• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Gaziantep’te fıstık üreticileri gözlerine inanamadı

GÜNDEM 6.06.2023 11:20:02 0
Gaziantep’te fıstık üreticileri gözlerine inanamadı

Gaziantep’te fıstık üreticileri gözlerine inanamadı

Gaziantep’te normal şartlarda ortalama 10 yıl yetişme sürecinden sonra hasat vermesiyle bilinen Antep fıstığı ağacı ikinci senesinde fıstık vermesiyle görenleri hayrete düşürdü.
Güneydoğu Bölgesi’nin yeşil altını olarak bilinen, lezzet ve görünüm açısından vazgeçilmez lezzet olan Antep fıstığı yaz mevsiminin gelmesiyle ağaçlarda boy göstermeye başladı. Köylerde çiftçiler üretim için fıstık fidanları dikerek bağları ve bahçeleri doldurdu. Yetişme süresinin ortalama 10 yıl olduğu bilinen Antep fıstığı her yıl ağaç başına verdiği 15-25 kilogram fıstık ile Türkiye’nin yanı sıra yabancı ülkelerde de ilgi odağı. Karkamış ilçesinde bulunan Balaban köyündeki fıstık üreticileri tarafından fidan halinde dikilen Tekin cinsi fıstık ağacının 2. senesinde boyundan fazla fıstık vermesi ise görenleri şaşırttı.

“Türkiye’de tekin cinsini aşılamak isteyenlere aşı gözünü temin ediyorum”
Tekin cinsi fıstık türünün nasıl bulunduğunu aktararak, fıstık üreticiliğinin yanı sıra ağaçlarına aşı yapmak isteyenlere de aşı gözü temin ettiğini belirten çiftçi, 'Dedemden ve babamdan aldığım bilgilerle üretici olarak devam ediyorum. Fıstıkçılığın dışında paketleme ve pazarlama üzerine yoğunlaşarak ihracatına başladım. Fıstığı üreterek ve kavurarak vatandaşların hizmetine sunuyorum. Ağaç 6 yaşında ama üzerinde bulunan aşı 2 yaşında. Türü ise tekin denilen cinstir. İsmi ise bundan 10 sene önce fıstık araştırmada Hüseyin Tekin hocamızın araştırıp bulması üzerine gelmektedir. Kapama bir bahçe olarak bölgede ilk yapan kişilerden biri oldum. 700-800 dönümlük bahçe ile Türkiye’de Tekin cinsinin aşılamak isteyenlere aşı gözünü temin ediyorum. Herkes memnun kalıyor. Tekin fıstığını tercih ediyoruz. Bizim bölgeye uyum sağladı. Mutluyuz, gururluyuz bizim yeşil altınımızda budur işte” dedi.

“2 senelik fidanlarımız böyle bir gelişim gösterdi”
Yaklaşık 2 yıl önce diktiği ağaçtaki meyveyi görünce şaşırdığını belirtenTuncay Tiryaki ise “Tekin cinsi fıstığı yetiştirmek için çeşitli arkadaşlardan öneri aldım. Akrabalarımdan bilgi alarak böyle bir çeşidi yetiştirmeye karar verdik ve kapama bir tarla yetiştirmeye çalışıyoruz. 2 senelik fidanlarımız böyle bir gelişim gösterdi ve mahsulümüz bu' diye konuştu.

İşgalciler Gazze'de çadırları bombaladı: 10 şehit

Yumurta fiyatları düştü talepler arttı

Ensarullah'tan dünyaya uyarı: Ben Gurion'a uçuşlarınızı durdurun, burası artık güvenli değil!

Kurumlar Vergisi Beyannamesi için son gün 5 Mayıs

Gazze'de "Yürütme Gücü" yeniden oluşturuluyor

Batman'da borç nedeniyle camilerin elektriğinin kesilmesine vatandaşlardan tepki

Bakan Tunç: Bilirkişilik eğitimleri 15 Mayıs'ta yeniden başlıyor

Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi kullanıma açıldı

Afganistan'ın kuzeyinde sel can kaybı ve maddi hasara yol açtı

Rumenler tekrarlanan cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında

Nisan ayında EİB’den 1 milyar 468 milyon dolarlık ihracat

Kassam Tugayları, işgal saldırısında yaralanan siyonist esirin görüntülerini yayımladı

Ankara'da "Büyük Gazze Konferansı" gerçekleştirildi

Ensarullah Hareketi, işgal altındaki Ben Gurion Havalimanı'nı vurdu

İşgal çetesi 12 savaş uçağıyla Suriye’ye hava saldırısını gerçekleştirdi

İhmalkarlığın Bedeli Ağır Oldu: Belediye Kazısında Tonlarca Su Boşa Aktı

Yılın ilk 4 ayında havadan yapılan denetimlerde 37 binden fazla araca işlem yapıldı

Tapu masraflarına büyük zam! Yabancıya rekor artış

Tırın gizli bölmesine saklanan 351 bin euro  ele geçirildi

Nisan ayı enflasyon verileri yarın açıklanacak

Ankara'da kumar operasyonu: 15 gözaltı

Ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar yarısı

Kütahya'da 4 büyüklüğünde deprem

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer mesaj

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ