• BIST 100

    11197,35%0,13
  • DOLAR

    41,29% 0,15
  • EURO

    48,92% -0,14
  • GRAM ALTIN

    4863,47% -0,59
  • Ç. ALTIN

    7962,12% -0,77

Esnaf ve sanatkara hibe ve kira desteğinin uygulama esasları belli oldu

24 Aralık 2020, Perşembe 10:06
24 Aralık 2020, Perşembe 10:06
Esnaf ve sanatkara hibe ve kira desteğinin uygulama esasları belli oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Esnaf ve sanatkara hibe ve kira desteğinin uygulama esasları belli oldu

Ticaret Bakanlığı'nın Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, destek programı kapsamında hibe, 'gelir kaybı desteği' ve 'kira desteği' olmak üzere iki şekilde sağlanacak. Destek programının süresi, Bakanlık internet sitesinden yapılan duyuruda belirtilen sürede başvuruların yapılması kaydıyla 2021 yılının ocak, şubat ve mart ayları olmak üzere üç ay olacak.

Gelir kaybı desteği olarak, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1000 lira olmak üzere toplamda 3 bin lira hibe desteği sağlanacak.

Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri iş yerlerinin kira olması halinde, bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği verilecek.

İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda iş yeri kira tutarı kadar kira desteği ödenecek.

Yararlanma koşulları

Tebliğle, destek programından yararlanma koşulları da belirlendi. Buna göre, bu destek programından, 14 Aralık'tan önce (bu tarih dahil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek.

Destek programına başvurabilecek esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları başvuru tarihinden önce Bakanlık internet sitesinden duyurulacak, ayrıca yazılı duyuru yapılmayacak. Bakanlıkça yapılan duyurudan sonra ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanım değişikliği yapanlar hibe desteğinden yararlanamayacak.

Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler, hibe desteğinden vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden bir kez faydalanabilecek.

Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla iş yeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar bir iş yeri için kira desteğinden faydalanabilecek.

Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyetinin faal olarak devam etmesi gerekecek. Destek başvurusu yapanın faal olmadığının anlaşılması durumunda bu kişilere ödeme yapılmayacak.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu destek programından faydalanılmasına engel teşkil etmeyecek.

Başvuru süreci

Bakanlık, destek programının uygulanmasına ilişkin başvuru, değerlendirme, kabul, ödeme, uygulama ve diğer süreçlerde protokol yapılan kurum ve kuruluşlar ile bunların taşra teşkilatına görev ve yetki verebilecek.

Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak. Başvuruda bulunan tarafından başvuru ve eki taahhütname, elektronik ortamda onaylanacak.

Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, söz konusu iş yerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve iş yerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmesi istenecek. Beyanda bulunmayanlara kira desteği ödemesi yapılmayacak.

Destek programı başvuru süresi, 10 günden az olmamak üzere Bakanlık tarafından belirlenecek.

Reddedilen başvurular hakkında ret tarihinden itibaren 10 gün içinde Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilecek.

Destek başvurusunun uygun bulunması halinde ilgilinin banka hesabına destek ödemesi yapılacak.

Adana’da 570 kişiden biri başkan unvanı taşıyor

Diyarbakır'da mahalle sakinlerinden yetkililere çağrı: Servis yoksa çocuklarımızı okula gönderemeyiz

Kurtulmuş: Bu komisyonun öncelikli vazifesi, sürecin millet adına denetiminin ve kontrolünün yapılmasıdır

Nijerya'da Lassa ateşi vakalarında artış: Can kaybı 162'ye yükseldi

Şanlıurfa’da 100 toplu taşıma şoförü kura ile belirlendi

Yaralı peçeli baykuş tedaviye alındı

ASİM Eylül ayı toplantısında Adana’nın eğitimi masaya yatırıldı

Mersin'de Türkiye Yüzyılı Maarif Programı için değerlendirme toplantısı yapıldı

Sağlık-Sen Şırnak İl başkanı Anmal: Tasarrufu bırak israfı önle

Şanlıurfa’da fıstık ithalatı tepkisi: “Çiftçi kuraklıkla boğuşurken ithalat kabul edilemez”

Umut Kervan'ından ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye desteği

Mersin’de su ürünleri av sezonu törenle açıldı

Batman İŞKUR'da devir teslim gerçekleşti

Gazze'de katliam: 45 şehit, onlarca yaralı

Ustasından LPG'li araç sahiplerine önemli uyarılar

Akdeniz'de balık sezonu bereketiyle başladı

Batmanlı çocuklar TEKNOFEST'te yer aldı

Batman MEM'den velilere çağrı: Ek kitap zorunluluğunu bildirin

Selçuk Bayraktar: Davamız zulme dur diyecek güce ulaşmaktır

Büyükşehir Belediyesinden Ayvalı Mahallesi'ne 11 bin 950 metre içme suyu hattı

Ballıca Mağarası doğal güzelliği, tarihi ve şifalı havasıyla ziyaretçilerini büyülüyor

Bingöl’de aranan şahıs yakalandı

Siirt-Bitlis karayolunda tır devrildi: Yol trafiğe geçici olarak kapandı

Katar Emiri Şeyh Temim Ürdün'de

Siirt’te sepsis tanılı hasta, hava ambulansıyla İstanbul’a sevk edildi

Bingöl Üniversitesinde 3 dekan istifa etti

Son dönemde eczanelerde yapılan yasal düzenlemeler neler içeriyor?

Et fiyatları yükseldi: Çözüm için besicilik OSB çağrısı yapıldı

Gazze'de bir milyon Filistinli zorunlu göçe direniyor

Şanlıurfa’da iş yerinde çökme: 1 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana’da 570 kişiden biri başkan unvanı taşıyor

Diyarbakır'da mahalle sakinlerinden yetkililere çağrı: Servis yoksa çocuklarımızı okula gönderemeyiz

Kurtulmuş: Bu komisyonun öncelikli vazifesi, sürecin millet adına denetiminin ve kontrolünün yapılmasıdır

Nijerya'da Lassa ateşi vakalarında artış: Can kaybı 162'ye yükseldi

Şanlıurfa’da 100 toplu taşıma şoförü kura ile belirlendi

Yaralı peçeli baykuş tedaviye alındı

ASİM Eylül ayı toplantısında Adana’nın eğitimi masaya yatırıldı