• BIST 100

    9398,53%1,29
  • DOLAR

    38,75% 0,36
  • EURO

    43,69% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4150,24% 1,14
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Fiyatı bir anda yüzde 75 düştü! Kilosu 50 kuruş...

EKONOMİ 17.05.2020 16:33:26 0
Fiyatı bir anda yüzde 75 düştü! Kilosu 50 kuruş...

Fiyatı bir anda yüzde 75 düştü! Kilosu 50 kuruş...

Üreticiler, ithalat ve ihracat haberlerinin piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, patatesin tarlada 1,5 liranın altına düşmesi halinde zarar edeceklerini öne sürdü. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Ödemiş Temsilcisi Özkan Akgün de pandemi dolayısıyla piyasanın olumsuz etkilendiğini ve patates tüketiminin azaldığını ifade ederek, “Böyle giderse üretici patatesten uzaklaşır dedi” dedi.

Ödemiş’te erkenci olarak tabir edilen elyaf altı patateslerin sökümü yaklaşık 2 hafta önce başladı. Adana patatesi ile birlikte piyasaya giren Ödemiş patatesi, ihracat ve ithalat haberleri ile birlikte belirsizlik içine girdi. Sıcakların da aniden bastırması ile telaşa düşen üreticiler, düşük fiyatlar nedeniyle ürünü hasat etmek istemiyor. Patates üreticiliği de yapan ziraat mühendisi Özkan Akgün de pandemi sürecinin tüm tarım üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, “İthalat ve ihracat tartışmaları ile üretici paniğe sürüklendi. Şimdi sıcaklar da aniden bastırınca üretici paniğe kapıldı. Üretim maliyetleri açısından bakıldığında tarla fiyatının 1,5 liranın altına düşmemesi gerekir. Tüketimde azalma söz konusu. AVM’lerin açılması ile tüketimin artacağı beklentisi var ama ben buna katılmıyorum” sözlerine yer verdi.

Akgün konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu yıl patates iyi başlamadı. Pandemi süreci ile tarımsal üretimin daha çok aranır olacağını düşünürken, beklenilen olmadı. Tarımsal üretim pandemi sürecinden çok etkilendi. 'Mısır'dan patates ve soğan ithal ediliyor' haberleri de piyasayı olumsuz etkiledi. Ödemiş patatesi ile Adana patatesi hava şartları nedeniyle ayna anda söküme başlandı. Burada yapılabilecek en destek devletin patates üreticisini koruması olacaktır.”

Üretici Hayri Coşkun da patates fiyatlarının çok dalgalı seyrettiğini belirterek, “2 hafta öncesine kadar piyasa 2 liradan açıldı. Fakat ani bir düşüşle bugün 50 kuruş civarında. Maliyetler çok yüksek. Patates üreticisinin para kazanabilmesi için fiyatların 1 lira 50 kuruştan aşağı düşmemesi gerekir” diye konuştu.

Ankara'da sağanak ve fırtına etkisi

Pakistan: israil yapımı 77 SİHA'yı düşürdük

Kızıl Meydan'da 80. Yıl kutlamaları

Altında yeni rekorlar bekleniyor mu? Yoksa sırada düzeltme mi var?

Sivas'ta 15 yaşındaki öğrencinin akranlarınca darp edildiği olayda tutuklama

Samsun'da 213 kişi tavuktan zehirlendi

Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.

Mardin'de görenlerde merak uyandıran tavuk yumurtası

Gazze’de on binlerce çocuk açlık nedeniyle ölüm tehlikesi altında

Filistin'e destek verdiği için ABD'de gözaltında tutulan Rümeysa Öztürk serbest bırakıldı

Almanya'da yeni göçmen kararı

Serinlemek için Kezer Çayı'na giren çocuk hayatını kaybetti

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanı'nı hipersonik füzeyle hedef aldık

İngiltere, Rusya'ya şimdiye kadarki en büyük yaptırım paketini açıkladı

Van'da uyuşturucu operasyonu: 63 gözaltı

Balıkesir'de 3,1 büyüklüğünde deprem

Panama: ABD ile askeri anlaşma yeniden müzakere edilmeyecek

Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen "Aile Sempozyumu" sapkın grupların saldırısına uğradı

Ordu'da trafik kazası: 5 yaralı

Tahmazoğlu: Kurban Bayramı'nda fahiş fiyat artışlarına asla müsaade etmeyeceğiz

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çalışan annelerin çalışma saatleri esnetilmeli

Siyaset Bilimci Özyaramış: Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim nükleer bir savaşa dönüşebilir

Ağrı'da 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Güven: Konser adı altında düzenlenen etkinlikler, gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına yol açıyor

Dr. Kemal Sağlam Ankara'da Gazze için tek kişilik eylem düzenledi

İran, 11 Mayıs'ta Umman'da ABD ile görüşme yapmayı kabul etti

Batman'da kayıp büyükbaş hayvanlar bulunarak sahibine teslim edildi

Gaziantep'te Vakıflar Haftası dolayısıyla camilerde mevlid-i şerif okutuldu

Batman'da yapay zeka destekli MR dönemi başladı

Vali Köşger: Aile yapımız sistematik bir şekilde hedef alınıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ