Gaziantep’in yemek kitaplarına uluslararası arenada 4 büyük ödül

GÜNDEM 5.06.2023 12:15:26 0
Gaziantep’in yemek kitaplarına uluslararası arenada 4 büyük ödül
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep’in yemek kitaplarına uluslararası arenada 4 büyük ödül

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Gazikültür, İsveç’in Umea kentinde düzenlenen ve yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand World Cookbook Awards 2023’te “Üzümün 40 Hâli-Şire Yapma” ile “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri” adlı kitaplarıyla dört uluslararası ödülün sahibi oldu.
Gazikültür tarafından yayınlanan ve Tahir Tekin Öztan’ın kaleme aldığı “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri” kitabı, bu yıl 28’incisi düzenlenen 2023 Gourmand World Cookbook Awards’ta “Best Unesco Heritage Cookbook (En İyi Unesco Mirası Yemek Kitabı )” ve “Best Fund Raising Book in the World” ödüllerine layık görülürken, Özden Mermer Özsabuncuoğlu ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu’nun kaleme aldıkları, “Üzümün 40 Hâli - Şire Yapma” kitabı ‘UNESCO Şehir ve Bölgeleri’ kategorisinde dünya birincisi ve ‘Tatlı’ kategorisinde de dünya 2’ncisi olarak uluslararası bir başarıya imza attı. UNESCO Gastronomi Şehri unvanıyla tüm dünyada adından söz ettiren Gaziantep mutfağının nitelik ve kalitesi bu ödüllerle tescillenmiş oldu.
“Yemek Kitaplarının Oscar’ı” olarak bilinen Gourmand World Cookbook Awards, Edouard Cointreau tarafından başlatılan ve 1995’ten itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen bu uluslararası yarışmada, her yıl yemek yazarları, şefler, gastronomi uzmanlarını bir araya getiren Gourmand World Cookbook Awards, dünya mutfaklarının tanışıp kaynaşması adına oldukça önemli işlere imza atıyor.

“Gaziantep, dünyanın takip ettiği bir gastronomi şehri”
Gazikültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver yazarları tebrik ederek, “Gaziantep bugün tüm dünyada tanınan ve dünyanın önde gelen şeflerinin dikkatle takip ettiği bir gastronomi şehri. Bu, övgüyü ve takdiri hak eden büyük bir başarı. Ancak sahip olduğunuz kültürel zenginliği nitelikli yayınlarla duyurmadığınız zaman kültürü korumakta zorlanıyoruz. Gazikültür olarak bizler de bu şuurla, şehrimizin zengin gastronomik mirasını tanıtma amacıyla yayınlar yapıyoruz. Hem gelecek kuşaklara aktarma hem de kayıtlara geçirerek koruma amacı taşıyan bu yayın politikası yemek kültürümüzün kalıcılığı için önem arz ediyor. Gourmand World Cookbook Awards’ta dört ödül birden aldık. Bu durum ısrarlı ve titiz çalışmanın bir sonucudur. Emeği geçenlere teşekkür ediyor ve yazarlarımız Tahir Tekin Öztan, Özden Mermer Özsabuncuoğlu ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu’nu tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Zengin mutfak kültürü tüm dünyaya duyuruluyor”
Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ise Gaziantep’in çok özel bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, “Kuzeyden güneye, doğudan batıya uzanan ticaret yollarının kesiştiği bir noktaya kurulduğu için Gaziantep tarih boyunca kültür ve medeniyetlerin iç içe geçtiği bir yer olmuş. Bu zengin miras elbette yemek kültürünü de etkiliyor ve şekillendiriyor. Bu zenginlik geçtiğimiz yıllarda UNESCO tarafından tescil edilmişti. Gaziantep artık başarısı uluslararası alanda tescil edilmiş bir gastronomi şehri. Biz de Gaziantep’in zengin mutfak kültürünü ve mirasını tüm dünyaya duyurmak adına gastronomi alanına özgü yayınlar yapıyoruz. Bu yayınlardan ikisi birden bu yıl 28.incisi düzenlenen Gourmand World Cookbook Awards 2023’te ödüle değer görüldü. İki kitabımız, toplamda üç uluslararası ödül aldı. Tahir Tekin Öztan’ı Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri kitabı ‘Best Unesco Heritage Cookbook (En İyi Unesco Mirası Yemek Kitabı)’ ve ‘Best Fund Raising Book in the World’ ödüllerini kazandı. Gaziantep yemeklerini Türkiye ve dünyada tanıtmaya özen gösteren Şef Tehir Tekin Öztan’a teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Özden Mermer Özsabuncuoğlu ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu da Üzümün 40 Hâli - Şire Yapma kitaplarıyla iki kategoride birden ödül aldılar. ‘UNESCO Şehir ve Bölgeleri’ kategorisinde dünya 1.si ve ‘Tatlı’ kategorisinde de dünya 2.si olarak büyük bir başarıya imza atan yazarlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.

Gazze için başlatılan açlık grevi sona erdi: Tarihin doğru yerindeyiz

HAMAS: Gazze’deki yardım katliamları ABD gözetiminde gerçekleşiyor

Bursa merkezli 6 ilde dolandırıcılık operasyonu: 8 tutuklama

Şanlıurfa’da yaz aylarının sessiz tehlikesi: Akut gastroenterit uyarısı

Türkiye Gençlik Konseyi yeniden yapılanıyor

Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin İHA saldırısında 13 sivil hayatını kaybetti

Siirt’in Kurtalan ilçesinde çıkan yangında kafe kullanılamaz hale geldi

Adana’da motosiklet kazası: 17 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Siyonist rejim derinlere saldırıyor ama boşuna: İran'ın yeraltı kaleleri sarsılmadı

Gazze için açlık grevi: Sessizliğe karşı vicdan nöbeti

İstanbul'da yarın 12 saatlik su kesintisi

Trump: ABD doğrudan müdahil olmayacak

Coffee Novella 2. Şubesini açtı

Aile hekiminden alınan raporlar artık ücretli

Minik yürekler, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze'ye bağışladılar  

Şanlıurfa'dan direniş mesajı: Bir lokma değil, bir ömür feda!

İslami Cihad: Yardım kuyruğu katliamı siyonist rejimin soykırım savaşının yeni halkasıdır

Batman Havalimanı 5 ayda 272 bin yolcuyu ağırladı

Şanlıurfa’da silah kaçakçılarına operasyon: 18 Kalaşnikof ele geçirildi

HÜDA PAR Heyeti Eskişehir'de temaslarda bulundu

Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Acar: Türkiye çölleşme açısından yüksek risk taşıyor

Gaziantep'te silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

İran'dan yeni misilleme açıklaması: İHA saldırıları yoğunlaşıyor

İran, Tel Aviv'in kuzeyindeki askerî karargâhı ve MOSSAD merkezini vurdu

Molla Mehmet Ali Altun: Evlilik külfet değil rahmet olmalı

Brent petrol 72,60 dolardan işlem görüyor

Tarım-ÜFE yıllık ve aylık arttı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, ailelerin acısını paylaştı

Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 4,5 arttı

Firari torbacılara şafak operasyonu: 12 hükümlü yakalandı

Yükleniyor