK işçi ve işveren payının da devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

‘DEĞER KATAR...’

İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sayit Karabağlı, desteklerin sektöre can suyu olacağını belirtti. Yeme - içme esnafı olarak HES koduyla faaliyet göstermek istediklerini ifade eden Karabağlı, “Böyle bir önlem alınırsa bize daha büyük bir artı değer katacak diye düşünüyorum. Kurala uymayan esnaf cezalandırılsın ama iyi niyetli esnaf da mağdur olmasın” dedi.

‘HES KODUYLA AÇILALIM’

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, ise şunları söyledi: “Desteği sektör olarak olumlu karşılıyoruz. Orta ve alttaki esnaf için de çok önemli bir destek olacak. Bu desteği yanı sıra HES koduyla açılma talebimiz var. TSE ile de restoranlarda sağlıklı ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasına yönelik iş birliğimiz var.” Hijyen kurallarına uymayan yeme - içme işletmelerine yönelik bir komisyon kurulmasını da talep ettiklerini söyleyen Bingöl, Bilim Kurulu’yla restoran ve kafelerdeki standartları da belirlemek istediklerini sözlerine ekledi.

GİB ÇALIŞMA BAŞLATTI

Gelir İdaresi Başkanlığı faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin 2019-2020 cirolarına yönelik çalışma başlattı. Buna göre 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmeler, 2020 yılı cirosu bir önceki yıla göre yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerin listesi hazırlanıyor. Bu destekten yararlanma koşulları, kriterleri kararname ile duyurulacak, ödemeler ise defaten bir seferde yapılacak. Her şirket bir defaya mahsus yararlanabilecek.

KARARNAME ÇIKACAK

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra koşulları taşıyan işletmelere ödeme süreci başlayacak. Destekten yararlanma koşullarını taşıyan işletmeler Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alacak. Ciro desteği kapsamında 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3'ü oranında ödeme yapılacak. Örneğin, küçük bir restoranın 2019 cirosu 80 bin lira. 2020 ciro kaybı 40 bin liraysa (kayıp yüzde 50) bunun yüzde 3'ü bin 200 liraya karşılık gelse de yapılacak ödeme 2 bin lira olacak. Bir kafenin ciro kaybı 30 bin liraysa bunun yüzde 3'ü 900 TL olmasına karşın devlet aynı şekilde 2 bin TL destek verecek.

Milliyet

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Tesettüre giren yüzlerce genç kız için görkemli tören

Denizlerde hava: Ege'de fırtınamsı rüzgar uyarısı

Yapıcıoğlu: Asgari ücret aileyi de kapsayacak şekilde yeniden tanımlanmalı

Burdur'da zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

Bayrampaşa Belediyesine ilişkin soruşturmada 8 tutuklama

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı Suriye için yapılan yardım çağrısına destek oldu

Malatya'da bıçaklı kavga: 2'si ağır 3 yaralı

Malatya'da karbonmonoksit gazından zehirlenen 46 kişi hastaneye kaldırıldı

Lübnan’da 5 katlı bina çöktü: 2 kişi kurtarıldı, 3 kayıp

Karla kapalı köyde fenalaşan hasta 5 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Endonezya'da toprak kayması: 7 ölü, 82 kayıp

Suriye'de ateşkes 15 gün uzatıldı

Rusya'dan Ukrayna'nın farklı bölgelerine hava saldırısı

ABD'den Kanada’ya yüzde 100 gümrük vergisi tehdidi

Muğla'da zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

Diyarbakır'da parkta kafe yangını

MİT Başkanı Kalın HAMAS müzakere heyeti ile görüştü

ABD'de bir apartmanda yangın. 1 ölü, 14 yaralı

ABD-Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yeni toplantılar gelecek hafta

ABD'de ICE protestoları şiddetleniyor

Rusya: Ukrayna ordusu, Donbas'ı terk etmeli

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

Tokat'ta uyuşturucu ve silah operasyonu: 14 gözaltı

Bilim Kafe’de uzayın sırları üç kuşakla birlikte keşfedildi

Palandöken: Esnafa özel enerji tarifesi olmadan enflasyonla mücadele olmaz

Grönland'dan Trump’a egemenlik tepkisi

Nordik-Baltık Sekizlisi, Rusya'nın Ukrayna'daki enerji altyapısına saldırılarını kınadı

Malatya'da 176 mahallede 4 bin 71 kilometre yol ulaşıma açıldı

e-YDS 2026/1 İngilizce sonuçları açıklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tesettüre giren yüzlerce genç kız için görkemli tören

Denizlerde hava: Ege'de fırtınamsı rüzgar uyarısı

Yapıcıoğlu: Asgari ücret aileyi de kapsayacak şekilde yeniden tanımlanmalı

Burdur'da zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

Bayrampaşa Belediyesine ilişkin soruşturmada 8 tutuklama

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı Suriye için yapılan yardım çağrısına destek oldu