• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak'ta başlıyor

02 Aralık 2020, Çarşamba 10:28
02 Aralık 2020, Çarşamba 10:28
Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak'ta başlıyor

Meclis'te kabul edilen ve geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'da yer alan düzenlemenin uygulanmasına sayılı günler kaldı.

7256 sayılı kanunda yapılan değişiklik sonrası 1 Ocak 2021 itibariyle uygulanacak düzenleme kapsamında evlerinde ürettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlarda satanlara belirli oranlarda vergi muafiyeti uygulanacak.

VERGİ MUAFİYETİ GELİYOR

Yeni düzenlemeden ise ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar yararlanacak.

ÜÇ ŞARTI YERİNE GETİRMEK ZORUNDALAR

Düzenlemede yer alan şartlara göre evinde üretim yapan ve bunu çeşitli platformlarda satanlara yönelik uygulanacak vergi muafiyetinden yararlanmak için söz konusu kişilerin Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart olacak.

TEK ÇALIŞANA YÜZDE 4 MUAFİYET

Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla çalışanı olmayan kendi başına evde çalışanlar için yüzde 4, bir ve üzeri işçi çalıştırılması durumunda yüzde 2 oranında gelir vergisinden muaf olacak.

220 BİN TL'LİK SINIR OLACAK

İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekecek, bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94 üncü madde kapsamında kesinti yapılmayacak. Düzenleme kapsamında elde edilen hasılatın 220 bin Türk lirasını aşması hâlinde, mükellefler izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacak.

ŞARTLARI İHLAL EDENDEN FAİZİYLE TAHSİL EDİLECEK

1 Ocak'ta hayata geçirilecek uygulamada yer alan hasılat koşulu dışındaki diğer şartların ihlal edildiğinin tespit edilmesi hâlinde ise vergi muafiyeti sona erecek ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.

Cumhurbaşkanı kararı ile düzenlemede yer alan oranlar ve tutarlar, yarısı kadar indirilip ve iki katına kadar da artırılabilecek.

YURT DIŞININA SATANA YÜZDE 50 KAZANÇ İSTİSNASI

Bir başka düzenleme ise e-ticaret yaparak ürünlerini yurt dışına satmak isteyen kişilere yönelik hayata geçirildi. E-ticaret gümrük beyannamesi kapsamında yapılan satışlara yüzde 50 kazanç istinası uygulanacak. Ürünün ağırlık ve tutar itibarıyla Posta İdaresi veya hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından işlenebiliyor olması gerekiyor.

Yarım asırlık ustadan kritik uyarı: Araçların kışlık bakımı ihmal edilirse can kaybına kadar gider!

15 bin sözleşmeli öğretmen ataması bugün yapılıyor

Kasımda kapasite kullanım oranı yüzde 74,4 oldu

Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı Önlü'den "Öğretmenlik Mesleği Kanunu" vurgusu

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı

Nijerya Devlet Başkanı, kaçırılan 89 kişinin kurtarıldığını açıkladı

Fahiş fiyat ve stokçuluğuna 10 ayda 936 milyon TL ceza kesildi

Bugün 32 kentte sağanak yağış bekleniyor

Kırmızı bültenle aranan 9 kişi Türkiye’ye getirildi

Şanlıurfa’da 3 asırlık Ali Baba Hayratı geleneği bu yıl da sürdü

Altın fiyatları haftaya düşüş eğilimiyle başladı

Brent petrol 62,15 dolardan işlem görüyor

Umut Kervanı İskenderun’da ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve et ulaştırdı

İzmir'de iki işçi servisi çarpıştı: 13 yaralı

Göktaş: Gazze direnişi dünya genelinde uyanışa vesile oldu

Zelenskiy'den ABD'nin önerdiği Ukrayna barış planına ilişkin açıklama

Sinop’ta berber dükkanına silahlı saldırı düzenleyen 2 şüpheli yakalandı

ABD’nin Ukrayna’da barış planına karşı AB ülkeleri teklif sundu

Gürcistan'da yol inşaatında toprak kayması: 4 işçi öldü

İzmir’de 24 düzensiz göçmen yakalandı

Motorine 2 lira 44 kuruş indirim geliyor

Yolcu otobüsü ile minibüs çarpıştı: 10 yaralı

Mersin'de denize kaybolan şahsı arama çalışmaları sürüyor

Gaziantep’te drift yapan ehliyetsiz sürücüye ceza

Mersin’de makarna fabrikasında zehirlenen işçi sayısı 16’ya yükseldi

Ankara'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Gaziantep’te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Mersin'de “Aile ve Gençlik Söyleşisi”ne yoğun ilgi

ABD'nin baskısına rağmen Caracas yönetimi geri adım atmıyor

İtalya'da halk üç büyük bölgesinde seçim için sandık başında

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yarım asırlık ustadan kritik uyarı: Araçların kışlık bakımı ihmal edilirse can kaybına kadar gider!

15 bin sözleşmeli öğretmen ataması bugün yapılıyor

Kasımda kapasite kullanım oranı yüzde 74,4 oldu

Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı Önlü'den "Öğretmenlik Mesleği Kanunu" vurgusu

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı

Nijerya Devlet Başkanı, kaçırılan 89 kişinin kurtarıldığını açıkladı

Fahiş fiyat ve stokçuluğuna 10 ayda 936 milyon TL ceza kesildi