• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Fiyatlar halde dip yaptı, markette fırladı

16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:52
16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:52
Fiyatlar halde dip yaptı, markette fırladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Fiyatlar halde dip yaptı, markette fırladı

Üreticinin de kendilerinin de sürecin altından kalkamayacağını belirten hal komisyoncuları, Tarım ve Orman Bakanlığına, acil olarak tanzim satış noktaları kurması çağrısında bulundu.

Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üreticiyi ve komisyoncuları zorlu bir sürece itti. Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle Türkiye’de özellikle sebzede ciddi bir arz fazlası oluşurken, sebze hallerinde fiyatlar dip yaptı. Üretici ile tüketici arasındaki en önemli halka olan hal komisyoncuları, fiyatlar böyle giderse üreticilerin de kendilerinin de bu sürecin altından kalkmalarının mümkün olmayacağını dile getiriyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksinde faaliyet yürüten komisyoncular, hem üreticinin hem tüketicinin hem de kendilerinin korunması için Tarım ve Orman Bakanlığının bir an önce devreye girip tanzim satış noktaları kurarak arz fazlası sebzeyi eritmesini istiyor.

“Kar-zarar amacı gütmeden üretmeye devam ettik”

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (MERSEMKOM) Başkanı Münir Şen, korona virüs sürecinde üreticilerin ve komisyoncuların yaşadıkları sıkıntıları İHA muhabirine anlattı. Covid-19’un Türkiye’de de görülmeye başlandığı günden itibaren Mersin Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçerek Toptancı Hal Kompleksinde gerekli önlemleri aldıklarını belirten Dernek Başkanı Şen, “Covid-19, ülkemizi de etkiledi. Biz tarım sektörü temsilcileri olarak da bu süreçte ne kadar önemli bir iş icra ettiğimizin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Sürekli sahadaydık, ülkemiz, insanlık için üretmeye; kar-zarar amacı gütmeden ve insan sağlığını ön plana alarak, insan odaklı çalışmaya devam ettik” dedi.

“Ciddi arz fazlası var. Fiyatlar ciddi oranda düştü. Bu yükü tek başımıza kaldırmamız mümkün değil”

Salgın sürecinde arz-talep dengesinin ciddi oranda bozulduğuna dikkat çeken Şen, otellerin ve restoranların kapalı olması, insanların evlerinden çıkmamaları ve ihracat kısıtlamalarının tüketimde dengesizliği de beraberinde getirdiğini söyledi. Şu anda özellikle sebzede ciddi oranda bir arz fazlası olduğunu ifade eden Şen, “Şu an tüketimle üretim arasında ciddi farklar var. Sebzede arz çok fazla. Bu nedenle de fiyatlar ciddi anlamda düştü. Şu anda biz üretici ve üretici temsilcileri olarak çok zor durumdayız. Bu fiyatlarla bizim bu sürecin altından kalkmamız mümkün değil. Düşük fiyat bu şekilde devam ettiği takdirde biz ve temsil ettiğimiz üreticiler sistemin dışında kalacak, çünkü bizim bu yükü tek başımıza kaldırmamız mümkün değil” diye konuştu.

“Bir an önce tanzim satış noktaları kurulmasını istiyoruz”

Hal fiyatları ile market fiyatları arasında ciddi uçurum oluştuğuna da işaret eden Şen, “Burada ucuz olması bir şeyi değiştirmiyor. Nihai tüketiciye ulaşması noktasında ciddi fiyat farkları var. Örneğin halde şu an patates 1-1,5 TL, soğan 80 kuruş-1 TL, salatalık 40-60 kuruş arasında işlem görmekte. Ama bu ürünleri bir markette 3,5-4 TL’den aşağı göremiyorsunuz ve nihai tüketici buna ulaşım noktasında maalesef sıkıntı yaşıyor. Bugün burada 1 TL olan bir ürün İstanbul ve Ankara’da 5-6 TL’ye satılıyor. Yani bu düşük fiyat nihai tüketiciye yansımıyor. Bu arz fazlası da üreticinin ve bizlerin elinde kalıyor, ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Burada tanzimler şart. Bir an önce tanzim satış noktalarının devreye girmesi gerekiyor. Bakanlığın limona yaptığı müdahalenin bir benzerini, bu kez piyasayı tersine regüle etmek açısından bu arz fazlası ürünleri alıp tanzim noktalarında nihai tüketiciye ulaştırmasında fayda görüyoruz. Yoksa biz üreticiler sistemin dışına çıkarsak Covid-19’dan daha tehlikeli gıda kriziyle karşı karşıya gelmiş olacağız. Tarım Bakanımıza çağrımızdır; bir an önce tanzim satış noktaları kurarak bu arz fazlasını alıp nihai tüketiciye doğru fiyatlarla ulaştırmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yalnız kalırsak altından kalkamayız”

Ellerindeki arz fazlası ürünleri alıp ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırmaları noktasında belediyelere de çağrı yapan Şen, şunları söyledi:

“Böylece hem üreticiyi korurlar hem de ihtiyaç sahiplerine destek olurlar. Şimdi soğanın hasat zamanı, soğan 80 kuruş. Bunun maliyeti 1,5 TL. 80 kuruş-1 TL’ye satılmıyor artık. Ürünler halde 40-60 kuruşa satıldığı zaman üreticinin eline hiçbir şey geçmez. Bugün domates, salatalık, biber, patlıcan, fasulye, soğan, patates üretim fiyatlarının çok çok altında. Üretici bunun altından kalkamaz. Üretici temsilcileri olarak bizler de yalnız bırakılırsak bunun altından kalkamayız. Kalkamadığımız zaman sistemin dışına çıkarız ve 3-6 ay sonra hasat zamanında ürün olmaz, bu sefer fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalırız. Onun için bakanlığın bir an önce devreye girmesi lazım. Bu ürünleri üreticiden, bizden alıp 81 ilimizde tanzim noktaları vasıtasıyla nihai tüketiciye doğru fiyatlarla ulaştırmasını istiyoruz.”

Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam bugün netleşiyor

Sakarya'da drift atan sürücüye 143 bin TL ceza

Karayipler hava sahasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

Nijerya’daki pazar yerine saldırı: 30’dan fazla kişi öldü

Tunceli-Pülümür kara yolunda kazaya karışan tır sürücüsü yakalandı

Sırbistan'da kar yağışı sonrası uçak seferleri iptal edildi

Diyarbakır’ın 5 ilçesinde okullar tatil 

Lodosun ardından Bursa semalarında görsel şölen oluştu

Batman'da çatı katında yangın

Karaduvar’da yol çilesi son buldu: HÜDA PAR aracı oldu, belediye harekete geçti

Ukrayna ve Avrupa ülkeleri 20 maddelik barış planını görüştü

Çanakkale'de feribot seferlerine fırtına engeli

Soğuk havalarda fındık yemenin vücuda faydaları

Şanlıurfa'nın 7 ilçesinde taşımalı eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Berlin'de elektrik hatlarına sabotaj: Eğitime 4 gün ara verildi

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, Çin’de

Hong Kong'da yangın: 1 ölü, 8 yaralı

Kahramanmaraş'ta taşımalı eğitime kar engeli

Meteoroloji’den Doğu Akdeniz için kuvvetli fırtına uyarısı

Manisa'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Kuzey Kore: Maduro’nun tutuklaması, Venezuela’nın egemenliğine yönelik bir saldırı

Bakan Yerlikaya'dan karla mücadele çalışmalarına ilişkin açıklama

NYT: ABD'nin Venezuela saldırısında en az 40 kişi öldürüldü

Yılın ilk kabine toplantısı yarın Beştepe'de

Batman'da 4 bin 931 kilometrelik köy yolu ulaşıma açıldı

Mersin'de feci kaza: 2 ölü, 3 yaralı

Batman'da iki ilçede eğitime kar engeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam bugün netleşiyor

Sakarya'da drift atan sürücüye 143 bin TL ceza

Karayipler hava sahasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

Nijerya’daki pazar yerine saldırı: 30’dan fazla kişi öldü

Tunceli-Pülümür kara yolunda kazaya karışan tır sürücüsü yakalandı