• BIST 100

    14153,58%-0,33
  • DOLAR

    42,72% 0,07
  • EURO

    50,12% -0,16
  • GRAM ALTIN

    5928,74% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9560,88% 0,43

Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor

09 Ekim 2022, Pazar 09:45
09 Ekim 2022, Pazar 09:45
Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor

Gastronomi kenti Gaziantep’te kahvaltıların yanı sıra çeşitli yemek ve tatlılarda da kullanılan Antep Peyniri lezzeti ile yörenin vazgeçilmez gıdaları arasında bulunuyor. Antep Peyniri, gelecek kuşaklara da aktarılması için yapımı devam eden müze ve restoranda yerli ve yabancı turistlere de tanıtılacak.
Genellikle bahar aylarında bol miktarda bulunan koyun ve keçi sütünden yapılan ve yılın her mevsiminde bulunan Antep Peyniri, son yıllarda yürütülen çalışmalarla Türkiye ve dünya genelinde de tanıtılmaya başlandı. Coğrafi İşaret tescili de alınan Antep Peyniri, Gaziantep’teki kahvaltı sofralarının yanı tüm dünyada bilinmeye başladı. Dünya genelinde bilinen ve bini aşkın peynir çeşidi arasında öne çıkmaya başlayan Antep Peyniri, yapımı süren müze ile gelecek kuşaklara da aktarılacak. Yemek ve tatlılarda da kullanılan 'Antep peyniri’ müze içerisindeki restoranda taze taze hazırlanarak, terli ve yabancı turistlere de tattırılacak. Müzede Antep peynirinin üretim aşamasındaki süreçler de uygulamalı olarak anlatılacak.

Udma Peynir Müzesi
Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’ndeki Eski Hamam, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek Udma Peynir Müzesi adıyla hizmete açılacak. Müzede, peynirin üretim aşamasından sofradaki halini alması sürecine kadar ki, bütün safhaları ziyaretçilere gösterilecek. Gaziantep Büyükşehir Mutfaklar Koordinatörü Doğa Çiftçi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı süren peynir müzesi ve restorana Udma ismi verildiğini ve bu kelimenin ise anlamının tarihin derinliklerine kadar uzandığını kaydetti. Çiftçi, ’’Gaziantep peynirine daha fazla değer kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz. Gaziantep peyniri özel peynir ve Gaziantep coğrafi işareti taşıyan ürünlerinden bir tanesidir. Udma eski Türkçe’de Dîvânu Lugâti’t-Türk’te geçen bir isim, Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmış bir isimdir. Udma aslında sütün uyutulması demek, peynire eskiden eski ve orta Asya’dan gelen Türkler udma diyor. Bizlerde müzemizin ismini udma olarak belirledik. Şuan müzemiz açılış aşamasında, yılbaşında faaliyete girecektir. Restoran’ımız da ise yine Gaziantep peynirleriyle ürettiğimiz ürünleri sunmaya çalışıyoruz. Atölyemizde ise Gaziantep peynirini yerli ve yabancı misafirlerimize nasıl yapıldığını özetlemeye çalışıyoruz” dedi.

Antep peynirinin yapımı
Yöresel bir peynir olduğu için köy peyniri olarak da anılan Antep peyniri, kaşar peynir gibi dilim yapılmaya müsait topak yani yuvarlak şekilde oluyor. Yöre halkı tarafından kelle veya pişken olarak da isimlendirilen bu peynirin tuzsuz cinsi yemek ve tatlılarda kullanılırken salamura olarak yapılan türü de yıl boyunca kahvaltılarda tüketiliyor. Antep peyniri yapılışını da anlatan Çiftçi, ’’Gaziantep peyniri yörenin küçükbaş hayvanlarının sütüyle yapılıyor. Çiğ sütümüzü kaynatıyoruz, soğumasını bekliyoruz, soğuduktan sonra ise şirden mayası kullanarak sütü mayalıyoruz. Mayalanma süresi ise birkaç saat sürüyor. Mayalanan sütü özel bezlere koyup peyniri pres yaparak süzülmesi gerekiyor. Süzüldükten sonra ister tek tek isterseniz isterseniz bir kalıp halinde kesebilirsiniz. Süzdüğümüz peynir altı suyunu alıp kaynatıyoruz, elimizle şekil verdiğimiz veya kestiğimiz bu peynirleri kaynayan peynir altı suyunun içine atıyoruz. Peynir altı suyundan çıkartıp soğuk suya atıp, peynirimiz hazır olmuş oluyor” diye konuştu.
[gallery ids=',48303,48304,48305,48306']

HÜDA PAR İlçe Başkanı Gözüngül, Cizre’de artan trafik yoğunluğuna dikkat çekti

Bursa’da yüksek riskli hayvansal gıdalara denetim

Okullarda işitme taramaları aralıksız sürüyor

Ruhsal yüklerin bedendeki yansıması: Bruksizm

Pervari’de kar yağışı nedeniyle minibüs şarampole yuvarlandı

Beyin göçü ülkelerin geleceğini doğrudan etkiliyor!

Mavi-Yeşil Batman Projesi’nin 2'nci etabı için çalışmalar başladı

Erzincan’da uyuşturucu operasyonunda çeşitli maddeler ele geçirildi

Mersin Kolay Transit Merkezi hizmete açıldı

Tarsus’ta 10 öğrencinin rahatsızlanmasıyla ilgili kaymakamlıktan yazılı açıklama

Diyarbakır’da İl Kanser Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Bakanlıktan “Büyükçekmece’de özel huzurevinde şiddet” haberlerine ilişkin açıklama

Bakan Yerlikaya: AFAD 16 yılda Gazze'ye 104 bin tonu aşkın insani yardımı ulaştırdı

Şırnak’ta kar nedeniyle kapanan köy yolları için çalışmalar sürüyor

Malatya'da Tefsirli Yatılı Hafızlık Akademisi'nin temeli dualarla atıldı

Mersin’de öğrenci taleplerine yönelik takip toplantısı

Şırnak’ta gönüllü öğretmenler öğrencileri sınava hazırlıyorlar

Siirt’te yerli ve millî savunma sanayi ürünleri öğrencilerle buluştu

Malatya'da çıkan yangında ev küle döndü

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı'ndan İBB zamlarına tepki

Elazığ Umut Kervanı bir çocuğun göz ameliyatını üstlendi

Vatandaşın asgari ücret talebi: İnsanca yaşam istiyoruz

Asgari ücret artan hayat pahalılığı karşısında yetersiz bulunuyor

Yeşilyurt Belediyesi'nden "Önem" projesi kapsamında gençlik etkinliği

Bursa’da 5 bin 900 işletmeye 67 milyon TL ceza

Belediye Başkanı Geçit: Afetlere dirençli, modern bir kent oluyoruz

Adanalılar, henüz asgari ücret belirlenmeden yapılan zamlara tepki gösterdi

İşgal rejimi ateşkes ihlallerini sürdürüyor

Bakan Bak: DeneYap Teknoloji Atölyeleri, milli teknoloji hamlesinin itici gücünü oluşturuyor

İşgal rejimi ile BAE arasında güvenlik anlaşması imzalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR İlçe Başkanı Gözüngül, Cizre’de artan trafik yoğunluğuna dikkat çekti

Bursa’da yüksek riskli hayvansal gıdalara denetim

Okullarda işitme taramaları aralıksız sürüyor

Ruhsal yüklerin bedendeki yansıması: Bruksizm

Pervari’de kar yağışı nedeniyle minibüs şarampole yuvarlandı

Beyin göçü ülkelerin geleceğini doğrudan etkiliyor!

Mavi-Yeşil Batman Projesi’nin 2'nci etabı için çalışmalar başladı