• BIST 100

    14108,66%0,43
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,10% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5942,69% 1,48
  • Ç. ALTIN

    9515,00% 2,43

Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak'ta başlıyor

02 Aralık 2020, Çarşamba 10:28
02 Aralık 2020, Çarşamba 10:28
Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak'ta başlıyor

Meclis'te kabul edilen ve geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'da yer alan düzenlemenin uygulanmasına sayılı günler kaldı.

7256 sayılı kanunda yapılan değişiklik sonrası 1 Ocak 2021 itibariyle uygulanacak düzenleme kapsamında evlerinde ürettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlarda satanlara belirli oranlarda vergi muafiyeti uygulanacak.

VERGİ MUAFİYETİ GELİYOR

Yeni düzenlemeden ise ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar yararlanacak.

ÜÇ ŞARTI YERİNE GETİRMEK ZORUNDALAR

Düzenlemede yer alan şartlara göre evinde üretim yapan ve bunu çeşitli platformlarda satanlara yönelik uygulanacak vergi muafiyetinden yararlanmak için söz konusu kişilerin Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart olacak.

TEK ÇALIŞANA YÜZDE 4 MUAFİYET

Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla çalışanı olmayan kendi başına evde çalışanlar için yüzde 4, bir ve üzeri işçi çalıştırılması durumunda yüzde 2 oranında gelir vergisinden muaf olacak.

220 BİN TL'LİK SINIR OLACAK

İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekecek, bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94 üncü madde kapsamında kesinti yapılmayacak. Düzenleme kapsamında elde edilen hasılatın 220 bin Türk lirasını aşması hâlinde, mükellefler izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacak.

ŞARTLARI İHLAL EDENDEN FAİZİYLE TAHSİL EDİLECEK

1 Ocak'ta hayata geçirilecek uygulamada yer alan hasılat koşulu dışındaki diğer şartların ihlal edildiğinin tespit edilmesi hâlinde ise vergi muafiyeti sona erecek ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.

Cumhurbaşkanı kararı ile düzenlemede yer alan oranlar ve tutarlar, yarısı kadar indirilip ve iki katına kadar da artırılabilecek.

YURT DIŞININA SATANA YÜZDE 50 KAZANÇ İSTİSNASI

Bir başka düzenleme ise e-ticaret yaparak ürünlerini yurt dışına satmak isteyen kişilere yönelik hayata geçirildi. E-ticaret gümrük beyannamesi kapsamında yapılan satışlara yüzde 50 kazanç istinası uygulanacak. Ürünün ağırlık ve tutar itibarıyla Posta İdaresi veya hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından işlenebiliyor olması gerekiyor.

Çin, Arab Satellite 813 uydusunu uzaya gönderdi

Bakan Bayraktar'dan Rusya ve Pakistan'la "enerji iş birliği" mesajları

Ankara'da toplu ulaşıma zam

Yapay zeka kamera başta olmak üzere kişisel verilere erişebiliyor mu?

Venezuela'dan petrol tankerine el koyan ABD'ye tepki: Korsanlık!

Geleceğin mühendislerinden kıyasıya duvar örme yarışması

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den Bakan Kurum'a ziyaret

Gaziantep'te aranan 2 şahıs yakalandı

"Bıçak parası" soruşturmasında profesör tutuklandı

Konya’nın ilçelerinde şap ve brusella aşılamaları sürüyor

Afganistan, stratejik öneme sahip çevre yolunda çalışmalarını sürdürüyor

Konya İl Müftüsü Öge: Aile kurumu toplumun geleceğini doğrudan etkileyen stratejik bir meseledir

Akkuyu'daki nükleer santral inşaatında kapsamlı acil durum tatbikatı gerçekleştirildi

Beyşehir’e yeni halk kütüphanesi için protokol imzalandı

"Maden suyu" sevkiyatı kılıfında Rusya'ya 1,3 ton uyuşturucu taşıyan kamyon ele geçirildi

Yükseköğretim için geldiler, ülkeler arası köprüler kuruyorlar

Meteorolojiden Doğu Karadeniz için fırtına uyarısı

Psikolojik Danışman Akdağ: Sosyal medya sahte ideal benlik oluşturuyor

Altın, ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı

MSKÜ’den kırsal mahallelere bilim, sağlık ve oyun dolu etkinlik

Siirt’te ilk kez iki çocuğa insülin pompası takıldı

Zelenskiy, ABD'nin Donbas için önerdiği "serbest ekonomik bölge" için endişelerini dile getirdi

HÜDA PAR’dan uyuşturucu ile mücadeleye yönelik kanun teklifi

Ağrı kanserden ölümlerde neden ilk sırada?

Rusya'ya İHA saldırısı: 7 yaralı

Şanlıurfa’da din görevlileri için mezuniyet töreni düzenlendi

Almanya–Hırvatistan arasında 1,48 milyar euroluk 44 Leopard tankı için imzalar atıldı

Gazze Hükümet Bilgi Ofisi: Fırtına ve bombardıman sonrası bilanço ağırlaşıyor

Dicle Halkı: Su içmiyoruz çamur parası ödüyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile Aşkabat’ta görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin, Arab Satellite 813 uydusunu uzaya gönderdi

Bakan Bayraktar'dan Rusya ve Pakistan'la "enerji iş birliği" mesajları

Ankara'da toplu ulaşıma zam

Yapay zeka kamera başta olmak üzere kişisel verilere erişebiliyor mu?

Venezuela'dan petrol tankerine el koyan ABD'ye tepki: Korsanlık!

Geleceğin mühendislerinden kıyasıya duvar örme yarışması

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den Bakan Kurum'a ziyaret