• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Gaziantep’te 3 metrekarelik dükkanda ürettiği kilimleri dünyaya ihraç ediyor

GÜNDEM 7.05.2023 12:15:06 0
Gaziantep’te 3 metrekarelik dükkanda ürettiği kilimleri dünyaya ihraç ediyor

Gaziantep’te 3 metrekarelik dükkanda ürettiği kilimleri dünyaya ihraç ediyor

Gaziantep’te yaşayan 81 yaşındaki Yaşar Elbir, ilerlemiş yaşına rağmen 3 metrekarelik dükkanındaki tezgahında dokuduğu kilimleri dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor.
Gaziantepli kilim ustası 81 yaşındaki Yaşar Elbir, kilim dokumayı eski el tezgahıyla 1995 yılından beri yaparak tek başına mesleği ayakta tutuyor. Adına türküler yazılan, Eski Osmanlı evlerinde ve yörük çadırlarında çok kullanılan sedir, divan veya yerlere serilip, duvarlara asılan kültürümüzde önemli bir yeri olan kilimi, 3 metrekarelik dükkanında üreten Elbir Avrupa ülkelerine kadar ihraç ediyor. Kilim dokuma sanatının yerini makineleşmenin aldığı günümüzde farklı desenlerde kilimler dokuyarak mesleğini yaşatmaya devam ediyor.
“öğrenmek isteyen çok ama gelen yok”
Makinelere rağmen kilimlerini üretmeyi bırakmadığından ve sanatını devam ettirdiğinden bahseden Elbir, “Kilimler genellikle el dokuması olduğu için güzel halıların üzerine, sehpalara, masalara ve duvarlara dekor olsun diye asılır. Eskiden bu sanatı devam ettiren kilim ustası çok vardı şimdi ben tek kaldım. Kilim üretimi makineleşince kilimcilik sektörü yok oluyordu, şimdi makinelerde öldü ama ben mesleğimi el dokuması olarak devam ettirmekteyim. Mesleği öğrenmek isteyen çok ama gelen yok” dedi.
“Avrupa’nın her ülkesine gönderiyorum”
Dokuduğu kilimleri dünyanın farklı ülkelerine gönderdiğini ve belirten Elbir, “Avrupa’nın her ülkesine gönderiyorum. Fransa, Almanya, Japonya ve Çin’e de çok gönderiyorum ama el dokuması zor olduğu için ben bir tane çıkarana kadar makineler günde yüzlerce çıkarıyor. El dokumasını makinelere karşı yaşatmaya çalışıyorum. Tek olduğum için benden sonra yapacak kimse de yok. Devamlı gelenler oluyor ve genellikle gelenlerin yüzde 90’ı kadınlar oluyor. Öğrenmek istediklerini söylüyorlar ama sonra gelmiyorlar. Bu mesleğin yaşaması için gelsinler. Makine işi değil el işidir ve ölmemesi için vatandaşlara öğretmek istiyoruz. Bu bir sanayidir. Hem kendiler kazanır hem meslek ölmez” diye konuştu.

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

İşgal rejimi Gazze Şeridi'ndeki gıda kaynaklarını sistematik olarak yok ediyor

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ