• BIST 100

    16653,27%1,88
  • DOLAR

    43,59% -0,02
  • EURO

    51,77% 0,36
  • GRAM ALTIN

    7023,61% 1,17
  • Ç. ALTIN

    11689,79% -0,61

Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor

09 Ekim 2022, Pazar 09:45
09 Ekim 2022, Pazar 09:45
Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor

Gastronomi kenti Gaziantep’te kahvaltıların yanı sıra çeşitli yemek ve tatlılarda da kullanılan Antep Peyniri lezzeti ile yörenin vazgeçilmez gıdaları arasında bulunuyor. Antep Peyniri, gelecek kuşaklara da aktarılması için yapımı devam eden müze ve restoranda yerli ve yabancı turistlere de tanıtılacak.
Genellikle bahar aylarında bol miktarda bulunan koyun ve keçi sütünden yapılan ve yılın her mevsiminde bulunan Antep Peyniri, son yıllarda yürütülen çalışmalarla Türkiye ve dünya genelinde de tanıtılmaya başlandı. Coğrafi İşaret tescili de alınan Antep Peyniri, Gaziantep’teki kahvaltı sofralarının yanı tüm dünyada bilinmeye başladı. Dünya genelinde bilinen ve bini aşkın peynir çeşidi arasında öne çıkmaya başlayan Antep Peyniri, yapımı süren müze ile gelecek kuşaklara da aktarılacak. Yemek ve tatlılarda da kullanılan 'Antep peyniri’ müze içerisindeki restoranda taze taze hazırlanarak, terli ve yabancı turistlere de tattırılacak. Müzede Antep peynirinin üretim aşamasındaki süreçler de uygulamalı olarak anlatılacak.

Udma Peynir Müzesi
Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’ndeki Eski Hamam, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek Udma Peynir Müzesi adıyla hizmete açılacak. Müzede, peynirin üretim aşamasından sofradaki halini alması sürecine kadar ki, bütün safhaları ziyaretçilere gösterilecek. Gaziantep Büyükşehir Mutfaklar Koordinatörü Doğa Çiftçi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı süren peynir müzesi ve restorana Udma ismi verildiğini ve bu kelimenin ise anlamının tarihin derinliklerine kadar uzandığını kaydetti. Çiftçi, ’’Gaziantep peynirine daha fazla değer kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz. Gaziantep peyniri özel peynir ve Gaziantep coğrafi işareti taşıyan ürünlerinden bir tanesidir. Udma eski Türkçe’de Dîvânu Lugâti’t-Türk’te geçen bir isim, Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmış bir isimdir. Udma aslında sütün uyutulması demek, peynire eskiden eski ve orta Asya’dan gelen Türkler udma diyor. Bizlerde müzemizin ismini udma olarak belirledik. Şuan müzemiz açılış aşamasında, yılbaşında faaliyete girecektir. Restoran’ımız da ise yine Gaziantep peynirleriyle ürettiğimiz ürünleri sunmaya çalışıyoruz. Atölyemizde ise Gaziantep peynirini yerli ve yabancı misafirlerimize nasıl yapıldığını özetlemeye çalışıyoruz” dedi.

Antep peynirinin yapımı
Yöresel bir peynir olduğu için köy peyniri olarak da anılan Antep peyniri, kaşar peynir gibi dilim yapılmaya müsait topak yani yuvarlak şekilde oluyor. Yöre halkı tarafından kelle veya pişken olarak da isimlendirilen bu peynirin tuzsuz cinsi yemek ve tatlılarda kullanılırken salamura olarak yapılan türü de yıl boyunca kahvaltılarda tüketiliyor. Antep peyniri yapılışını da anlatan Çiftçi, ’’Gaziantep peyniri yörenin küçükbaş hayvanlarının sütüyle yapılıyor. Çiğ sütümüzü kaynatıyoruz, soğumasını bekliyoruz, soğuduktan sonra ise şirden mayası kullanarak sütü mayalıyoruz. Mayalanma süresi ise birkaç saat sürüyor. Mayalanan sütü özel bezlere koyup peyniri pres yaparak süzülmesi gerekiyor. Süzüldükten sonra ister tek tek isterseniz isterseniz bir kalıp halinde kesebilirsiniz. Süzdüğümüz peynir altı suyunu alıp kaynatıyoruz, elimizle şekil verdiğimiz veya kestiğimiz bu peynirleri kaynayan peynir altı suyunun içine atıyoruz. Peynir altı suyundan çıkartıp soğuk suya atıp, peynirimiz hazır olmuş oluyor” diye konuştu.
[gallery ids=',48303,48304,48305,48306']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Muğla açıklarında 60 düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçısı yakalandı

Van’da engelli gencin Siyer Yarışması’na katılması takdir topladı

Ticaret Bakanlığı Teminat Bilgi Sistemi’ni kullanıma açtı

Fidan, Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Mladenov'u kabul etti

Ekonomik tecrit büyüyor: İşgal destekçisi ürünlere yönelik boykot kampanyaları küresel boyutta

TBMM Engelli Komisyonu Diyarbakır'da: Bu mesele 86 milyonun vicdan konusudur

İdil'de okul yolları çamur deryasına döndü, öğrenciler okula ulaşmakta zorlanıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den "Çocuk Köyü" müjdesi

Yeşilyurt Belediye Meclisi'nden gençlere girişimcilik desteği

Gazze'de can kaybı 72 bin 32'ye yükseldi

Mısır'da minibüs ile kamyon çarpıştı: 7 ölü

Nijerya'da feci kaza: 30 ölü, çok sayıda yaralı

Adıyamanlılar inşa çalışmaları sonrası memleketine dönmeye başladı

DMM’den “Epstein” iddialarına yalanlama

Gaziantep’te 121 kilogram skunk ele geçirildi: 1 şüpheli tutuklandı

Tayland'da inşaat halindeki bina çöktü: 4 yaralı

Portekiz'de yeni cumhurbaşkanı Seguro oldu

Rusya: ABD işbirliği iddiasında bulunuyor ancak yaptırımlarını sürdürüyor

Batman'da parmağı akıllı tahtaya sıkışan öğrenci itfaiye ekiplerince kurtarıldı

Lübnan'da çöken binada can kaybı 14'e yükseldi

Yabancı müdahale gerekçesiyle üniversitelere MI5 istihbarat hattı

Batman ve çevresi için kuvvetli yağış ve kar uyarısı

Meteorolojiden denizler için fırtına uyarısı

İran: Tüm yaptırımların kaldırılması karşılığında yüzde 60 oranında uranyumu seyreltebiliriz

Bursa’nın nüfusu 3 milyonu aştı

Doç. Dr. Uysal: Epstein belgeleri Batı'nın insan hakları maskesini düşürdü

Dr. Öğr. Üyesi Korkmaz: Dünyada yılda 8 milyondan fazla kişi tütüne bağlı hastalıklardan ölüyor!

Türkiye ve 7 Müslüman ülkeden işgalin Batı Şeria kararlarına tepki

Batman'da Türkiye'nin en büyük kent parkı hayata geçiriliyor

Sigara bırakma süreci düzenli takiple destekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla açıklarında 60 düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçısı yakalandı

Van’da engelli gencin Siyer Yarışması’na katılması takdir topladı

Ticaret Bakanlığı Teminat Bilgi Sistemi’ni kullanıma açtı

Fidan, Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Mladenov'u kabul etti

Ekonomik tecrit büyüyor: İşgal destekçisi ürünlere yönelik boykot kampanyaları küresel boyutta

TBMM Engelli Komisyonu Diyarbakır'da: Bu mesele 86 milyonun vicdan konusudur

İdil'de okul yolları çamur deryasına döndü, öğrenciler okula ulaşmakta zorlanıyor