Evde süt kaynatmak sağlık risklerini yok etmeyebilir

Tarih: 02.06.2023 11:10 Güncelleme: 02.06.2023 11:10
Evde süt kaynatmak sağlık risklerini yok etmeyebilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Evde süt kaynatmak sağlık risklerini yok etmeyebilir

Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Sena Çelebi, 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla sağlıklı süt tüketimi hakkında açıklamalarda bulundu.
Sütü ev ortamında kaynatmanın sütün içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmaların tamamının ölmesi için yeterli bir yöntem olmadığını belirten Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Sena Çelebi, “En sağlıklı ve besin değeri açısından güvenilir ve faydalı olan, pastörize ve UHT yöntemleridir. Sütte bulunabilecek mikroorganizmaları yok edebilmek, besin değerini koruyabilmek için uluslararası normlarda kabul gören ısıl işlemler (pastörizasyon ve UHT) uygulanmaktadır. Bu işlemden ötürü kapalı süt tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır” dedi.

“Kemiklerin güçlü olmasına katkı sağlar”
Sütün bazı faydalarını hatırlatan Dyt. Çelebi, “Süt ve süt ürünleri temel besin grupları arasında yer alan, tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında, kemiklerin güçlü olmasında, obezite, kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklardan koruyucu etki gösteren en iyi kaynaktır. Süt ve süt ürünlerinin düzenli tüketimi çocuklarda büyüme ve gelişmeyi, diş çürümesini engeller, yetişkinlerde ve özellikle kadınlarda 40 yaşından sonra kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur. Fakat son zamanlarda süt çok gündeme gelen bir konu haline gelmektedir hatta bazı toplumlarda süt tüketilmemesi gerektiği bile söylenmektedir. Bu durum birçok kişide süt ile ilgili endişeye sebep olmaktadır’’ şeklinde konuştu.

“Kapalı sütler tercih edilebilir”
Sütü ev ortamında kaynatmanın maalesef sütün içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmaların ölmesi için yeterli bir yöntem olmadığını vurgulayan Dyt. Çelebi, “Köy, çiftlik gibi doğal ortamlardan evimize gelen açık sütleri annelerimiz ve babalarımız mutlaka kaynatır. Fakat bu durum mikroorganizmaların ölmesi için yeterli olmayabilir. En sağlıklı ve besin değeri açısından da güvenilir ve faydalı olan pastörize ve UHT yöntemleridir. Sütte bulunabilecek mikroorganizmaları yok edebilmek, besin değerini koruyabilmek için uluslararası normlarda kabul gören ısıl işlemler (pastörizasyon ve UHT) uygulanmaktadır. Bu işlemden ötürü kapalı süt tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Süt alırken organik logosu olmasına dikkat edin”
Son zamanlarda organik olan tüm gıda çeşitlerine talebin arttığı gibi organik sütlere de talep oldukça artmakta olduğunun altını çizen Dyt. Çelebi, “Organik besinlere güvenilir şekilde ulaşmak istiyorsanız ürünün ‘Organiklik Logosu’ nu taşımasına dikkat edin. Gıdaların organik olma kriterleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliklerle belirlenmiştir. Yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Organiklik Logosu’nu taşıyan sütler organiktir. Bu sebeple aldığınız ürünlerde lütfen bu logoya dikkat ediniz ve sertifikalı olmayan hiçbir ürünün organik olmadığını unutmayın” ifadelerine yer verdi.

“Günlük süt tüketimi”
Günde ne kadar süt içmemiz gerektiğinden de bahseden Dyt. Çelebi, “Vücudumuzun günlük süt ihtiyacı içerisinde bulunan kalsiyum, C vitamini, demir, protein, fosfor, A, B12 ve riboflavin vitaminlerinin yaşa göre ihtiyaçlara göre değişmektedir. Yetişkin bireylerin günde 2 su bardağı (400 ml), çocuklar, ergenler, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınların günde ortalama 3-4 su bardağı (600-800 ml) süt tüketmeleri önerilmektedir. Kişinin mutlaka mevcut sağlık durumu göz önünde bulundurularak süt tüketim miktarı gözden geçirilmelidir” diyerek sözlerini noktaladı.

AB'den ABD'ye gümrük tarifesi karşılığı

Rize'de feci kaza: 1 ölü, 8 yaralı

Sivas’ta vücuduna kene yapışan bir kişi hayatını kaybetti

Senegal'de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında siyasi kriz

Cizre'de termometreler 50 dereceyi gösterdi

İran: Uranyum zenginleştirme hakkının tanınmadığı hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz

Uşak'ta uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Uludağ'da nesli tehlike altında olan kelebek görüntülendi

Gazze'de yardım dağıtım merkezlerinde 805 kişi katledildi

Mardin’in kırsal mahallelerinin en büyük sorunu: Elektrik kesintileri

ABD'den AB ve Meksika'ya yüzde 30 tarife kararı

ABD'de veba kaynaklı ölüm bildirildi

Tekirdağ'da 2 otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te hint keneviri ve çeşitli silahlar ele geçirildi

HÜDA PAR'lı Belediye Başkanından beldesine ulaşım yatırımı

Hazreti Muhammed'e hakaret eden derginin yazı işleri müdürü tutuklandı

Ev yangınında mahsur kalan çocuklar kurtarıldı

Peru'da maden işçileri sokağa döküldü

İDEV Gaziantep Temsilcisi Taş: Sıcaklarda rehavete kapılmayalım

Gaziantep'te Türkiye'nin en gelişmiş ve modern meyve sebze hali yapılacak

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Kuzey Koreli mevkidaşıyla görüştü

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Azerbaycan'da Aliyev'le görüştü

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Yağızca-Bayırlı grup yolundaki çökmelere acil müdahale edilmeli

Batman'da tandırda 3 kilo uyuşturucu ele geçirildi

İstanbul Aydos Ormanı'nda yangın

Yüksek hızlı tren hatlarında ek seferler düzenlenecek

Batman'da pikniğe giderken kaza: 5 yaralı

Adıyaman'da "Huzurlu Sokaklar-12" asayiş uygulaması gerçekleştirildi

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 882'ye yükseldi

Cenin ve Eriha’da yahudi işgalciler Filistin topraklarına buldozerlerle saldırdı

Yükleniyor