• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Fidye ve fitre nedir, kimlere verilir ?

19 Mart 2025, Çarşamba 13:37
19 Mart 2025, Çarşamba 13:37
Fidye ve fitre nedir, kimlere verilir ?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cizre Müftülüğü İlçe Vaizi Abdullah Gökalp, Ramazanda verilen fidye ve fitrenin fakirlerin ihtiyacını gidermek için çok fazla geciktirilmeden verilmesi gerektiğini söyledi.

İslam dininin önemli ibadetlerinden biri olan fidye ve fitre, Ramazan ayında fakirlerin ihtiyacını gidermek amacıyla yerine getirilen önemli ibadetlerdendir.

Cizre Müftülüğü İlçe Vaizi Abdullah Gökalp, oruç tutan ve herhangi bir hastalıktan dolayı orucunu tutamayan Müslümanın vermesi gereken fidye ve fitre hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Fidye ve fitrenin İslam dininin üzerinde durduğu önemli ibadetlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Vaiz Gökalp, “Fidye ve fitre ibadetleri Ramazan ayına mahsustur. Fidye, oruç tutamayacak derecede hasta bireylerin tutamadığı her bir gün oruç için ödemeleri gereken bir meblağdır. Fitre ise Ramazan Bayramı'na kavuşan her Müslümanın kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları bireylerin yerine çocuklarının yerine, hanımının yerine ödemesi gereken miktardır. Fidye, Şafii mezhebine göre oruç tutamayacak derecede hasta yaşlı bireylerin yanında ayrıca hamile kadınların, çocuklarından dolayı tutamadıkları oruçlar yerine verdikleri bir meblağdır. Şafii mezhebine göre, fidye temel gıda maddelerinde olması gerekiyor. Buğday, hurma, kuru üzüm gibi olması gerekiyor. Hanefi mezhebine göre temel gıda maddelerinin yerine ayrıca parasal değer de verilebilir.” diye konuştu.

Hanefi mezhebine göre fidye ve fitre eşit olduğunu söyleyen Gökalp, “Tutamadıkları oruçlar yerine Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlemiş olduğu parasal değeri 180 TL olarak kendisinin ve bakmakla ilgili olduğu çocuklarının yerine vermesi gereken miktardır. Şafii mezhebinde ise fitre Ramazan Bayramı'na kavuşan her Müslümanın kendisinin bakmakla yükümlü olduğu eşinin çocuklarının yerine vermesi gereken bir meblağdır.” dedi.

Şafii mezhebinin Hanefi mezhebini taklit ederek fitre ve fidye verebileceklerini aktaran Vaiz Gökalp, “Yine Şafii mezhebine göre, bu temel gıda, bir Sa’ dediğimiz, yani 4 avuç temel gıda miktarında bir bedeldir. Günümüz sürecini göz önünde bulundurursak, Şafii ulemasının son dönem alimleri, ayrıca Hanefi mezhebini taklit ederek de gıda yerine parasal değeri, yine Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlemiş olduğu 180 TL’yi fitre olarak verebilir.” şeklinde konuştu.

“İbadetin amacı, fakirin ve yoksulun ihtiyacını gidermektir”

Gökalp, “Peki, fitre kimlerin üzerine farzdır? Hanefi mezhebine göre, nisap miktarı, yani dinen İslam hukukunda zengin sayılabilecek kişilerin, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler adına fitre vermesi gerekir. Şafii mezhebine göre ise, bayram namazına kavuşan her Müslüman, bayram günü ve gecesine yetecek kadar gıdası olan herkes, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler adına fitre vermelidir.

Fitre kimlere verilir sorusuna gelince, Kur’an'ı Kerim’de Tevbe 60'ıncı ayetinde, zekâtın kimlere verileceği hususu belirlenmiştir. Bu noktada, fidye ve fitre de yine aynı şekilde belirlenen kimselere verilmelidir. Fidye ve fitrenin bayram namazından önce ödenmesi önemlidir, çünkü bu ibadetin amacı, fakirin ve yoksulun ihtiyacını gidermektir.” dedi. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: fidye ve fitre nedir kimlere verilir ?

BUDO'nun bazı seferlerine hava muhalefeti

TMO mavi renkli haşhaş tohumunun satışına başladı

Siirt'te merkeze bağlı 14 köy yolu açıldı, hasta vatandaş hastaneye ulaştırıldı

Ters kelepçe takılan tesettürlü bayanların görüntüleri tepkilere yol açtı: İslami kimlik cezalandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan besilik hayvan ithalatı açıklaması

Malatya'da konteyner kentte yangın

Siyonist işgalciler Batı Şeria’da bir haftada 100 Filistinliyi alıkoydu

Bayrampaşa Belediyesi’ne ilişkin soruşturmada tutuklama kararı

Sinop'ta feci kaza: 2 ölü, 6 yaralı

Batman’da 4 bin 201 kilometrelik köy yolu ulaşıma açıldı

Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Gambiya açıklarında göçmen teknesi alabora oldu: 7 ölü, onlarca kayıp

Diyarbakır'da buzlanma nedeniyle onlarca araç yolda kaldı

Rusya Kinjal hipersonik füzeleri ile Ukrayna'daki askeri tesisleri vurdu

Rusya ile Ukrayna arasında barışın yolunu tıkayan nükleer santral krizi

Bakan Tunç’tan Fatih’te 2 aylık bebeğin ölümüyle ilgili açıklama

Adana Yüreğir’de Aralık ayı asayiş bilançosu açıklandı

ABD'den Çin'e Tayvan tepkisi

Siirt’te karla mücadele ekipleri acil vakalar için seferber oldu

Bakan Fidan, BAE'li ve Suudi bakanlarla görüştü

Meksika'da 6.5 büyüklüğünde deprem

Yabancı plakalı araçların geçiş ücretleri gümrükten alınacak

Meteorolojiden Batı ve Orta Karadeniz için fırtına uyarısı

Battalgazi'de tüm mahalleler yollar ulaşıma açıldı

HÜDA PAR'dan ters kelepçe takılan kadınların görüntülerinin basına servis edilmesine ilişin açıklama

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asansör arızaları vatandaşları mağdur ediyor

Karla mücadele çalışmaları devam eden Malatya'da 117 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Polisin üzerine motosiklet süren 2 kişi tutuklandı

HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu: Öğrenci affı için yarını beklemek bile geçtir

Yetimler Vakfı’ndan Muhammed Eyüp Ari’ye destek ziyareti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BUDO'nun bazı seferlerine hava muhalefeti

TMO mavi renkli haşhaş tohumunun satışına başladı

Siirt'te merkeze bağlı 14 köy yolu açıldı, hasta vatandaş hastaneye ulaştırıldı

Ters kelepçe takılan tesettürlü bayanların görüntüleri tepkilere yol açtı: İslami kimlik cezalandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan besilik hayvan ithalatı açıklaması

Malatya'da konteyner kentte yangın

Siyonist işgalciler Batı Şeria’da bir haftada 100 Filistinliyi alıkoydu