• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Fidye ve fitre nedir, kimlere verilir ?

19 Mart 2025, Çarşamba 13:37
19 Mart 2025, Çarşamba 13:37
Fidye ve fitre nedir, kimlere verilir ?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Cizre Müftülüğü İlçe Vaizi Abdullah Gökalp, Ramazanda verilen fidye ve fitrenin fakirlerin ihtiyacını gidermek için çok fazla geciktirilmeden verilmesi gerektiğini söyledi.

İslam dininin önemli ibadetlerinden biri olan fidye ve fitre, Ramazan ayında fakirlerin ihtiyacını gidermek amacıyla yerine getirilen önemli ibadetlerdendir.

Cizre Müftülüğü İlçe Vaizi Abdullah Gökalp, oruç tutan ve herhangi bir hastalıktan dolayı orucunu tutamayan Müslümanın vermesi gereken fidye ve fitre hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Fidye ve fitrenin İslam dininin üzerinde durduğu önemli ibadetlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Vaiz Gökalp, “Fidye ve fitre ibadetleri Ramazan ayına mahsustur. Fidye, oruç tutamayacak derecede hasta bireylerin tutamadığı her bir gün oruç için ödemeleri gereken bir meblağdır. Fitre ise Ramazan Bayramı'na kavuşan her Müslümanın kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları bireylerin yerine çocuklarının yerine, hanımının yerine ödemesi gereken miktardır. Fidye, Şafii mezhebine göre oruç tutamayacak derecede hasta yaşlı bireylerin yanında ayrıca hamile kadınların, çocuklarından dolayı tutamadıkları oruçlar yerine verdikleri bir meblağdır. Şafii mezhebine göre, fidye temel gıda maddelerinde olması gerekiyor. Buğday, hurma, kuru üzüm gibi olması gerekiyor. Hanefi mezhebine göre temel gıda maddelerinin yerine ayrıca parasal değer de verilebilir.” diye konuştu.

Hanefi mezhebine göre fidye ve fitre eşit olduğunu söyleyen Gökalp, “Tutamadıkları oruçlar yerine Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlemiş olduğu parasal değeri 180 TL olarak kendisinin ve bakmakla ilgili olduğu çocuklarının yerine vermesi gereken miktardır. Şafii mezhebinde ise fitre Ramazan Bayramı'na kavuşan her Müslümanın kendisinin bakmakla yükümlü olduğu eşinin çocuklarının yerine vermesi gereken bir meblağdır.” dedi.

Şafii mezhebinin Hanefi mezhebini taklit ederek fitre ve fidye verebileceklerini aktaran Vaiz Gökalp, “Yine Şafii mezhebine göre, bu temel gıda, bir Sa’ dediğimiz, yani 4 avuç temel gıda miktarında bir bedeldir. Günümüz sürecini göz önünde bulundurursak, Şafii ulemasının son dönem alimleri, ayrıca Hanefi mezhebini taklit ederek de gıda yerine parasal değeri, yine Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlemiş olduğu 180 TL’yi fitre olarak verebilir.” şeklinde konuştu.

“İbadetin amacı, fakirin ve yoksulun ihtiyacını gidermektir”

Gökalp, “Peki, fitre kimlerin üzerine farzdır? Hanefi mezhebine göre, nisap miktarı, yani dinen İslam hukukunda zengin sayılabilecek kişilerin, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler adına fitre vermesi gerekir. Şafii mezhebine göre ise, bayram namazına kavuşan her Müslüman, bayram günü ve gecesine yetecek kadar gıdası olan herkes, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler adına fitre vermelidir.

Fitre kimlere verilir sorusuna gelince, Kur’an'ı Kerim’de Tevbe 60'ıncı ayetinde, zekâtın kimlere verileceği hususu belirlenmiştir. Bu noktada, fidye ve fitre de yine aynı şekilde belirlenen kimselere verilmelidir. Fidye ve fitrenin bayram namazından önce ödenmesi önemlidir, çünkü bu ibadetin amacı, fakirin ve yoksulun ihtiyacını gidermektir.” dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: fidye ve fitre nedir kimlere verilir ?
Anahtar Kelimeler: fidye ve fitre nedir kimlere verilir ?

Bingöl'de 2 otomobil çarpıştı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye sel can kayıplarına ve geniş kapsamlı hasara yol açtı

Hindistan'da lunapark kazası: 1 ölü, 13 yaralı

İstanbul'da hamsi festivali: 10 bin kişiye 5 ton hamsi ikram edildi

Bakan Kacır, CCPIT Başkanı Ren Hongbin ile İstanbul’da görüştü

Fransa'da çığ düşmesi sonucu 2 kişi öldü

İstanbul Havalimanı’nda 90 bin canlı tıbbi sülük ele geçirildi

Çocuklardan siyer yarışması mesajı: En güzel hediye Peygamberimizi tanımak

İran: ABD, gerekli ciddiyeti gösterirse nükleer görüşmeler sürer

Suriye'de şiddetli yağışlar sele yol açtı: 2 ölü, 2 kayıp

Siyer Yarışması'na katılan çocuklar: Peygamber Efendimizin hayatını anlamak bizim için bir onurdur

Japonya'da Başbakan Takaiçi'nin partisi erken seçimde galip geldi

Kocaeli’de Siyer Yarışması yoğun katılımla gerçekleştirildi

Van’da Siyer Yarışması heyecanı yaşandı

Gözlerinden rahatsız olan çocuk, Siyer Yarışması'na elinde mercekle katıldı

Portekiz, 40 yıl sonra ilk kez ikinci tur seçim için sandık başında

Gümüşhane'de Peygamber Sevgisi için yarıştılar

Siyer Yarışması'na katılan Ankaralı çocuklar duygularını paylaştı

Siyer Yarışması'na katılmak için engel tanımadılar

Siyer Yarışması'na katılan öğrenciler: Peygamber Efendimizin hayatını öğrendiğim için çok mutluyum

Erkuş: Gençlerimizin gözlerinde Peygamber sevgisini gördük

Batmanlılar kaybedeni olmayan bir yarışma: En büyük kazanç Peygamberimizin hayatını öğrenmek

Siyonistlerin ateşkes ihlalinin 120'nci gününde 4 şehit

Azmiyle gönüllere dokundu: Engelli öğrenci Siyer Yarışmasına evinden katıldı

Bingöl’de binlerce kişi umre ödüllü Siyer Yarışmasına katıldı

Bu hafta 500 bin sosyal konut kapsamında 7 ilin kuraları çekilecek

Siyer Yarışması'na çocuklardan anlamlı mesaj: En büyük ödül Peygamberimizin hayatını öğrenmek

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Erzincan'da depreme karşı “güvenli yapılaşma” ve “etkin müdahale” hedefi

Mihalgazi Belediye Başkanı’na başörtüsü ve giyimi üzerinden hakaret eden şüpheli tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl'de 2 otomobil çarpıştı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye sel can kayıplarına ve geniş kapsamlı hasara yol açtı

Hindistan'da lunapark kazası: 1 ölü, 13 yaralı

İstanbul'da hamsi festivali: 10 bin kişiye 5 ton hamsi ikram edildi

Bakan Kacır, CCPIT Başkanı Ren Hongbin ile İstanbul’da görüştü

Fransa'da çığ düşmesi sonucu 2 kişi öldü

İstanbul Havalimanı’nda 90 bin canlı tıbbi sülük ele geçirildi