• BIST 100

    9136,34%0,64
  • DOLAR

    38,51% 0,19
  • EURO

    43,69% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4038,91% 0,88
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Gaziantep'te imece usulü taziye yemeği geleneği

GÜNDEM 15.01.2025 12:46:14 0
Gaziantep

Yavuzeli ilçesine bağlı Karabey Mahallesi'nde vatandaşların bir araya gelerek imece usulü yaptığı taziye yemeği geleneği devam ediyor.

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesine bağlı Karabey köyü sakinleri, taziye yemeklerini imece usulüyle yaptıklarını ifade ettiler.

İslam kardeşliğinin gereği olarak köylerinde birisi vefat ettiği zaman son vazifelerini yerine gerdirdiklerini dile getiren Karabeyliler, bir külfet haline gelen taziye yemeklerini de köy olarak üstlendiklerini belirtti.

Köy sakinlerinden Mustafa Aytaç, "Köyde birisi vefat ettiği zaman öncelikle camiden salası okunur ve vefat eden kişinin kim olduğu bütün köye duyurulur. Duyulduğu anda bütün köy halkı mezarlıkta gereken işlemleri kendisi halleder. Taziye işlemleri için hiçbir yerden yardım almadan kendimiz gerekli işleri Allah'ın izniyle hallederiz. Üç gün boyunca köyde taziyesi olan ailenin taziye yemekleri, çayları, misafirleri karşılama ve konaklama gibi durumlarda köylü yardımcı olur. Köylü olarak taziye sahibine ekstra bir yük yüklemeyiz. Taziye sahibinin acısını yaşaması için maddi ve manevi zarar görmemesi için gençlerimiz de dahil herkes elinden gelenin en iyisini yapar. Bu durum taziye bitene kadar devam eder."  dedi.

"Sevinç ve üzüntüleri beraber yaşarız"

Köylünün sevinç ve üzüntülerini beraber yaşadığına dikkat çeken köy sakinlerinden Ali Çelik, "Bizim köyde kişi ayırt etmeksizin herkesin taziyesinde yardım edilir. Genel olarak yıllardır bir arada yaşayan halktır. Akrabalık bağları olanlar da var. Taziyenin birinci gününden son gününe kadar köy olarak masrafları karşılarız. Gelen misafirleri de en güzel şekilde ağırlar ve o şekilde göndeririz. Taziye sahibine karşı en ufak bir yükümüz olmaz. Çünkü taziye sahibi kendi acısıyla ancak uğraşabiliyor. Biz de köylüler olarak onun acısını maddi ve manevi olarak gidermeye çalışıyoruz. Sadece taziyelerde değil diğer bütün konularda da köylümüz birlik ve beraberlik içerisindendir." ifadelerini kullandı.

"Bize büyüklerimizden kaldı"

İmece usulünün kendilerine atalarından kaldığına değinen Vakkas Kaya, "Bizim taziyelerimizde köy halkı hep birlikte yardımlaşarak taziye sahibinin acısını hafifletir. Köy olarak taziye sahibine masraf olmasın diye taziye yemeklerini birlikte hazırlıyoruz. Taziye sahibine asla ve asla ağır bir yük yüklemeyiz. Her köylüye ne düşüyorsa onu karşılıyor. İkram edilen çayları gençler gelip güzel bir şekilde dağıtır, hizmet ve hürmet ederler. Köyümüzde gelenek haline gelmiş, üç gün boyunca mevlit okunana kadar yemek işlerini yaparlar. Biz bunu büyüklerimizden gördük. Hürmet hepimize aittir, genç ihtiyar fark etmez.  Bu geleneğin devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"Defin işlerini de biz yaparız"

Köylünün birlik ve beraberlik içinde olduğunu dile getiren Ahmet Aytaç, "Köyümüzde bir taziye olduğu zaman cami hoparlöründen sala okunur ve köylüye haber verilir. Taziyemiz üç gün sürer ve bu üç gün boyunca taziyedeki masraflar köylü tarafından karşılanır. Köy olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye çalışıyoruz. Misafir geldiği zaman köy olarak taziye sahibine yük olmaması için köylü olarak onları ağırlarız. Gençlerimiz taziyede çay işlerine bakarlar. Bu konuda birlik var, köyde dedikodu olmaz." dedi. (İLKHA)

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

HÜDA PAR'dan inşaat işçilerine ziyaret: Emekçiler vergi yükünden kurtarılmalı

Gaziantep Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahipleri için açılan kermese davet

Avrupa Yetim Eli, 30 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

İzinsiz kazı yapan şahıslar gözaltına alındı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 87 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Dünyanın en büyük batarya ile çalışan gemisi hizmete sunuldu

Kaçak avcılık operasyonunda 164 bin TL ceza kesildi

İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

Manisa'da yolcu otobüsü devrildi: 16 yaralı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan özgürlük filosu gemisine işgal saldırısı

2025 ALES/1 sonuçları açıklandı

Narin Güran cinayetinde 'Suçluyu kayırma' davasında 3'üncü duruşma başladı

Nablus'ta işgal saldırısında bir şehit

Yemen: Siyonist rejimin hava üssü balistik füzeyle vuruldu

Mardin’de 3 firari şahıs yakalandı

Siyonist rejim Gazze'de iki evi vurdu: 9 şehit, çok sayıda yaralı

Mevduat ve fon gelirlerinde stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Ukrayna: Rusya'nın İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

Yapıcıoğlu Tarsus’ta esnaf ve tekstil sektörü temsilcileriyle buluştu

Ülke genelinde düzensiz göç denetimi: 547 göçmen yakalandı, 21 organizatör gözaltında

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ