• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,27% 0,05
  • EURO

    50,83% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6613,51% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

Gayrimenkul ilanlarında yeni dönem: Belgesiz giriş yapılamayacak

30 Aralık 2020, Çarşamba 09:21
30 Aralık 2020, Çarşamba 09:21
Gayrimenkul ilanlarında yeni dönem: Belgesiz giriş yapılamayacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gayrimenkul ilanlarında yeni dönem: Belgesiz giriş yapılamayacak

Emlak ilanlarına yönelik yeni bir döneme giriliyor. Taşınmaz ticaretiyle uğraşan eden emlak işletmelerinin faaliyetlerine devam edebilmeleri için getirilen yetki belgesi zorunluluğunun ardından yönetmelikte gayrimenkul ilanları için belirtilen uygulama ise1 Ocak 2021 yılında başlıyor.

23 BİN İŞLETME BELGE ALDI

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında tanınan sürenin dolmasının ardından Türkiye genelinde şimdiye kadar 23 bin işletmenin yetki belgesi aldığı biliniyor. Mal sahibine kendi mülkiyeti altındaki daireleri satmasına izin veren sistem, yetki belgesi olmayan emlakçılara ise satış izni vermiyor.

AÇIKTAN EMLAKÇILIK SONA ERECEK

Ülke genelinde kayıt dışı olarak bu işi açıktan yapan yaklaşık 500 bin kişinin alım satım yapmasının önüne geçecek düzenleme ile ofislere m2, emlakçılık yapacaklara ise mezuniyet ve staj şartı getirilirken belgesiz internet sitelerine ilan girişine de yasak getirilmiş bu düzenlemesinin yürürlük tarihi ise 1 Ocak 2021 olarak belirlenmişti.

Emlak ilanlarında yeni döneme geçilmesini sağlayacak düzeleme için geri sayım başladı. Söz konusu tarih itibariyle belgesi olmadan emlakçılık yapanlar sitelere artık ilan giremeyecek.

BELGE YOKSA ÜYELİK DE YOK!

Yeni yılda uygulanmaya başlayacak düzenleme ile ilan siteleri emlakçılık işiyle uğraşan işletmelerin üyeliğinden önce bakanlığın internet sayfası veya bilgi sisteminden yetki belgesi kontrolü yaparak yetki belgesine sahip olup olmadığına bakacak.

Şayet söz konusu işletmenin yetki belgesi yok ise platforma üye yapmayacak.

SAHTE İLANLARA YAPTIRIM GELİYOR

Öte yandan 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlayacak düzenleme kapsamında son zamanlarda ilan sitelerinde sıklıkla karşılaşılan sahte ve karşılığı olmayan kiralık ve satılık gayrimenkul ilanlarına da el atılacak. Yönetmelikte yer alan maddeye göre internet ortamında taşınmaz ticaretine yönelik ilan veren işletmeler ilanlarda üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemekle yükümlü olacak.

Aksi yönde hareket eden işletmelere ise yaptırım uygulanacak.

BİRDEN FAZLA AYNI İLANA YETKİ BELGESİ ŞARTI

Yeni düzenleme ile aynı ilanın birden fazla kişi tarafından girilmesine yönelik de adım atılıyor. Yönetmeliğe göre mal sahibi ile kim yetki belgesi sözleşmesi imzalamış ise onun ilanı sadece yayında kalacak. Yetki belgesi elinde olan işletme portal yönetimiyle irtibata geçip diğer ilanları yayından kaldırtabilecek.

ŞİKAYET HATTI KURULACAK

İlan siteleri ilanlara ilişkin talep ve şikâyetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunmakla da yükümlü olacak. Vatandaştan ilanlara yönelik gelen talep ve şikâyetler etkin bir şekilde yönetilerek sonuçlandırılacak.

Ayrıca portal yönetimleri ilan, şikâyet ve üyeliklere ilişkin bilgileri Bakanlığın taleplerine uygun olarak Bakanlığa iletmekle de sorumlu olacak.

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış

AB'den ilave gümrük vergisine tepki

Gazze'de çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılama kampanyası başlatıldı

Konya’da kontrolden çıkan otomobil direğe çarparak durabildi

Siirt’te hareketsiz bulunan bebek hayatını kaybetti

"Hâne" sergisi yoğun ilgi görüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın