• BIST 100

    11060,39%0,81
  • DOLAR

    42,04% -0,04
  • EURO

    48,44% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5421,66% 0,18
  • Ç. ALTIN

    8921,73% -0,71

Gaziantep'te halkı yanıltan firmalar açıklandı

26 Ekim 2024, Cumartesi 09:57
26 Ekim 2024, Cumartesi 09:57
Gaziantep
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucu taklit, tağşiş yapan firmalar kamuoyuyla paylaşıldı.

Taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili valilikten açıklama yapıldı. Açıklamada, taklit ve tağşiş yapan firmalar kamuoyuyla paylaşıldı. 

Açıklamada, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Bakanlığımız adına yaptığımız tüm çalışmalar ilimizde tüketici bilincini arttırmak, güvenilir gıdanın üretilmesini ve halkımızın güvenilir gıda tüketmesini sağlamak içindir. Bu kapsamda il ve ilçe müdürlüğümüz bünyesinde gıda denetim ve kontrol hizmetleri için aktif 81 gıda kontrol görevlisi personel ile 20 özel teknik donanımlı araç hizmet vermektedir.  01.10.2024 tarihinde T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrahim Yumaklı'nın açıkladığı üzere gıda güvenliğinde yeni bir dönem başlamıştır. Halkın sağlığını tehdit eden veya taklit-tağşiş yapan firmalar anlık olarak Gıda Kamuoyu Duyuru Sisteminde https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden takip edilebilmektedir. Bu kapsamda ilimizden daha önce yayınlanan firmalara ek olarak sisteme yüklenen ve yayınlanacak olan 11 işletme aşağıda belirtilmiştir." denildi.

Açıklamada kamuoyula paylaşılan firamalar ise, şöyle sıralandı:

 "Kale Fıstıkçılık-Ramazan Aydın (Zeytinyağında sudan boyası tespiti) Goodex Gıda İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti. (Zeytinyağında tohum yağları karıştırılması ayçiçek yağı gibi..) Muhittinoğlu Süt ve Süt Ürünleri Hayvancılık ve Gıda Ticaret Ltd.Şti. (Yoğurtta nişasta tespiti). Muksit Gıda İnş. Petrol Tur. Nak. İth. İhr. Ltd. Şti. (Yoğurtta nişasta tespiti). Şanlı Turan Gıda-Osman Turan (Tamamen koyun sütü içerdiği beyan edilen sadeyağda inek sütü tespiti). Adarsan Gıda A.Ş. (Balda taklit veya tağşiş tespiti). Hejjo Gıda İnş. Teks. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. (Bitkisel yağda sudan boyası tespiti). Ahmet Çavuşoğlu Biberleri-Ökkaş Yıldırım (İsotta sudan boyası tespiti). Şafaksan Baharat Gıda ve Tarım Ürn. San.Ltd.Şti. (Sumakta sudan boyası tespiti). Özkayalar Baharat Gıda Kimyevi Maddeler Teks. San. ve Tic .Ltd. Şti. (Sumakta sudan boyası tespiti). Alpsan Baharat-Murat Alpdoğan (Sumakta gıda boyası tespiti)"

"Mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilmektedir"

İçerisinde faklı madde ve katkı bulunan ürünleri imha edildiğinin dil getirildiği açıklamada, "Rutin denetimlerin yanı sıra taklit tağşiş şüphesi bulunan ürünleri üreten sektörlere yönelik denetimler sıklaştırılarak devam etmektedir. Bu firmalara ait olan taklit, tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünler mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilmektedir. İlimiz gıda kontrol görevlilerince; 0530 843 5252 nolu whatsapp ihbar hattımıza, Alo 174 gıda hattına ve sosyal medya hesaplarımıza gelen ihbar ve şikayetler mesai mefhumu gözetilmeksizin en kısa sürede değerlendirilerek gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır. 'Sahte zeytinyağı üretimiyle mücadele' kapsamında gece denetimleri de dâhil olmak üzere, zeytinyağı sıkım tesisleri ve yağ dolum tesisleri sıklıkla denetlenmektedir. Bu kapsamda baskısız tenekelere pamuk yağı dolumu yaparak zeytinyağı adı altında piyasaya arz eden dolum tesislerinden 4 tanesi mühürlenerek üretim faaliyetleri durdurulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

"Güvenilir gıda sağlıklı geleceğin teminatıdır"

Gıda güvenliğin önemine değinilen açıklamada, "Gastronomi şehri olan ilimizin tanıtımı açısından önemli bir konuma sahip olan baharat sektöründe de taklit tağşiş şüphesi bulunan ürünlere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Yaptığımız denetimlerde pul biber ürününe domates posası, sumak ürününe buğday kepeği, fındık zarı, kırmızı havuç posası gibi atıkların hile amaçlı katıldığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda 2023 ve 2024 yılı içerisinde yazılan idari para cezalarının büyük kısmı bu sektördeki işletmelere uygulanmıştır. Bununla birlikte işletmelerde piyasaya arz edilmek üzere üretilmiş. 2023 yılında 100, 2024 yılında ise 200 tonu aşkın sahte baharat ürünlerinin imhaları gerçekleştirilmiştir.  Bilinmelidir ki güvenilir gıda sağlıklı geleceğin teminatıdır. Bu sebeple Halk sağlığına kast eden firma ve şahıslara yönelik denetimlerimiz devam etmektedir. Vatandaşlarımızdan dileğimiz etiketsiz, ambalajsız ürünlerden uzak durmaları, satın aldıkları ürünlerin etiketlerini- son tüketim tarihlerini mutlaka kontrol etmeleri yani Gıda Etiketi Okur-Yazarlığı konusunda bilinçli olmalarıdır. Bizler de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak işini layıkıyla yapan firmalarımızın her zaman yanında olduğumuzun, hileye başvuran ve taklit, tağşişli ürün üretenlerin peşinde olduğumuzu, gece gündüz baskın yapabileceğimizin bilinmesini isteriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi. (İLKHA)

Amazon, 38 milyar dolarlık anlaşmayla OpenAI'ya "bilgi işlem gücü" sağlayacak

ÖĞ-DER: Eğitimde batıcı bakıştan vazgeçilmeli, ahlaki değerler esas alınmalı

Bakan Tekin: 22 bin 487 öğrenci YLSY bursundan yararlandı

İngiltere'de tren raydan çıktı: 4 yaralı

Siirt'te “Gençliği Aydınlığa Çıkaracak Vesileler” konferansı düzenlendi

Kurtulmuş: Bu sefer biz kazanacağız, kardeşlik ve dayanışma hakim olacak

Güney Lübnan'a düzenlenen siyonist saldırıda 2 şehit, 7 yaralı

Gaziantep'te 40 bin öğrenciye ayakkabı desteği

Gazze Sağlık Bakanlığı: İşgalden 45 şehidimizin cenazesini teslim aldık

Gaziantep’te uyuşturucu madde suçundan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Hafızlık sadece ezber değil, Kur'an ahlakını yaşamak ve yaşatmaktır

Siyonist işgalciler ateşkesten bu yana 238 Filistinliyi şehit etti

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonlarında 27 şüpheli yakalandı

Batman'da okuma yazma kurslarına yoğun ilgi

Diyarbakır’da silah ve kaçakçılık operasyonu

Balıkesir’de 95 bin 620 uyuşturucu hap ele geçirildi: 1 tutuklama

Mardin'de iki otomobil kafa kafaya çarpışı: 1'i ağır 6 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile görüştü

Diyarbakır’da geniş çaplı operasyon: 51 kişi yakalandı

Batman Oymataş OSB'de 48 sanayi parseli yatırımcılara tahsis edilecek

Batman'da kitap fuarı rekor katılımla tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: HAMAS anlaşmaya riayet noktasında oldukça kararlı ancak israil bahanelerin arkasına sığınıyor

Batman'da su üstü arama ve kurtarma tatbikatı yapıldı

İran plakalı yolcu otobüsündeki yangın tüplerinin içinde uyuşturucu çıktı

Yeşilyurt'ta 'fizik tedavi ve sağlıklı yaşam seminerleri' başladı

Mardin’de 29 kilo uyuşturucu ele geçirildi: 3 kişi tutuklandı

Oto galericiler sitesinde taşlı sopalı kavga: 3 yaralı

Selçuklu 2. El Pazarı yoğun ilgi görüyor

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe’de toplandı

Psikolojik Danışman Kaya: Yapay zekâ uygulamaları zorluklarla başa çıkmayı zayıflatıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Amazon, 38 milyar dolarlık anlaşmayla OpenAI'ya "bilgi işlem gücü" sağlayacak

ÖĞ-DER: Eğitimde batıcı bakıştan vazgeçilmeli, ahlaki değerler esas alınmalı

Bakan Tekin: 22 bin 487 öğrenci YLSY bursundan yararlandı

İngiltere'de tren raydan çıktı: 4 yaralı

Siirt'te “Gençliği Aydınlığa Çıkaracak Vesileler” konferansı düzenlendi

Kurtulmuş: Bu sefer biz kazanacağız, kardeşlik ve dayanışma hakim olacak

Güney Lübnan'a düzenlenen siyonist saldırıda 2 şehit, 7 yaralı