• BIST 100

    14110,37%-0,51
  • DOLAR

    42,93% 0,07
  • EURO

    50,59% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6172,79% -1,23
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

"Esed ya da ülkeyi yakarız" sloganı neden yeniden gündemde?

29 Aralık 2025, Pazartesi 15:35
29 Aralık 2025, Pazartesi 15:35
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Suriye'de devrilen Baas rejiminin artıkları, iç savaşı ve yıkımı simgeleyen "Esed ya da ülkeyi yakarız" sloganını yeniden dolaşıma sokarken, Suriyeliler bunun bilinçli bir tehdit ve geçmiş suçların inkârı olduğu görüşünde.

"Esed ya da ülkeyi yakarız" sloganı, Suriye halkının hafızasında yalnızca bir söz olarak değil; yakılan şehirlerin, yıkılan köylerin ve milyonlarca insanın hayatını altüst eden bir zihniyetin özeti olarak yer alıyor. Bu ifade, Suriye devrimi boyunca Esed rejimine bağlı ordu ve güvenlik unsurları tarafından açık bir tehdit dili olarak kullanılmış, rejimin ayakta kalması uğruna ülkenin yok edilmesini meşrulaştıran bir anlayışı temsil etmişti.

Aradan geçen yıllara ve Beşar Esed rejiminin düşüşüne rağmen, bu sloganın yeniden gündeme taşınması Suriyeliler arasında büyük tepkiye yol açtı. Son olarak Lazkiye kırsalındaki Ceble kentinde, kendilerini "Cevad Tugayları" olarak adlandıran bir grubun duvarlara bu sloganı yazması, rejim artığı yapıların geçmişle hesaplaşmak yerine aynı dili sürdürdüğünü ortaya koydu.

Sosyal medyada görüş bildiren Suriyeliler, bu sloganın hiçbir zaman masum ya da rastlantısal olmadığını vurgulayarak, "vatanı bir aileye ve bir kişiye indirgemiş" bir zihniyetin ürünü olduğunu ifade etti. Bu anlayışın, ülkeyi halkın ortak yurdu olmaktan çıkarıp bir iktidar mülkü haline getirdiği ve Suriye'yi felakete sürüklediği belirtildi.

Bazı yorumcular, son dönemde artan federalizm tartışmalarıyla birlikte bu sloganın adeta karanlık bir kehanete dönüştüğünü savundu. Onlara göre, vatanı bir şahsın varlığına bağlayan her yaklaşım, kaçınılmaz olarak bölünmenin ve parçalanmanın kapısını aralıyor. Bu nedenle "Esed ya da ülkeyi yakarız" anlayışı ile "federalizm ya da devlet yok" söylemleri, farklı biçimlerde aynı yıkıcı sonuca işaret ediyor.

Aktivistler ise bu sloganın bugün yeniden ortaya çıkmasının tesadüf olmadığını, aksine Suriye'yi kana bulayan tehdit dilinin bilinçli biçimde diriltilmek istendiğini dile getirdi. Rejim dönemindeki katliamların ve suçların hesabı sorulmadan, bu zihniyetin ortadan kalkmasının mümkün olmadığı vurgulandı.

Suriyeli hak savunucuları, gerçek bir adalet süreci ve suçluların yargılanmasının, yeni bir şiddet döngüsünü engellemenin tek yolu olduğunu belirtti. Barışçıl gösteri hakkının, büyük bedeller ödenerek kazanıldığını hatırlatan aktivistler, silahlanmanın ve mezhepçi kışkırtmaların ülkeyi yeniden karanlık bir sürece sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

"Dünya önünde söylenen her sözün bir bedeli vardır" diyen Suriyeliler, kimden gelirse gelsin tehdit dilinin reddedilmesi gerektiğini vurgulayarak, geçmişte yaşananların unutulmadığını ve yeniden yaşanmasına izin verilmeyeceğini dile getirdi. (İLKHA)

Hindistan'da trende yangın: 1 ölü

Prof. Dr. Sevimli'den kış aylarında düşme ve kırıklara karşı hayati uyarılar

Gültekin’den Siirt’te karla mücadele tepkisi: Tek ana yol bile açılmadı

Kahramanmaraş’ta halk otobüsü devrildi: 17 yaralı

Ilıman iklimiyle bilinen Adana’da bile kış dar gelirliyi zorluyor: Kışın faturalar ciddi şekilde artıyor

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Baskı, sürgün ve mobbinge son verin

Mersin’de sağlık alanına anlamlı bağışlar: Aile sağlığı merkezi ve mobil mamografi aracı

TMMOB Odası Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez'den deprem yargılaması çağrısı

Mersin'de silahlı olaylara yönelik operasyon: 2 ilçede 4 şüpheli yakalandı

Batman'da kar yükünü taşıyamayan ağaçlar devrildi

Meteoroloji’den Marmara Denizi için fırtına uyarısı

Malatya'da ödüllü bilardo turnuvası tamamlandı

Diyarbakır'da yoğun kar ve buzlanma nedeniyle trafik kazası

Otobüsçüler yıkıcı rekabetten şikâyetçi: Bu şekilde devam ederse sonumuz iyi değil

Silvan–Diyarbakır yolunda kar ve buzlanma nedeniyle kaza

"Esed ya da ülkeyi yakarız" sloganı neden yeniden gündemde?

Batman Kıra Dağı'nda kar ve buzlanma nedeniyle trafik kapandı

Gazianteplilerden boykota devam çağrısı

Siirt’te hasta vatandaş, ambulans ve mahsur kalan araçlar kurtarıldı

Batman'da kış lastiği olmayan araçlar trafiğe çıkamayacak

Bursa'da DAİŞ operasyonu: 1 tutuklama

Batman'da ambulans yokuşta mahsur kaldı

İran, Yemen'deki durumu Suudi Arabistan ve BAE ile görüştü

Siirt’te kar sevinci: Kent beyaza büründü, vatandaşlar sokaklara akın etti

Diyarbakır’da kar sonrası kartpostallık manzaralar

Diyarbakır’da tehlikeli kar oyunu: Sürücüler zor anlar yaşadı

Batman'da karla mücadele hazırlıkları tamamlandı

Netanyahu neden Gazze anlaşmasının ikinci aşamasından korkuyor?

Batman'da kar nedeniyle 20'den fazla köy yolu kapandı

Batman’da okul çıkışında öğrencilerden kar sevinci

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hindistan'da trende yangın: 1 ölü

Prof. Dr. Sevimli'den kış aylarında düşme ve kırıklara karşı hayati uyarılar

Gültekin’den Siirt’te karla mücadele tepkisi: Tek ana yol bile açılmadı

Kahramanmaraş’ta halk otobüsü devrildi: 17 yaralı

Ilıman iklimiyle bilinen Adana’da bile kış dar gelirliyi zorluyor: Kışın faturalar ciddi şekilde artıyor

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Baskı, sürgün ve mobbinge son verin

Mersin’de sağlık alanına anlamlı bağışlar: Aile sağlığı merkezi ve mobil mamografi aracı