-
BIST 100
18432,24%0,46
-
DOLAR
48,22% 0,18
-
EURO
55,88% -0,49
-
GRAM ALTIN
6907,88% -3,01
-
Ç. ALTIN
11292,30% 0,36
Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde baraj inşa etme planına Mısır'dan tepki
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde üç yeni baraj inşa etmeyi planladığına ilişkin açıklamalar, Mısır’ın tepkisine yol açtı. Kahire yönetimi, su güvenliğini korumak için tüm imkânlarını kullanacağını bildirdi.
Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Suudi Arabistan merkezli El-Arabiya kanalına verdiği mülakatta Etiyopya’nın yeni baraj projelerine karşı olduklarını yineledi.
Yaklaşık iki hafta içinde Kahire’den yapılan üçüncü benzer açıklamada Abdulati, “Mısır, Nil üzerinde ilave barajlar yapılmasına izin vermeyecektir.” dedi.
Mısır’ın su güvenliğini ve ulusal çıkarlarını koruma yetkisine sahip olduğunu vurgulayan Abdulati, ülkesinin meşru müdafaa hakkına dikkati çekti.
Yaklaşık iki hafta içinde Mısır tarafından konuya ilişkin yapılan üçüncü benzer açıklamada Abdulati, "Mısır, Nil üzerinde ilave barajlar yapılmasına izin vermeyecektir." şeklinde belirtti.
Abdulati, ülkesinin meşru müdafaa hakkına ve su güvenliğini koruma yetkisine sahip olduğunu kaydetti.
Mısır resmi haber ajansı MENA'nın 16 Ağustos'ta yetkili bir kaynağa dayandırdığı haberde, Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Habtamu Itefa'nın Nil üzerinde ek barajlar yapılmasına ilişkin sözleri eleştirilmişti.
Söz konusu açıklamaların, Addis Ababa'nın uluslararası bir nehir üzerinde hakimiyet kurma ve bunu tek bir devletin iradesine tabi kılma durumunu sürdürdüğünü gösterdiği belirtilmişti.
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Hani Suveylem de 4 Ağustos'ta düzenlediği basın toplantısında, Etiyopya'nın Hedasi (Rönesans) Barajı'nın yanı sıra nehir yatağı üzerinde 3 yeni baraj inşa etmeyi planladığına dair haberlerin ardından, Kahire'nin bu duruma izin vermeyeceğini belirtmişti.
Etiyopya'nın 2011 yılında yapımına başladığı Hedasi Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi konusunda Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında uzun süredir görüş ayrılıkları yaşanıyor.
Mısır ve Sudan, doldurma ve işletme kurallarına ilişkin hukuki açıdan bağlayıcı üçlü bir anlaşmaya varılmasını talep ederken, Etiyopya bağlayıcı bir anlaşmaya gerek olmadığını ve kimsenin çıkarına zarar verme niyeti taşımadığını savunuyor.
Üç ülke arasındaki müzakereler, 3 yıllık dondurmanın ardından 2023'te yeniden başlamış ancak 2024 yılında tekrar askıya alınmıştı. (İLKHA)
Akdeniz'de market denetimi
Mardin’in en işlek yolunda gündüz vakti asfalt çalışması
HÜDA PAR’dan Altınova Çimento Fabrikası için şeffaflık çağrısı
Trump’ın "dokunulmazlık" hamlesine bir darbe daha: "Sus payı" davasını kurtaramadı
Londra’da atık tesisinde büyük yangın
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: "Faizsiz Türkiye Süreci" başlatalım
Giresun’da 3 gün boyunca denize girmek yasaklandı
İstanbul’a silah sevkiyatına operasyon: 120 tabanca ele geçirildi
Dr. Badem: Boykot Müslümanın sorumluluğudur
İslami Cihad: Mescid-i Aksa Tufanı tarihi bir olaydır
Ekvador'un eski Devlet Başkanı Moreno'ya rüşvetten 5 yıl hapis
DSÖ: Kongo'da Ebola vakalarının sayısı 5 bin 794'e ulaştı
Muğla’da başlayıp Antalya’ya sıçrayan yangına müdahale sürüyor
Adalet Bakanlığında personel için İnsan Odaklı Gelişim Bürosu kuruldu
Asmir Medya Grubu Başkanı As: Basın ülkenin hafızasıdır
ABD diplomatları Orta Doğu'ya geri dönüyor
HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın güven tazeledi
HÜDA PAR İlçe Başkanı Demir: Hani çöp alanı tarım için risk oluşturuyor
Sudan’da İHA saldırıları: 8 sivil hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı
YÖK'ten kritik teknolojilerde insan kaynağı hamlesi
Şanlıurfa için toz taşınımı uyarısı
Yeşil Arıkuşları sonbahar göçü öncesi Diyarbakır’da görüntülendi
Bursa obezite merkezine uluslararası akreditasyon
Mevlid-i Nebi Haftası'nda sabah namazı buluşması
Malatya'da yapımına başlanacak Hidayet Camii hayırseverlerin desteğini bekliyor
Haaretz: israil, Gazze'deki işbirlikçi milisleri HAMAS'a yönelik saldırılar, yağma ve ev yakma eylemlerinde kullanıyor
Türkiye stratejik teknoloji insan kaynağı programı başlatılıyor
Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'daki lojistik merkez ve limanlar hedef alındı
Malatya'da yıldırımın düşme anı kameraya yansıdı
3 ilaç geri ödeme kapsamına alındı
Yükleniyor







