• BIST 100

    11046,50%0,42
  • DOLAR

    41,30% 0,02
  • EURO

    48,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4903,74% 0,40
  • Ç. ALTIN

    7988,21% 1,27

Ertemel: 2024 yılında fiyatı artmayan tek ürün otomobil oldu

06 Aralık 2024, Cuma 11:10
06 Aralık 2024, Cuma 11:10
Ertemel: 2024 yılında fiyatı artmayan tek ürün otomobil oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Araç fiyatlarındaki son durum, yıl sonunda sıfır araçlarda yapılacak kampanyaların ikinci el fiyatlarına etkisi ile ilgili konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, 2024 yılında fiyatı artmayan tek ürünün otomobil

Pandemi sürecinde yaşanan chip krizi nedeniyle hızla yükselen ve bir yatırım aracı olan otomobil fiyatları yaklaşık bir yıldır yatay seviyelerde seyrediyor.

İkinci el araç piyasası, yıl sonunun yaklaşmasıyla bayilerde yapılan kampanyaların otomotiv sektörüne etkisi, 2025 yılının ilk çeyreğinde fiyatlarla ilgili beklentilerine ilişkin İLKHA muhabirine konuşan İMAS Başkanı Ertemel, "Yıl sonu geldi, senenin son günlerini yaşıyoruz. Yıl sonuna kadar satılarımız geçen seneye oranla hemen hemen aynı seviyede gerçekleşti. İkinci elde 10 milyon, sıfır araçlarda da 1 milyon 100, 1 milyon 200 bin bandında yılın kapanacağını ön görüyoruz. Geçmiş yıla baktığımızda fiyatı artmayan tek ürünün otomobil olduğunu söyleyebiliriz. Belki de fiyatlar geçen yıla oranla bir miktar geriye de geldi diyebiliriz. Buradaki sebep hem ekonomik şartlar hem de araca ulaşmada finans açısından ciddi sıkıntılar yaşandı. Tabi yıl sonu itibarıyla sıfır araçlarda kampanyalar düzenleniyor. Bazı araç ve modellerde sıfır faiz, bazı araçlarda ise peşin alımlarda indirim var. Tabi bu ikinci el fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. Şu anda ikinci el fiyatları makul seviyelerde. Bunun son tüketici için alıma çevrilmesinde fırsat olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Araç alacaklar neye dikkat etmeli?

Kampanyalı sıfır bir araç almak mı yoksa düşük kilometrede temiz bir ikinci el araç almak mı daha mantıklı? Sorusunu da yanıtlayan Ertemel, "Buna şu şekilde bakmak lazım. Alacağı aracın fiyatını sıfır ile mukayese etmeli. Ayrıca alacağı araç modelinin alternatiflerine, alım seçeneklerine bakması lazım. Yani SUV bir araç alacaksa alacağı araç modeline göre diğer markaların da fiyatlarını takip etmesi lazım. Tabi ki burada şunu belirtmek gerekir. İkinci el alacak kişilerin fiyatlamaları sıfıra göre yapmaları gerekir. Sıfır araçlarda her ne kadar kampanyalar olsa da ikinci elde de müşteriyi cezbedecek rakamlara araba bulabilme fırsatı var." diye konuştu.

"İnsanların araca ihtiyaçları varsa bunu yıl sonu kampanyalarıyla fırsata çevirmeli"

2025 yılının ilk çeyreğinde araç fiyatlarında yaşanabilecek hareketlilikle ilgili de değerlendirmede bulunan Ertemel, "2025 yılı geldiğinde hem bazı modellerde kasa değişimi hem de yılbaşı ile birlikte fiyatlara bir zam bekleniyor. 2025 yılının ilk çeyreğinde beklentimiz fiyatların artması yönünde. Çünkü gerçekten geçtiğimiz bir yıla baktığımızda otomobil fiyatlarında beklenen düzeyin çok altında bir artış gösterdi. Tabi ki bu arz ve talep dengesi ile de alakalı bir durum. Eğer araçlar satılmazsa yine hem kampanyalar hem de ikinci elde fiyat gerilemeleri yaşanabilir veya sabit seyirde devam edebilir. Eğer insanların araca ihtiyaçları varsa bunu yıl sonu kampanyalarla fırsata çevirmeleri gerekir. Ancak yılbaşından sonra da eğer araç kasa değiştirirse veya dövizde ciddi bir dalgalanma olursa araç fiyatları yukarıya doğu çıkar. Normalde beklentimiz yatay seyirde devam edeceğidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

AB, işgalci rejime ticaret kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

İletişim Başkanı Duran: “israilin Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”

Sumud Filosu'ndaki Sinan Akılotu: Yarın İtalyan filosuyla buluşacağız

Samsun’da kereste fabrikasında yangın

Yemen'de işgalin katlettiği 32 gazeteci defnedildi

Esenyurt’ta servis minibüsü anne ve bebeğine çarptı: 1 ölü

Şanlıurfa’da asansör bakımı sırasında elektrik faciası: 1 ölü

Şırnak'tan Sumud Filosu'na destek:"İnsanlığın ve vicdanın sesi ve direnişi"

Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldı, milyonlarca işgalci sığınaklara kaçtı

Bingöl’de köy muhtarı araçta ölü bulundu

Papua Yeni Gine’de 6 büyüklüğünde deprem

Kürdistan Sosyalist Partisi'nden HÜDA PAR'a ziyaret

İşgalin başlattığı kara saldırısında sabahtan bu yana 100'den fazla şehit

Balıkçılara 4,7 milyar TL ÖTV'si sıfıra indirilmiş yakıt desteği

Kocaeli’de çocuklarının önünde babasını tokatlayan sürücü tutuklandı

Emekli İmam Yağmurcu, 36 yıldır sürdürdüğü aktarcılıkla şifaya vesile oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u kabul etti

Batman'da eğitim yılı kaynak kitap kriziyle başladı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi eylül ayı toplantıları sona erdi

UNICEF: Gazze'de yarım milyon çocuk psikolojik travma yaşıyor

Batman'da mucur yüklü tır iki otomobile çarptı

Şanlıurfa’da kayıp genç sulama kanalında ölü bulundu

Dışişleri'nden işgalci rejimin Gazze şehrinde başlattığı kara saldırısına tepki

Bakan Kurum: Deprem bölgesine ekstra konut kontenjanı ayıracağız

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

Malatya'da kırsal mahalleye yeni yol

Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Vural: Erken eğitim, çocuğun sosyal hayatına yön verir

Avukat Acu: israil ordusunda görev alan çifte vatandaşlar insanlık suçuna ortaktır

HAMAS uluslararası toplumu, katliamların boyutuyla orantılı kesin kararlar almaya çağırdı

Hukukçular: "israil’i durduracak uluslararası bir mekanizma yok"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AB, işgalci rejime ticaret kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

İletişim Başkanı Duran: “israilin Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”

Sumud Filosu'ndaki Sinan Akılotu: Yarın İtalyan filosuyla buluşacağız

Samsun’da kereste fabrikasında yangın

Yemen'de işgalin katlettiği 32 gazeteci defnedildi

Esenyurt’ta servis minibüsü anne ve bebeğine çarptı: 1 ölü

Şanlıurfa’da asansör bakımı sırasında elektrik faciası: 1 ölü