• BIST 100

    9130,93%0,58
  • DOLAR

    38,54% 0,26
  • EURO

    43,73% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4041,53% 0,95
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Gaziantep’in Kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü

GÜNDEM 26.12.2023 15:35:14 0
Gaziantep’in Kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü

Gaziantep’in Kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü

SANKO Üniversitesi’nde “Gaziantep’in Kurtuluşunun 102’nci Yıl Dönümü” dolayısıyla programı düzenlendi.
Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, “Yaşadığımız bu kutsal topraklar, atalarımızın asil kanlarıyla kazanılmış topraklardır” dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben nasıl Anteplilerin gözlerinden öpmeyeyim, Antepliler yalnız Antep’i değil, Anadolu’yu da kurtardılar. Millî Müdafaa’da öncü oldular” sözünü hatırlatan Prof. Dr. Dağlı, Gazantep’in kurtuluşunun sadece şehre değil, tüm ülkeye ilham kaynağı olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Dağlı, 'Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu cennet vatan için savaşan kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.
Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, programda, “Antep Harbi Öncesi ve Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” konulu sunum yaptı.
Antep Harbi konusunda araştırmaları bulunan Dr. Bayrak, Osmanlı döneminde Antep’te Amerikan Tıp Fakültesi ve Hastanesi’nin olduğunu, Anadolu’da ilk tıp fakültesinin Amerikalılar tarafından 1872 yılında Antep’te açıldığını söyledi.
Antep savunmasına kadar Antep’te çok az Türk doktorunun görev yaptığını hatırlatan Dr. Bayrak, “1879 yılında Antep’te baş gösteren çiçek salgını nedeniyle hastane kurulmasına karar verildi. 1904 yılında inşa edilen Beyaz ve Sarı adında 2 Türk Hastanesi vardı” ifadelerini kullandı.
“Fransız işgali sırasında ‘çeteler Akyol Semtinde bulunan Türk Hastanesinde gizleniyor’ bahanesiyle 29 Temmuz 1920’de Fransızlar Türk hastanesini bombaladılar” diyen Dr. Bayrak, Türk hastanesi bombalanınca geçici olarak yaralıların Karagöz semtinde emniyet oteli yanında bulunan dispanserde tedavi edildiğini kaydetti.
Türk Hastanesini kullanma olanağı kalmadığından bir kısım yaralıların tedavilerinin gizlice Şehreküstü semtindeki Şıh Cami’nde yapıldığına dikkat çeken Dr. Bayrak, şöyle devam etti: “Antep savunma sırasında Heyet-i Merkeziye tarafından Şehreküstü Semti’ndeki Şıh Cami avlusunda bulunan okul şehrin doğu yakasında ve düşman karargahına epey uzak olduğu için Müdafaa-i Milliye Hastanesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Antep halkı Şıh Cami’ne evlerindeki yatakları getirerek koğuş haline dönüştürmüş, cami bahçesindeki okul ise idare binası, eczane ve ameliyathane olarak düzenlenmiştir. Hastanede gazlı bezin olmaması, hidrofil pamuğun pek az olmasına rağmen, eksik aletlerle karın ameliyatı ve beyin yaralanmaları tedavi edilmiştir.”
Eter ve kloroform olmadığından savaş sırasında yaralanan hastaların kol ve bacaklarının kalın iplerle bağlanarak kesildiğini, temizlenen yaraların serum bulunamadığından birçok yaralının tetanos olduğuna vurgu yapan Dr. Bayrak, dönemin şartlarını şöyle anlattı: “Amerikan Hastanesi Baştabibinden bir miktar kloroform ve tetanos serumu istenmiş, işgalci Fransız ordusu komutanı tetanos serumu verilmesine izin vermiş fakat kloroforma engel olmuştur. Fransızlar, 16 Aralık 1920 Perşembe günü hastane üzerinde Hilal-i Ahmer bayrağı olmasına rağmen hastaneyi bombalamıştır. Antep halkı dehşet ve korku içinde mağaralara sığınmak zorunda kalmıştır. Karanlık, rutubetli ve pis kokan mağaralara sığınan genç, ihtiyar, çoluk-çocuk ve kadınlar karanlık içinde günlerini geçirdikleri için burada göz hastalıkları, dizanteri ve uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar baş göstermiştir.”
Sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan ve Antep Harbinin kolay kazanılmadığını, çekilen acılarla zorlukların unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini ifade eden Dr. Bayrak, sunumunu, “Bir avuç toprak parçasını vatan yapabilmek için canlarını feda eden kahraman şehitlerimize ve Antep Harbinde gecesini gündüzüne katarak hizmet veren tüm sağlık personeline Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek tamamladı.
Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, programın sonunda Dr. Samet Bayrak’a armağan ve teşekkür belgesi takdim etti.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Ece Nida Kabakcı’nın yaptığı törene, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

HÜDA PAR'dan inşaat işçilerine ziyaret: Emekçiler vergi yükünden kurtarılmalı

Gaziantep Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahipleri için açılan kermese davet

Avrupa Yetim Eli, 30 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

İzinsiz kazı yapan şahıslar gözaltına alındı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 87 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Dünyanın en büyük batarya ile çalışan gemisi hizmete sunuldu

Kaçak avcılık operasyonunda 164 bin TL ceza kesildi

İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

Manisa'da yolcu otobüsü devrildi: 16 yaralı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan özgürlük filosu gemisine işgal saldırısı

2025 ALES/1 sonuçları açıklandı

Narin Güran cinayetinde 'Suçluyu kayırma' davasında 3'üncü duruşma başladı

Nablus'ta işgal saldırısında bir şehit

Yemen: Siyonist rejimin hava üssü balistik füzeyle vuruldu

Mardin’de 3 firari şahıs yakalandı

Siyonist rejim Gazze'de iki evi vurdu: 9 şehit, çok sayıda yaralı

Mevduat ve fon gelirlerinde stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Ukrayna: Rusya'nın İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ