GÜNDEM 5.04.2023 11:27:10 0

Estetik caiz mi? İşte Diyanetin ayetlerle açıkladığı fetva

Estetik caiz mi? İşte Diyanetin ayetlerle açıkladığı fetva
Haberi Sesli Oku

Estetik caiz mi? İşte Diyanetin ayetlerle açıkladığı fetva

Geçmişte çok yaygın olmayan estetik, son yıllarda tamamen insanların gündeminde.Ülkemiz estetik konusundaki sıralamalarda başlarda yer alıyor. Türkiye'de her yıl en az 1000 estetik ameliyat yapılıyor ve bu her yıl artarak devam ediyor. Müslümanlar estetik ameliyatının caiz olup olmadığını araştırıyor. Peki Estetik ameliyatı caiz mi?

Estetik ameliyatlar son zamanlarda bi hayli gündemde yer alıyor. Müslümanlar bu konunun caiz olup olmadığını araştırıyor. Sizler için, Genç Yaşlı demeden herkesin başvurduğu bu yöntemin caiz olup olmadığını araştırdık. İşte Diyanetin yıllar önce ayetlerle yaptığı açıklama...

Estetik yaptırmak caiz mi?

Diyanet estetik konusunda yalnızca Tedavi amaçlı olmak şartıyla estetiğe cevaz veriyor. Fetva şu şekilde:

'Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonunca hazırlanan “Estetik Ameliyat” konusundaki rapor görüşüldü. Yapılan müzakereler sonunda:

İslâm dini, insana özel bir yer vermiş, yaratılış gayesinden başlayarak insanın, dünya hayatından ölüm ve ötesine, bireysel yaşayışından sosyal etkinliklerine, ruh ve duygu aleminden beden ve şekline kadar hayatının her safhasıyla ilgilenmiştir. Kur'an-ı Kerim'de insanın yeryüzünde halife olmak üzere (Bakara 2/30) en güzel bir biçimde, ölçülü ve dengeli bir şekilde yaratıldığı (Tîn 95/4), çeşitli nimetler, imkanlar ve güzelliklerle donatıldığı (Beled 90/4,8-10; Mülk 67/23; Nahl 16/8, 12; Hac 22/65; Lokman 31/20) bildirilmiştir.

İnsanı en güzel bir şekilde yaratan Yüce Allah, onun makul ve mutedil ölçüler içerisinde süslenmesine, güzel görünmesine ve güzelliklerini korumasına izin vermiştir. Kur'an-ı Kerim'de, iyi ve güzel şeylerin helal, kötü ve çirkin şeylerin ise haram olduğu bildirilmektedir (Mâide 5/4-5). Bir ayette, 'De ki: 'Allah’ın, kulları için yarattığı zîyneti ve temiz rızkı kim haram kılmış?' De ki: 'Bunlar, dünya hayatında mü’minler içindir. Kıyamet gününde ise yalnız onlara özgüdür. İşte bilen bir topluluk için âyetleri, ayrı ayrı açıklıyoruz.'' buyurulmaktadır (A'râf 7/32). Hz. Peygamber, güzel giyinme hakkında kendisine yöneltilen bir soruya 'Allâh güzeldir, güzelliği sever' şeklinde cevap vermiş (Müslim, İman, 41), kendisi de hayatında daima temiz ve düzenli olmuş, sade ve güzel giyinmeyi, güzel koku sürünmeyi teşvik etmiştir.

Buna karşılık İslâm'da, insanın doğuştan getirdiği özellik ve şeklinin değiştirilmesi ve bu amaçla yapılacak her türlü estetik ve tıbbî müdahale hoş karşılanmamış; fıtratı bozmayı hedef alan müdahaleler olarak kabul edilmiştir. Fıtratı bozmayı, yaratılışı değiştirmeyi hedef alan tasarruf ve müdahaleler ise, yasaklanmıştır (Nisa 4/119).

Estetik ameliyatlar genel olarak, ya dikkat çekmek, daha güzel görünmek ya da tedavî amacına yönelik olmaktadır.

Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri yontarak seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanları ve yaptıranları kınamıştır (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libas, 33).

Buna karşılık vücudun herhangi bir organında, diğer insanlar tarafından yadırganan, insanın psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilecek, bir anormallik veya fazlalık bulunursa, bunun ameliyatla düzeltilmesi, fıtratı bozmak değil, bir tedavi işlemidir. Tedavi amaçlı olarak yapılan estetik müdahalelere ise dinimizde izin verilmiştir. Nitekim Arfece adlı sahabî, bir savaşta burnu kopunca, gümüşten bir burun yaptırmış, bunun koku yapması üzerine, altından bir burun yaptırılmasına Hz. Peygamber müsaade etmiştir (Ebû Dâvûd, Hatem, 7; Tirmizî, Libâs, 31). Buna göre hastalık sebebiyle saçları dökülenler, kaza sonucu burun, kulak, göz gibi organlarını kaybedenler veya vücudunda doğuştan yada sonradan meydana gelen şekil bozuklukları bulunanların estetik ameliyat yaptırmaları bir tür tedavi olup, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirilemez.

Yukarıda zikredilen açıklamalar ışığında;

Estetik ameliyatın;

a) salim fıtratı bozmak kastı olmamak,

b) yapılmasında bir yarar veya yapılmamasında mevcut bir zarar bulunmak,

c) hile, aldatma veya karşı cinse benzeme kastı bulunmamak,

d) hukukî karışıklığa ve yanlış anlamaya yol açmamak,

kaydıyla bir tür tedavî olarak yaptırılmasında sakınca olmadığına karar verildi.'

Gazze'de soykırım sürüyor: 52 bin 653 şehit, 118 bin 897 yaralı

Prof. Dr. İrvan: Afet haberciliğinde yanlış veya eksik bilgi paylaşımı olumsuz etkilere neden olabiliyor

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyuru yayımlandı

Baharın gelişiyle tezgahlar renklendi: Sebze ve meyve fiyatlarında düşüş başladı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Battalgazi'de kadın kooperatifinden sofralara

İmplant çevresinde oluşabilecek enfeksiyona dikkat!

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 199 kişi yakalandı

siyonist destekçisi lojistik firmasının aracı Diyarbakır'da protesto edildi

Yoğun bakımdayken tutuklanan yatalak hasta cezaevinden alınıp hastaneye sevk edildi

Kurtlar ağıla saldırdı: 7 koyun telef oldu

El-Bureyc Kampı ve Gazze şehrindeki iki okulun bombalanmasında şehit sayısı 49'a yükseldi

Şanlıurfa’da mesken yangını korkuttu

IFJ: Gazze'de yaşananlar soykırımdır ve dünyanın sessizliği utanç vericidir

Dışişleri Bakanlığı: Pakistan'da sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz

Burak Gross Tirmis Şubesiyle Büyümeye Devam Ediyor

Esnaf ve gençlerden ortak çağrı: Evliliği teşvik eden destekler artırılmalı

Gazze’de şehit gazeteci sayısı 213’e yükseldi

GETAT Uzmanı Ayral: Modern tıp kronik hastalıkta yetersiz kalıyor, geleneksel tıp ile entegrasyon şart

Truman uçak gemisinden ikinci F/A-18 savaş uçağı düştü

Mardin’de taziye yemeği uygulamasının kaldırılması için ortak karar

Kassam komutanlarından Halid Ahmed el-Ahmed şehit edildi

Mısır ve Katar: Gazze’de kapsamlı ateşkes için arabuluculuk çabalarımız sürüyor

Uyuşturucu ticareti suçundan aranan şahıs, Bingöl’de yakalandı

Bingöl Üniversitesi öğrencileri Gazze için konuştu

"Kudüs Günü" öncesi Yahudi çetelerin tahrikleri artıyor

Siyonist rejim Qalqilya’da 6 Filistinliyi esir aldı

Batman'da hırsızlık ve silah suçlarından aranan şüpheli tutuklandı

Adana'da "Büyük Gazze Yürüyüşü ve Mitingi" düzenlenecek

Şanlıurfa’da geniş kapsamlı elektrik kesintisi

Yükleniyor