• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

GAİB 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı

02 Ocak 2024, Salı 17:10
02 Ocak 2024, Salı 17:10
GAİB 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

GAİB 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı.
GAİB’den yapılan yazılı açıklamada bölgenin Aralık ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4’lük artışla 1,1 milyar dolar olurken, Gaziantep’in ihracatı ise Aralık ayında yüzde 2,8’lik artışla 927,1 milyon dolar oldu. Bu rakamlarla birlikte bölgenin 2023 yılı ihracatı yüzde 4,8 azalışla 11,7 milyar dolar oldu. Yılı en çok ihracat yapan 6. İl olarak tamamlayan Gaziantep’in ihracatı ise 2022 yılına göre yüzde 4,2 azalarak 10,1 milyar dolar oldu. Bölgenin ülkelere göre yıllık ihracat tablosu incelendiğinde, Irak, ABD, Suriye, İtalya, Birleşik Krallık, Almanya, İran, Suudi Arabistan, Libya ve İsrail ilk sıralarda yer alıyor. Bölgedeki diğer illerin 2023 ihracat performansı ise şöyle, Mardin’den 1,1 milyar dolar, Kahramanmaraş’tan 1 milyar dolar, Malatya’dan 392,2 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 285,8 milyon dolar, Diyarbakır’dan 231,2 milyon dolar, Kilis’ten 94,5 milyon dolar, Adıyaman’dan 91,1 milyon dolar.
İhracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Acısıyla tatlısıyla birçok olayı yaşadığımız 2023 yılını geride bırakıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında depremle sarsılmışken bölgemizin kalender sanayicileri büyük bir özveri ile yeniden ayağa kalktılar. Yılın ikinci yarısında her ay 1 Milyar dolar ihracat barajını aştık. Bu rakamları, bu performansı 2024’e taşır ve gayretli olmaya devam edersek güzel sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyoruz’’ dedi.
2024 yılına dair beklentilerini dile getiren Başkan Kileci, “2024 yılı belki de ihracatçılarımız için en zorlu yıllardan birisi olacak. Emekçi kardeşlerimizin emeklerinin karşılığını alması ve refah içinde yaşamaları bizim için önemli. Ancak asgari ücretten dolayı rekabetçi gücümüzü kaybediyoruz. Bu da bizi bir dönüşüme zorluyor. Bu sayede artık emek yoğun ve yüksek hacimli üretim yerine birim değeri ve katma değeri yüksek ürünlere, teknolojik ürünlere yönelmemiz gerekecek. Bu dönüşümü, yeşil ve dijital dönüşümle desteklersek önümüzün açık olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
'2024 yılında faaliyetlerimize yenilerini ekleyeceğiz'
Konuşmalarında ihracat rakamlarının yanı sıra 2023 yılında GAİB faaliyetlerine de değinen Kileci, 'Bu yıl birlik faaliyetleri olarak gerçekten başarılı işlere imza attık. Çalışanlarımızın öz verisi ve üyelerimizin ilgisi ile birçok webinar ve yüz yüze uzmanlık eğitimi gerçekleştirdik. Katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşen eğitimlerimiz sonrası gerçekten güzel geri dönüşler aldık. Bunun yanı sıra ihracatçılarımızla sık sık bir araya gelerek onların sorunlarını dinlemeye, çözüm bulmaya çalıştık. Yurt içi ve yurt dışında fuarlara katılarak istişarelerde bulunduk. Sekreterya faaliyetlerini yürüttüğümüz sektörlerde ihracatımızı düzenleyici ve artırıcı faaliyetler gerçekleştirdik. Tasarım yarışmalarımız ile genç tasarımcı kardeşlerimize ulaştık, yanlarında olduk. Üniversiteli gençlerimize yürüdükleri yolda ışık olmak adına bir dizi buluşma düzenledik. Faaliyetlerimizi düzenlerken odağımız hep fayda sağlamak oldu. 2024 yılında var gücümüzle çalışarak faaliyetlerimize yenilerini ekleyeceğiz. İnanıyorum ki 2024 yılı hem ihracatımız hem de birlik faaliyetlerimiz açısından güzel bir yıl olacak’’ diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Tarsus Umut Kervanı’ndan Berat Kandili vesilesiyle ihtiyaç sahiplerine yardım

Mersin’de fırtına ve yoğun toz etkili oldu

Yunanistan, Anayasayı revize etme sürecini başlattı

Muğla’da makine arızası yapan teknedeki 2 kişi kurtarıldı

Kosta Rika'da Laura Fernandes devlet başkan seçildi

Afrika'nın ilk ağır yük çöl demiryolu Cezayir'de hizmete açıldı

Somali, güvenlik geçişini güçlendirmek için bir savunma kurulu oluşturdu

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

Malatya Valisi Yavuz: Ailelerin yaşadığı dramı görmezden gelemeyiz

Macaristan, Rusya'dan enerji ithalatına getirilen yasağa karşı AB Adalet Divanı'na dava açtı

Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek

İtfaiyenin zamanında müdahalesi olası facianın önüne geçti

Şanlıurfa’da mısır silosunda iş kazası: 1 ölü

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Adana halkından madde bağımlılığına karşı ortak mücadele çağrısı

Suriye iç güvenlik güçleri Haseke’de konuşlanmaya başladı

Türkiye ile Mısır arasında tarım ve gıda sanayinde ekonomik iş birliği

GAİB 2026 yılının ilk ihracat verilerini açıkladı

Refah Sınır Kapısı faaliyete başladı

"Afganistan'da kadınların eğitiminden bahsedenler Gazze'de katledilen on binlerden söz etmiyor"

Onkoloji Uzmanları: Kanserin erken teşhisle tedavisi mümkün

Gaziantep'te aranan 524 şahıs yakalandı

Mersin merkezli kaçakçılık operasyonunda: 4 tutuklama

Memiş: Bazı insanlar İslam dinindeki kandillerle ilgili ifrat ve tefrite çok kaçmaktadır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tarsus Umut Kervanı’ndan Berat Kandili vesilesiyle ihtiyaç sahiplerine yardım

Mersin’de fırtına ve yoğun toz etkili oldu

Yunanistan, Anayasayı revize etme sürecini başlattı

Muğla’da makine arızası yapan teknedeki 2 kişi kurtarıldı

Kosta Rika'da Laura Fernandes devlet başkan seçildi

Afrika'nın ilk ağır yük çöl demiryolu Cezayir'de hizmete açıldı

Somali, güvenlik geçişini güçlendirmek için bir savunma kurulu oluşturdu