• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Filistin Esirler Kulübü'nden işgal zindanlarındaki işkencenin engellenmesi çağrısı

24 Şubat 2025, Pazartesi 19:16
24 Şubat 2025, Pazartesi 19:16
Filistin Esirler Kulübü
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Filistin Esirler Kulübü, uluslararası insan hakları sistemine, işgal yetkililerinin Filistinli esirlere yönelik suçları nedeniyle hesap vermesi için etkili kararlar alması çağrısını yineledi.

Kulüp, yaptığı açıklamada, Filistinli esirlerin, işgal zindanlarında sistematik işkenceye maruz kaldığını  vurguladı.

Açıklamada, işgalci rejimin "Ofer" hapishanesindeki baskınların son dönemde belirgin şekilde arttığı belirtilerek, bunun, işgal zindanlarında esirlere karşı uygulanan baskı ve baskın politikasının bir uzantısı olduğu ifade edildi. Bu politikaların, Gazze'ye yönelik soykırım savaşı sırasında zirveye ulaştığı kaydedildi.

Kulüp, avukatlarının geçtiğimiz dönemde elde ettiği tanıklıklara dayanarak, 16 Şubat akşamı Ofer zindanında esirlere yönelik baskın sırasında gerçekleşen bazı ihlalleri ortaya koydu.

Siyonist hapishane baskın birimi “Metsada”nın, Ofer'deki birçok bölüme saldırdığı, polis köpekleri ve ses bombaları kullandığı, esirlere fiziksel şiddet uyguladığı bildirildi. Bu saldırılar sonucunda onlarca esirin yaralandığı kaydedildi.

Ayrıca zindan yönetiminin, esirleri soğuk hava koşullarıyla işkenceye maruz bıraktığı ifade edildi. Yönetimin, yeterli kıyafet ve uygun battaniyelerin içeri alınmasını engellediği, bunun da sistematik işkence politikalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Kulüp, Ofer'deki baskınlara maruz kalan esirlerden alınan tanıklıkları sundu. Bunun yanı sıra yaralı esirlerin, tıbbi bakım eksikliği ve aşırı soğuk hava nedeniyle artan acılarının detayları da paylaşıldı.

Açıklamada tanıklığına yer verilen esirlerden D.B., “Esir odalarına yönelik baskınlar arttı. Son olarak geçtiğimiz Cumartesi günü esirlere saldırılar düzenlendi, odaların eşyaları kırıldı ve tahrip edildi.” dedi, ayrıca esirlere yönelik baskınların haftada iki ila üç kez yapıldığını belirtti.

Bir diğer esir (Z.W.), yaralı olmasına rağmen "Metsada" birimi tarafından darbedildiğini ve yürümek için kullandığı destek aparatının kırıldığını söyledi.

Filistin Esirler Kulübü, daha önce, hapishane yönetiminin esirlerin yaralarını nasıl bir işkence aracı haline getirdiğine dair raporlar yayımlamıştı. Yaralı esirlerin, sürekli acı çektiklerini, gerekli tedavilerin sağlanmadığını ve bunun sistematik bir tıbbi ihmal politikası olduğunu belirtti. Esirlerin çektiği acının, aşırı soğuk nedeniyle daha da şiddetlendiği kaydedildi.

Kulüp, uluslararası insan hakları sistemine, işgal yetkililerinin savaş suçları nedeniyle hesap vermesi için etkili kararlar alma çağrısını yineledi. Açıklamada, uluslararası yaptırımlar uygulanması ve bu yaptırımların işgalci rejimi uluslararası alanda tecrit edecek şekilde olması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, uluslararası insan hakları sisteminin, soykırım savaşı ve Batı Şeria'daki saldırılar karşısında gösterdiği korkunç çaresizliğe son verilmesi gerektiğini belirten Kulüp, eski sömürgeci devletlerin işgalci rejim sağladığı özel dokunulmazlık halinin kaldırılması ve işgalin hesap vermesi gerektiğinini kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Ağrı’da 5. kattan düşen kar kütlesi genç kadını yaraladı

Gazze Filistin Komitesi ateşkese uyulması çağrısında bulundu

Şanlıurfa'da gençler sabah namazında buluştu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama