• BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,80% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4836,63% -0,41
  • Ç. ALTIN

    7935,99% -0,73

GAİB Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı

02 Ağustos 2024, Cuma 12:50
02 Ağustos 2024, Cuma 12:50
GAİB Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

GAİB Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), 2024 yılı temmuz ayına ait ihracat verilerini açıkladı. Temmuz ayında bölgenin ihracatı 1 milyar 9 milyon 736 bin dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 oranında bir azalma yaşandı.
GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Geçen yıl temmuz ayında kaydedilen yüksek rakamların ardından, bu yıl biraz düşüş yaşadık. Ancak bu düşüşü, önceki yılın yüksek baz etkisi nedeniyle normal bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca, global ticaret şartlarındaki değişiklikler ve yaz dönemi tatilleri de rakamlar üzerinde etkili oldu. İhracatçılar olarak yapacağımız yeni projeler ve atacağımız stratejik adımlarla, bu düşüşü telafi edeceğimize inanıyoruz" dedi.
Verilere göre temmuz ayında bölgeden yapılan ihracatın 1 milyar 9 milyon 736 bin doları bulduğu, Gaziantep’in ise 846 milyon 387 bin dolar ihracat gerçekleştirdiği belirtildi.
GAİB’in yayınladığı yazılı açıklamada, yılın ilk yedi ayında bölgeden toplamda 6 milyar 535 milyon 465 bin dolarlık ihracat kaydedildiği, Gaziantep’in bu dönemde 5 milyar 632 milyon 771 bin dolarlık ihracat yaptığı ifade edildi. Bölgenin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, Suudi Arabistan, Libya, İran ve Cibuti olarak açıklandı. En fazla ihracat yapılan ürün grupları arasında makine halıları, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, ağaç ve orman ürünleri ile demir-çelik mamulleri yer aldı. Bölgenin tarım ihracatı yüzde 20 düşerken sanayi ihracatı yüzde 17, madencilik ise yüzde 8 arttı.
“Temmuz ayı yine dolu dolu geçirdiğimiz bir ay oldu”
Rakam değerlendirmelerinin ardından temmuz ayı GAİB faaliyetlerine de değinen Koordinatör Başkan Kileci, ‘’Temmuz ayı yine dolu dolu geçirdiğimiz bir ay oldu. Global ticaret arenasında daha güçlü bir temsil sağlamak amacıyla önemli uluslararası etkinliklerde yer aldık. Bu kapsamda, tekstil ve moda endüstrisinin önde gelen fuarlarından biri olan Premiere Vision Paris Fuarına katıldık. Fuarda sektördeki son gelişmeleri takip etme fırsatı bulduk. Ayrıca Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz; 11-18 Ağustos tarihlerinde Panama ve Venezuela’da düzenlenecek olan sektörel ticaret heyeti programının hazırlıkları kapsamında ön heyet ziyaretleri düzenledi. Halı Birliğimizin İngiltere’ye yapacağı heyetin hazırlıkları sürerken Kuru Meyve Birliğimiz ise UR-GE faaliyetlerini devam ettiriyor. Temmuz ayında gerçekleştirdiğimiz 9 webinarda 3 bin 4 kişiye ulaştık. İhracatçılarımızın karşılaştığı tüm engelleri aşmak ve ihracatımızın büyümesini sürdürülebilir bir şekilde sağlamak amacıyla, her geçen gün yenilikçi adımlar atmaya ve faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz’’ diye konuştu.

Muğla’da 2 ilçede çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

Osmaniye'de 3,8 büyüklüğünde deprem

Endonezya'da 6.1 büyüklüğünde deprem

Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

ABD Gazze'de acil ateşkes tasarısına bir kez daha veto etti

Malatya için şiddetli fırtına uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütü: Küresel su krizi derinleşiyor

Balıkesir’de 531 yeni afet konutunun temeli atıldı

Kamçatka'da 7.8 büyüklüğünde deprem

Kongo'da Ebola salgını: 48 vaka, 31 ölü

İzmir’de mobilya fabrikasında yangın

HAMAS: Gazze, ordunuz için kolay bir lokma olmayacak

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen istifa etti

Balıkesir'de orman yangını

Erzurum’da ehliyetsiz sürücüye 37 bin lira ceza

Rusya’ya yönelik AB yaptırımları Birlik içinde bölünmeye yol açıyor

Rusya: Venezüella’ya yönelik müdahale girişimleri ve güç kullanımı tehditlerini kınıyoruz

Küresel Sumud Filosuna ait gemiler açık denizde bekleyişi devam ediyor

Muğla açıklarında 56 düzensiz göçmen yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmud Abbas ile görüştü

Fransa'daki protestolarda 110 kişi gözaltına alındı

THY, Suudi Arabistan'ın Yanbu kentine uçuş başlatıyor

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 435'e yükseldi

YSK yarın CHP'de olağanüstü kurultay gündemiyle toplanacak

ABD Başkanı Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi

Ukrayna, İngiltere ile 100 Yıllık Ortaklık anlaşmasını onayladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla’da 2 ilçede çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

Osmaniye'de 3,8 büyüklüğünde deprem

Endonezya'da 6.1 büyüklüğünde deprem

Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü