• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Ertemel: 2024 yılında fiyatı artmayan tek ürün otomobil oldu

RÖPORTAJ 6.12.2024 11:10:33 0
Ertemel: 2024 yılında fiyatı artmayan tek ürün otomobil oldu

Araç fiyatlarındaki son durum, yıl sonunda sıfır araçlarda yapılacak kampanyaların ikinci el fiyatlarına etkisi ile ilgili konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, 2024 yılında fiyatı artmayan tek ürünün otomobil

Pandemi sürecinde yaşanan chip krizi nedeniyle hızla yükselen ve bir yatırım aracı olan otomobil fiyatları yaklaşık bir yıldır yatay seviyelerde seyrediyor.

İkinci el araç piyasası, yıl sonunun yaklaşmasıyla bayilerde yapılan kampanyaların otomotiv sektörüne etkisi, 2025 yılının ilk çeyreğinde fiyatlarla ilgili beklentilerine ilişkin İLKHA muhabirine konuşan İMAS Başkanı Ertemel, "Yıl sonu geldi, senenin son günlerini yaşıyoruz. Yıl sonuna kadar satılarımız geçen seneye oranla hemen hemen aynı seviyede gerçekleşti. İkinci elde 10 milyon, sıfır araçlarda da 1 milyon 100, 1 milyon 200 bin bandında yılın kapanacağını ön görüyoruz. Geçmiş yıla baktığımızda fiyatı artmayan tek ürünün otomobil olduğunu söyleyebiliriz. Belki de fiyatlar geçen yıla oranla bir miktar geriye de geldi diyebiliriz. Buradaki sebep hem ekonomik şartlar hem de araca ulaşmada finans açısından ciddi sıkıntılar yaşandı. Tabi yıl sonu itibarıyla sıfır araçlarda kampanyalar düzenleniyor. Bazı araç ve modellerde sıfır faiz, bazı araçlarda ise peşin alımlarda indirim var. Tabi bu ikinci el fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. Şu anda ikinci el fiyatları makul seviyelerde. Bunun son tüketici için alıma çevrilmesinde fırsat olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Araç alacaklar neye dikkat etmeli?

Kampanyalı sıfır bir araç almak mı yoksa düşük kilometrede temiz bir ikinci el araç almak mı daha mantıklı? Sorusunu da yanıtlayan Ertemel, "Buna şu şekilde bakmak lazım. Alacağı aracın fiyatını sıfır ile mukayese etmeli. Ayrıca alacağı araç modelinin alternatiflerine, alım seçeneklerine bakması lazım. Yani SUV bir araç alacaksa alacağı araç modeline göre diğer markaların da fiyatlarını takip etmesi lazım. Tabi ki burada şunu belirtmek gerekir. İkinci el alacak kişilerin fiyatlamaları sıfıra göre yapmaları gerekir. Sıfır araçlarda her ne kadar kampanyalar olsa da ikinci elde de müşteriyi cezbedecek rakamlara araba bulabilme fırsatı var." diye konuştu.

"İnsanların araca ihtiyaçları varsa bunu yıl sonu kampanyalarıyla fırsata çevirmeli"

2025 yılının ilk çeyreğinde araç fiyatlarında yaşanabilecek hareketlilikle ilgili de değerlendirmede bulunan Ertemel, "2025 yılı geldiğinde hem bazı modellerde kasa değişimi hem de yılbaşı ile birlikte fiyatlara bir zam bekleniyor. 2025 yılının ilk çeyreğinde beklentimiz fiyatların artması yönünde. Çünkü gerçekten geçtiğimiz bir yıla baktığımızda otomobil fiyatlarında beklenen düzeyin çok altında bir artış gösterdi. Tabi ki bu arz ve talep dengesi ile de alakalı bir durum. Eğer araçlar satılmazsa yine hem kampanyalar hem de ikinci elde fiyat gerilemeleri yaşanabilir veya sabit seyirde devam edebilir. Eğer insanların araca ihtiyaçları varsa bunu yıl sonu kampanyalarla fırsata çevirmeleri gerekir. Ancak yılbaşından sonra da eğer araç kasa değiştirirse veya dövizde ciddi bir dalgalanma olursa araç fiyatları yukarıya doğu çıkar. Normalde beklentimiz yatay seyirde devam edeceğidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Yapıcıoğlu Tarsus’ta esnaf ve tekstil sektörü temsilcileriyle buluştu

Ülke genelinde düzensiz göç denetimi: 547 göçmen yakalandı, 21 organizatör gözaltında

Sağlık Bakanlığı 19 bin personel alımı yapacak

Döviz kurlarında son durum

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Doğu ve Güneydoğu için toz taşınımı ve fırtına uyarısı

Meteorolojiden sel ve su baskını uyarısı

Abdulmelik el-Husi: ABD uçak gemileri Yemen direnişinden kaçıyor

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ