Fransa'dan Avrupa'ya çağrı: Rusya tehdit haline geldi

Tarih: 06.03.2025 00:21 Güncelleme: 06.03.2025 00:21
Fransa
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya, Fransa ve Avrupa için bir tehdit haline geldi" açıklamasını yaparak, gelecek hafta başkent Paris'te tüm Avrupa ordu komutanlarının katılacağı bir toplantı düzenlemeyi planladığını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada, Rusya'dan gelen tehditler karşısında kıtayı korumak için Fransa'nın nükleer caydırıcılığını kullanma fikri konusunda Avrupalı ​​müttefikleriyle görüşeceğini belirtti.

Macron, Rusya'yı "Fransa ve Avrupa'ya yönelik bir tehdit" olarak nitelendirdi ve "Avrupa kıtasındaki müttefiklerimizin (nükleer) caydırıcı gücümüzle korunmasına ilişkin stratejik tartışmayı başlatmaya" karar verdiğini söyledi.

Fransa'nın nükleer silahlarının kullanımının yalnızca Fransa cumhurbaşkanının elinde kalacağını ifade etti.

AB liderleri, Perşembe günü Brüksel'de yapılacak özel bir zirvede diğer konuların yanı sıra nükleer caydırıcılık, Ukrayna'ya destek ve Avrupa savunmasının konularını ele alacak.

Macron, Paris'te tüm Avrupa ordu komutanlarının katılacağı bir toplantı düzenlemeyi planladığını söyledi.

Macron ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ı Avrupa'dan yapılan ithalata gümrük vergisi uygulamamaya ikna etmeyi umduğunu da kaydetti.

Trump, Avrupa mallarına yüzde 25 gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Londra'da 3 Mart'ta yapılan Ukrayna konulu güvenlik zirvesinin hemen öncesinde birkaç gün arayla Trump ile görüştü.

Zirvede bir araya gelen Avrupalı liderler, burada Ukrayna'ya askeri yardımları sürdürme, Rusya'ya karşı ekonomik baskıyı artırma, barış müzakerelerinde Ukrayna'nın masada olması ve Ukrayna savunmasının güçlendirilmesi konusunda anlaştı.

Starmer, zirve sonrası yaptığı açıklamada, Fransa ve birkaç ülkeyle Ukrayna'da ateşkes sağlanması planı üzerinde çalıştıklarını, bunu daha sonra ABD ile paylaşacaklarını duyurdu.

Macron, Londra'daki zirvenin hemen ardından yaptığı açıklamada, Avrupa kıtasının Ukrayna'da sağlanacak barışta söz sahibi olmasını ve müzakerelerde Washington-Moskova hattının gerisinde kalmaması isteğini belirtmişti.

Bu nedenle Rusya ve ABD arasında Ukrayna'da ateşkes için imzalanacak bir anlaşmaya Rusya tarafından uyulacağına inanmadığını belirten Macron, Rusya'nın olası ateşkeste eylemlerini izleyebilmek amacıyla Starmer ile Ukrayna'da "hava ve deniz saldırıları ile enerji altyapılarına yönelik saldırıları kapsayan bir aylık ateşkes" planı üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Macron ve Starmer, Ukrayna'ya asker gönderilmesi konusunda "hazırız" mesajı verirken, bu konunun ateşkes sağlandıktan ve kalıcı barışa yönelik anlaşma imzalandıktan sonra gündeme getirilebileceği belirtiliyor. (İLKHA)

Konya’da sis ve pus uyarısı: Görüş mesafesi düşüyor

Romanya'da on binler yargıdaki yolsuzlukları protesto için meydanlara indi

Kilis merkezli operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Gazze'de işlediği soykırım suçları insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, kumar bağımlılığıyla ilgili 6 bakanlığa soru önergesi verdi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da katarakt ameliyatı ve kanser hastası çocuklara nakdi destek

AB: Donbas düşerse kale düşmüş demektir ve o zaman kesinlikle tüm Ukrayna ele geçirilir

Kocaeli’de çevreyi kirleten firmaya 7,4 milyon lira ceza

Bakan Fidan, Katar Başbakanı Al Sani ile görüştü

Gazze'de bir evin enkazından 14 şehidin naaşı çıkarıldı

Başkan Er: Yerli malı kullanmanın ve tasarrufun ne kadar önemli olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor

Uzmanlar açıkladı: Ekonomik koşullar altında sağlıklı beslenmek mümkün mü?

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 4 gözaltı

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için fırtına uyarısı

Malatya'da çok sayıda tarihi sikke ele geçirildi: 4 gözaltı

Adana'da asayiş uygulaması:500 kişi yakalandı

Malatya'da bir genç evinde ölü bulundu

Adana'da trafik denetimlerinde 11 bin 54 cezai işlem uygulandı

"Sorunlara İslami bir bakışla çözüm üretmek tarihi bir sorumluluktur"

İşgal kuvvetleri, Suriye'nin sınır şehrine saldırılarını sürdürüyor

Fas’ta sel felaketi: Can kaybı 37'ye yükseldi

Trump'ın temsilcisi Barrack, Netanyahu ile ateşkesin ikinci aşamasına geçişi görüştü

Umut Kervanı, Elazığ'da kapsamlı yardım dağıtımında bulundu

Şırnak'ta asayiş operasyonları: 117 gözaltı

YKS ve LGS için beceri temelli yeni soru modeli uygulanacak

Batman’da Gelin Arabasındaki Yazı Gülümsetti

Malatya halkından RTÜK'E çağrı: Bu bir ahlaksızlık değil, toplumsal çöküş!

Siyonistler, Mescid-i Aksa avlusuna geniş çaplı baskınlar düzenledi

Gazze'de can kaybı 70 bin 665'e yükseldi

İzmir’de uyuşturucu operasyonlarında 46 şüpheli tutuklandı

Yükleniyor