GÜNDEM 8.03.2025 14:20:10 0

Fırınlarda 'saat 18.00' krizi: Herkes güvecini aynı anda istiyor

Fırınlarda
Haberi Sesli Oku

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte fırınlardaki yoğunluk doruk noktasına ulaştı. Hem ekmek hem de güveç pişirme taleplerinin arttığı bu dönemde, fırıncılar zamanla yarışıyor.

Siirt’te Ramazanın en belirgin ritüellerinden biri haline gelen güveç telaşı, fırıncılar için büyük bir yük oluşturuyor.

Mahalle sakinlerinin ısrarla iftar saati öncesi güveçlerini almak istemesi, fırıncıların temposunu artırırken, fırın içinde büyük bir yoğunluk oluşturuyor. Her Ramazan tekrar eden bu sahne, Siirt’te fırınların en zorlu zamanlarını yaşamasına neden oluyor.

Fırıncılar zamanla yarışıyor

Hem ekmek hem de güveç pişirmek isteyen mahalle sakinleri, özellikle iftara yakın saatlerde fırıncıları adeta zamana karşı yarışa sokuyor. Saat 18.00'de güvecini almak isteyen vatandaşların ısrarı, fırınlarda yoğunluğun en üst seviyeye çıkmasına neden oluyor.

20 yıldır fırıncılık yapan Şeker Acar, Ramazanda yaşadıkları yoğunluğu şu sözlerle anlattı:

"Bu Ramazanda da yine çok yoğunuz. Güveç yoğunluğu had safhada. Üst üste güveçler gelmeye devam ediyor. Az önce bir güveç tepsisi daha geldi ve yine saat 6'da çıkması isteniyor. Kimse 5'te çıkmasını kabul etmiyor. Ramazan başladığından beri kendi evime bir tepsi güveç yapamadım. Mahalleli ve arkadaşlar bırakmıyor. Normalde bir tepsi yemeğin pişme süresi 1,5 saat ama güvecin pişme süresi 2,5 saat. Fırının içi güveç kaplarıyla doldu, ekmekleri nereye sığdıracağımı bilemiyorum. Allah hem bizim hem de mahalle sakinlerinin yardımcısı olsun."

İftar öncesi 'Saat 6' krizi

Ramazan ayında fırınların en yoğun saatleri, iftara yakın zaman dilimi oluyor. Mahalle sakinleri güveçlerini iftara yakın tam saat 18.00'de almak için ısrar edince, bu durum fırıncıları oldukça zorluyor. Şeker Acar, bu saatlerde yaşanan sıkışıklığı şu sözlerle dile getirdi:

"En zorlandığımız an iftara bir saat kala oluyor. Sanki bir savaşın içine giriyoruz; herkes ekmeği sıcak istiyor, verdiği tepsi yemeğini veya güvecini tam vaktinde almak istiyor. Ama bu mümkün olmuyor. Biz de elimizden geldiğince yetiştirmeye çalışıyoruz. 24 saat esasına göre sabaha kadar çalışıyoruz. Akşam ezanından sonra tekrar sıcak ekmek çıkarmaya başlıyoruz ve her 10 dakikada bir sabaha kadar ekmek üretmeye devam ediyoruz. Mahalle sakinlerinden ricamız, fırına güveç verdiklerinde iftara yakın saatlerde bizi sıkıştırmamaları ve anlayış göstermeleri. Biz de insanız, çok yoruluyoruz."

"Güveç için fırıncıları sıkıştırmaya devam edeceğiz"

Fırına güveç vermek için gelen vatandaşlardan Muhammed Sezgin, fırıncıların yoğun temposuna rağmen işlerini özveriyle yaptığını belirterek, "Bugün fırına güveç vermek için geldim. Sağ olsun fırın ustası güvecimi fırına atıp yetiştirecek. Ramazan dolayısıyla misafirlerim var, iftar yemeği vereceğim. Bu nedenle fırıncı arkadaşlar güvecimi saat 6'da çıkaracaklar. Her ne kadar fırıncılar saat konusunda bizden şikâyetçi olsalar da güveç için onları sıkıştırmaya devam edeceğiz. Çünkü misafirlerimiz var ve güvecin tam vaktinde çıkması lazım. Allah onlara kolaylık versin, gerçekten büyük emek harcıyorlar.” dedi.

"Bu bizim Ramazan hediyemiz"

Bir başka mahalle sakini Refik Erdile ise Ramazanda fırınların vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, "Ramazan ayında olmazsa olmaz iftar yemeklerimiz var. Özellikle güveç yemeğini evde hazırladıktan sonra fırına teslim ediyoruz. Bugünkü menümüzde güveç vardı, bunun için fırına getirdim. Sağ olsunlar, bizlere yardımcı oluyorlar. Emekleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Allah işlerini rast getirsin. Aslında şikâyetleri konusunda onlara hak veriyoruz. Çünkü sadece ekmek değil, pide ve lahmacun da çıkarıyorlar. Üstelik bu hizmetleri karşılığında ücret de almıyorlar. ‘Bu bizim size Ramazan hediyemiz olsun’ diyorlar. Allah onlardan razı olsun." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Kızılhaç: Gazze'de insani destek tamamen çökme eşiğinde

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

Bakan Tekin: Gençlerimizi değerlerle donanımlı yetiştiriyoruz

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Satılan at, 10 km kat edip İnguşetya'da Müslüman sahibine geri döndü

İletişim Başkanı Altun’dan CHP’ye tepki: Cambaza bak taktiğiyle gündem saptırılıyor

Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ

Dünya birincisi hafızdan Batman’da Kur’an ziyafeti

Ticaret Bakanlığı nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı

İstanbul’da tarıma güçlü destek

Battalgazi'de mahallelerin çehresi değişiyor

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Aynı anda 4 araca radar cezası kesebilen cihaz

İtalya vize randevuları ile ilgili resmi açıklama

Gündüz kuşağı programlarının durdurulması çağrısı yapıldı: Aile yapısı tehlikede!

Gazze’de gece yarısı baskınları: Siyonist hava desteğiyle gıda depoları yağmalandı

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus'ta sivilleri hedef aldı: 9 şehit

Yükleniyor