• BIST 100

    11331,75%-1,19
  • DOLAR

    41,42% 0,13
  • EURO

    48,87% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5031,53% 0,98
  • Ç. ALTIN

    8278,31% 2,03

Fırıncıların alın teriyle helal kazanç mücadelesi

07 Ağustos 2025, Perşembe 17:36
07 Ağustos 2025, Perşembe 17:36
Fırıncıların alın teriyle helal kazanç mücadelesi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şanlıurfa’da yaz sıcaklıklarına ve artan maliyetlere rağmen fırıncılar, helal yoldan kazanç elde etmek için sabırla çalışmaya devam ediyor. Zor şartlarda çalışan fırıncılar, mesleklerinin hak ettiği değeri görmediğini ifade ediyor.

Şanlıurfa’da kavurucu sıcağa ve artan maliyetlere rağmen alın teriyle helal kazanç mücadelesi verdiklerini İLKHA mikrofonuna anlatan Fırıncılar, Mesleklerinin hak ettiği değeri görmediğini belirterek geçimlerini onurla sürdürdüklerini belirtti.

Şehrin çeşitli noktalarında hizmet veren fırıncılar, yüksek hava sıcaklıkları ve ekonomik zorluklara rağmen geçimlerini alın teriyle sağlıyor. Fırıncılar, sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun tempoda çalışarak halkın ekmek ihtiyacını karşılamaya gayret ediyor.

Şanlıurfa’da fırıncılar, artan un ve odun fiyatları ile birlikte yaz sıcaklarında zorlu koşullarda çalışmaya devam ediyor. Fırıncılar, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve mesleklerinin toplumda yeterince değer görmediğini belirtiyor.

Kentte yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, dışarda çalışanlar kadar fırıncıları da olumsuz etkiliyor. Özellikle patlıcan ve biber sezonunda fırınlarda yaşanan yoğunluk, çalışanları hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorluyor.

İsmail Maytalman

“Allah'ın izniyle helal yoldan kazanıyoruz” 

Şanlıurfa’da fırıncılığın önemli olduğunu fakat değer görmediğini dile getiren İsmail Maytalman, “Fırıncılığın en zor tarafı, pazar günleri sabah saatlerinde patlıcan ve biberin fazla olması ve insanların yoğun olduğu bir vakitte, sabrın taştığı bir zaman dilimi olmasıdır. Akşam saatlerinde ise tepsilerin çok yoğun olmasıdır. İçerinin çok sıcak olması insanı çileden çıkarıyor. Yani say İsmail say, bitmez. Çok şükür, alnımızın teriyle kazanıyoruz. Elimizden geldiği kadar ekmeğimizi taştan çıkarırız, Allah'ın izniyle helal yoldan kazanıyoruz. Şu an Urfa'da fırıncılık değer görmüyor. Şanlıurfa'da ihtiyaç fırıncılıktır ama Urfa'da hiç değer görülmüyor. En temel ihtiyaç fırındır Urfa'da ama biz fırıncılar olarak hiç değer görmüyoruz. Şu anda fırıncıların zor olduğu bir dönemdeyiz. Un fiyatları çok fazla ve odun fiyatlarımız çok yüksek. Ekmeğin de maliyeti çok yüksek oluyor. Bu nedenle şu anda ekmek fiyatları 12 TL'ye yükseldi. Bu bölgenin insanları için de çok fazla bir fiyat ama elimizden gelen de bu kadardır. Ekmeğin 12 TL olmasının en büyük sebebi odun ve unun çok yüksek fiyatta olmasıdır. İşçinin giderleri, fırının giderleri, elektrik, su derken bence ekmeğin bu fiyatta olması normaldir. Bir an önce bu un ile odun fiyatlarında bir çözüm olursa ekmek daha da uygun olabilir.” dedi.

Hüseyin Maytalman

“Evimize helal lokma götürüyoruz”

Fırıncılık mesleğinin zor ama onurlu bir meslek olduğunu söyleyen Hüseyin Maytalman, “Hava çok sıcak, bizi kötü etkiliyor. Evimize helal lokma götürüyoruz, o bize yetiyor. 9-10 saat arası çalışıyoruz. Allah'ın yardımıyla daha fazla da olabiliyor. Aralarda soğuk su içerek serinliyoruz.” diye konuştu.

Ahmet Maytalman

“Urfa’da fırıncılık takdir edilmiyor”

Ahmet Maytalman ise, “Sıcakta çalışmak bizi bayağı yoruyor ama mecbur bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bazen insanlarla diyalog da yorucu olabiliyor. Günde 8 saat çalışıyoruz. Urfa’da fırıncılık takdir edilmiyor. Ekmeğe zam gelince çalışanlara da zam yapmak zorunda kaldık. Halk bu mesleğe yeterince ilgi göstermiyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Sumud Filosu’na uluslararası sularda 20 drone ile saldırı

Küresel Sumud Filosu’nun çevresinde patlama sesleri duyuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze toplantısına katıldı

Tarsus’ta HÜDA PAR heyetinde esnaf ziyareti

Pereyezdnoye yerleşim yeri Rusya'nın kontrolüne geçti

Diyarbakır'da otomobile silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Katar Emiri Al Sani: Haydut devlet israil Gazze ateşkes müzakerelerini bilerek baltalıyor

Türk Hava Yolları, 2025’te Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi seçildi

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali 10. kez tüm güç kaynağını kaybetti

Mali, Burkina Faso ve Nijer UCM’den çekildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile Gazze’yi Görüştü

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

Diyarbakır'da 2 yaşındaki çocuk kamyonetin altında kalarak hayatını kaybetti

HÜDA PAR heyetinden Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ziyaret

Muş'tan Sumud Filosuna destek açıklaması

Türkiye, Suriye ve Ürdün "Hicaz Demiryolu" mutabakatı sağladı

Bursa’da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Çorum’da gazdan etkilenen 9 işçi taburcu edildi

Çamlıhemşin-Ayder yolu ulaşıma açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü

Taşkın ve kuraklıkla mücadeleye 600 milyon dolarlık destek

HAKSİAD’dan “Ahilik Haftası” mesajı: Helal kazanç ve dayanışmanın önemi vurgulandı

İspanya, siyonist rejime tam silah ambargosu getiren kararnameyi onayladı

Rus ordusu, Ukrayna'nın lojistik merkezi Kupyansk’ta ilerliyor

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 1 kişi kayıp

Hırvatistan'da Afrika domuz ateşi salgını alarmı

Bakan Yumaklı: Sivas’ın içme suyu ihtiyacı 2053 yılına kadar güvence altında

İran Dışişleri Bakanı Erakçi ile UAEA Başkanı Grossi görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM kürsüsünden dünyaya Gazze çağrısı: Cesaretinizi gösterin!

İsveç'ten Avrupa'ya "savaşa hazırlanın" çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sumud Filosu’na uluslararası sularda 20 drone ile saldırı

Küresel Sumud Filosu’nun çevresinde patlama sesleri duyuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze toplantısına katıldı

Tarsus’ta HÜDA PAR heyetinde esnaf ziyareti

Pereyezdnoye yerleşim yeri Rusya'nın kontrolüne geçti

Diyarbakır'da otomobile silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Katar Emiri Al Sani: Haydut devlet israil Gazze ateşkes müzakerelerini bilerek baltalıyor