• BIST 100

    15750,07%-2,31
  • DOLAR

    43,95% 0,01
  • EURO

    51,10% -0,01
  • GRAM ALTIN

    7198,20% -0,07
  • Ç. ALTIN

    11848,56% 0,00

Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor

09 Ekim 2022, Pazar 09:45
09 Ekim 2022, Pazar 09:45
Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gastronomi kentinin tescilli lezzeti için müze kuruluyor

Gastronomi kenti Gaziantep’te kahvaltıların yanı sıra çeşitli yemek ve tatlılarda da kullanılan Antep Peyniri lezzeti ile yörenin vazgeçilmez gıdaları arasında bulunuyor. Antep Peyniri, gelecek kuşaklara da aktarılması için yapımı devam eden müze ve restoranda yerli ve yabancı turistlere de tanıtılacak.
Genellikle bahar aylarında bol miktarda bulunan koyun ve keçi sütünden yapılan ve yılın her mevsiminde bulunan Antep Peyniri, son yıllarda yürütülen çalışmalarla Türkiye ve dünya genelinde de tanıtılmaya başlandı. Coğrafi İşaret tescili de alınan Antep Peyniri, Gaziantep’teki kahvaltı sofralarının yanı tüm dünyada bilinmeye başladı. Dünya genelinde bilinen ve bini aşkın peynir çeşidi arasında öne çıkmaya başlayan Antep Peyniri, yapımı süren müze ile gelecek kuşaklara da aktarılacak. Yemek ve tatlılarda da kullanılan 'Antep peyniri’ müze içerisindeki restoranda taze taze hazırlanarak, terli ve yabancı turistlere de tattırılacak. Müzede Antep peynirinin üretim aşamasındaki süreçler de uygulamalı olarak anlatılacak.

Udma Peynir Müzesi
Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’ndeki Eski Hamam, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek Udma Peynir Müzesi adıyla hizmete açılacak. Müzede, peynirin üretim aşamasından sofradaki halini alması sürecine kadar ki, bütün safhaları ziyaretçilere gösterilecek. Gaziantep Büyükşehir Mutfaklar Koordinatörü Doğa Çiftçi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı süren peynir müzesi ve restorana Udma ismi verildiğini ve bu kelimenin ise anlamının tarihin derinliklerine kadar uzandığını kaydetti. Çiftçi, ’’Gaziantep peynirine daha fazla değer kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz. Gaziantep peyniri özel peynir ve Gaziantep coğrafi işareti taşıyan ürünlerinden bir tanesidir. Udma eski Türkçe’de Dîvânu Lugâti’t-Türk’te geçen bir isim, Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmış bir isimdir. Udma aslında sütün uyutulması demek, peynire eskiden eski ve orta Asya’dan gelen Türkler udma diyor. Bizlerde müzemizin ismini udma olarak belirledik. Şuan müzemiz açılış aşamasında, yılbaşında faaliyete girecektir. Restoran’ımız da ise yine Gaziantep peynirleriyle ürettiğimiz ürünleri sunmaya çalışıyoruz. Atölyemizde ise Gaziantep peynirini yerli ve yabancı misafirlerimize nasıl yapıldığını özetlemeye çalışıyoruz” dedi.

Antep peynirinin yapımı
Yöresel bir peynir olduğu için köy peyniri olarak da anılan Antep peyniri, kaşar peynir gibi dilim yapılmaya müsait topak yani yuvarlak şekilde oluyor. Yöre halkı tarafından kelle veya pişken olarak da isimlendirilen bu peynirin tuzsuz cinsi yemek ve tatlılarda kullanılırken salamura olarak yapılan türü de yıl boyunca kahvaltılarda tüketiliyor. Antep peyniri yapılışını da anlatan Çiftçi, ’’Gaziantep peyniri yörenin küçükbaş hayvanlarının sütüyle yapılıyor. Çiğ sütümüzü kaynatıyoruz, soğumasını bekliyoruz, soğuduktan sonra ise şirden mayası kullanarak sütü mayalıyoruz. Mayalanma süresi ise birkaç saat sürüyor. Mayalanan sütü özel bezlere koyup peyniri pres yaparak süzülmesi gerekiyor. Süzüldükten sonra ister tek tek isterseniz isterseniz bir kalıp halinde kesebilirsiniz. Süzdüğümüz peynir altı suyunu alıp kaynatıyoruz, elimizle şekil verdiğimiz veya kestiğimiz bu peynirleri kaynayan peynir altı suyunun içine atıyoruz. Peynir altı suyundan çıkartıp soğuk suya atıp, peynirimiz hazır olmuş oluyor” diye konuştu.
[gallery ids=',48303,48304,48305,48306']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İstanbul'da 1 askerin yaralandığı operasyonda 5 şüpheli tutuklandı

İngiliz F-35 jetleri Ürdün, Irak ve Katar üzerinde insansız hava araçlarını düşürdü

Malatya'da korkutan konteyner yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Komşularımızın huzurunu bozan hadiselerde tarafsız değiliz

BM: Orta Doğu'da yeni cephelerin açılmasından endişe duyuyoruz

Finlandiya'da Somalili ailenin evi kundaklandı: 5 kişi yanarak can verdi

Rusya ve İran dışişleri bakanları Orta Doğu’daki durumu görüştü

Trump, İspanya ile ticareti kesmekle tehdit etti

Park halindeki tır, sürücüsünün el frenini çekmeyi unutması sonucu kaza yaptı

Temizlik personeli işini aksatmadan ibadetini de beraber yapıyor   

Güney Afrika'da inşaat halindeki bina çöktü: 8 ölü, 3 yaralı

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 116 şehit

Polonya nükleer silahlanma için hazırlığa başladığını duyurdu

ABD, Beyrut'taki büyükelçiliğini kapattı

Trump, önce İran'ın saldırma hazırlığı yaptığını iddia etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Siirt’te minikler “Tekne Orucu” heyecanı yaşadı

13 Yıllık Emek, 13 Yıllık Güven

Savaşın sonucu "füze stoklarına" bağlı

Ordu'nun bazı ilçelerinde kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Adana'da akıntıya kapılan iki kişi itfaiye tarafından kurtarıldı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Mersin’de “Şiddete Dur De” çağrısı

Mersin'de döner kavşakta kaza: Motosiklet sürücüsü yaralandı

Siirt'te fırıncıdan örnek davranış: Ramazanda ekmek fiyatını düşürerek dayanışma örneği sergiliyor

Lübnan Hizbullahı: İşgal tankını ve İHA'sını hedef aldık

İran'a saldırı sonrası Erbil uçakları Şerafettin Elçi Havalimanı'na iniş yapıyor

Irak dünyanın ikinci büyük petrol sahasında üretimi durdurdu

Özbek hükümetin baskısıyla Türkiye'de 6 çocuklu aile dağılmanın eşiğinde

Rusya Savunma Bakanlığı: İki yerleşim daha ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul'da 1 askerin yaralandığı operasyonda 5 şüpheli tutuklandı

İngiliz F-35 jetleri Ürdün, Irak ve Katar üzerinde insansız hava araçlarını düşürdü

Malatya'da korkutan konteyner yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Komşularımızın huzurunu bozan hadiselerde tarafsız değiliz

BM: Orta Doğu'da yeni cephelerin açılmasından endişe duyuyoruz

Finlandiya'da Somalili ailenin evi kundaklandı: 5 kişi yanarak can verdi

Rusya ve İran dışişleri bakanları Orta Doğu’daki durumu görüştü