• BIST 100

    15065,12%1,00
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,42% 0,40
  • GRAM ALTIN

    6355,36% 1,68
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 1,01

Gaziantep’te seralara kadın eli değdi

20 Temmuz 2024, Cumartesi 10:09
20 Temmuz 2024, Cumartesi 10:09
Gaziantep’te seralara kadın eli değdi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep’te seralara kadın eli değdi

Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde hayata geçirilen proje sayesinde 14 ev kadını eğitim aldıkları serada üretime başladı.
Yavuzeli Kaymakamlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi kapsamında kadın çiftçilere seracılık eğitimi verilmesi amacıyla eğitim ve uygulama serası kuruldu.
2022 yılında Yavuzeli ilçesinde seracılığı geliştirmek amacıyla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile 10 kadın çiftçiye bir dekar alanda sera kurulumu için sözleşme imzalandı.
İlerleyen süreçte projede revizyona gidilirken, Yavuzeli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde eğitim ve uygulama serası yapılmasına ve bu eğitim uygulama serasında kadın çiftçilere seracılık eğitimi verilmesi kararlaştırıldı.
Projenin ihale ve kurulum aşamaları tamamlanarak üretime hazır getirildi. Proje kapsamında eğitim faaliyetleri kapsamında kursiyerler belirlenmiş olup, 14 kadın çiftçiye seracılık eğitimi verilmeye başladı.
Kadın çiftçilerin tarım alanındaki bilgi birikimini artırmak ve sektörde tecrübe kazanmalarına destek olmak amacıyla kurulan eğitim ve uygulama serasında, 14 kadın çiftçiye teorik ve pratik eğitimler verilmeye başlandı ve seradaki ilk hasat toplandı.
Seranın tüm gelirinin ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden fakir ailelere dağıtımı yapılacak.
Yavuzeli İlçe Tarım Orman Müdürü Ali Kurt, projenin başarıyla hayata geçmesinden duydukları mutluluğu dile getirdi.
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kentte sebze üretimini artırmak için çeşitli projeler hazırladıklarını belirten Kurt, sunulan projelerin onaylanmasıyla 14 kadının iş sahibi olduğunu ve bu projelerin sayısını artırmak istediklerini ifade etti.
“Dezavantajlı olan kadın çiftçilerimize birer dönümlük sera projesi yapmaya karar verdik”
Hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi sayesinde 14 ev kadınının sahibi oldukları serada üretime başladıklarını ifade eden Kurt, “İlçemizdeki tarım arazileri genelde küçük parça tarım arazileridir. Dezavantajlı olan kadın çiftçilerimize birer dönümlük sera projesi yapmaya karar verdik. Projemiz 2022 yılında GAP bölge Başkanlığı tarafından onaylandı. Artan enflasyondan dolayı projeyi uygulayamadık. Projeyi uygulamadığımızdan dolayı GAP ile yaptığımız görüşmeler sonucu eğitim ve uygulama serası kurmaya karar verdik. Bayan kursiyerlerimize eğitim vermeye başladık. Çok şükür projeyi başlattık ve eğitimlerimize başladık. Seramızda 2000 adet domates fidemiz var. Kadınlarımız domateslerimizi yetiştirdi. Kursiyerlerimiz 168 seans eğitim alacaklar. Şu anda domates ekimi yaptık, domates ekiminden üretimine kadar eğitimler veriyoruz. Kadın çiftçilerimize hem teorik ve hem de uygulamalı eğitim vereceğiz. Aynı zamanda projenin devamını niteliğinde olan 10 tane kadın çiftçiye birer dönümlük sera projesi için destek bekliyoruz. Gerçekten kadınlarımız meraklı ve özverililer. Kadınlar her zaman dezavantajlı kesimde olduklarından dolayı eşlerinin ellerine bakıyorlar. Artık kadınlarımızın da kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmaları lazım. Bu konuda kadın çiftçilerimiz bizden destek bekliyor” dedi.
Eğitime katılan kadınlar ise seracılık eğitimlerinden memnun olduklarını, hem Yavuzeli hem Gaziantep hem de aile ekonomisine katkıda bulundukları için çok mutlu olduklarını ve kadın çiftçilerin her zaman desteklenmesini istediklerini söylediler.

Karla kapalı yol 6 saat sonra açıldı, 63 yaşındaki hasta tedavi için hastaneye ulaştırıldı

İklimdeki ani değişimler Avustralya'daki aşırı yangın ve sel felaketlerini körüklüyor

Batman Valiliği vatandaşları kar ve yağışa karşı uyardı

AB: ABD'nin Grönland'ı alması NATO'nun sonu olur

Çevreyi kirleten tesislere 4 milyar lira ceza kesildi

Bakan Fidan Yunan ve Özbek mevkidaşlarıyla görüştü

Adana’da gıda denetimleri devam ediyor: 630 işletmeye 73 milyon TL ceza

TPAO Bölge Müdürü Karataş: Batman'da petrol üretim ve yatırımlar planlandığı gibi ilerliyor

Adana Kasaplar Odası’nda başkanlık seçimi yapıldı

Belçika, "Odin" projesini duyurdu

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den Bingöl TOKİ konutlarıyla ilgili açıklama

Kilauea Yanardağı'nda yeni patlama

Bulgaristan'ın en büyük siyasi partisi hükümetten yetki alamadı, erken seçimler yaklaşıyor

Trump’ın ICE ajanları ve yetkileri: ICE operasyonları ABD’yi ayağa kaldırdı

Bingöl’de 192 köy yolunu açma çalışmaları sürüyor

Libya'da trafik kazası: 10 ölü

AB, İran'a karşı yeni yaptırımlar hazırlıyor

Umut Kervanı'ndan Afrin'e acil yardım

Batman Valisi Canalp: 2025 yılında 359 projenin 255'ini bitirdik

AKAMİB 2025’te 1 milyar doları aşan ihracata ulaştı

Gaziantep coğrafi işaretli ürünlerde 2025'te de ilk sırada yer aldı

2026 yılı yönetici görevlendirme ve öğretmen yer değiştirme takvimleri belirlendi

Siyonist abluka altındaki Gazze'de çocuklar soğuktan can veriyor

“Öldün mü?” uygulaması Çin’de gündem oldu: Yalnız yaşayan gençler akın ediyor

Telegram 2025 yılında 44 milyondan fazla kanal ve grubu engelledi

Malatya Umut Kervanı'ndan 100 aileye destek

Meteorolojiden Diyarbakır ve 4 il için kar yağışı uyarısı

Bingöl–Elazığ karayolunda kaza: 3 yaralı

Kazak alimlerden "Deep Nostalji" fetvası

Gaziantep'te bin 300 kilogram sakatat imha edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karla kapalı yol 6 saat sonra açıldı, 63 yaşındaki hasta tedavi için hastaneye ulaştırıldı

İklimdeki ani değişimler Avustralya'daki aşırı yangın ve sel felaketlerini körüklüyor

Batman Valiliği vatandaşları kar ve yağışa karşı uyardı

AB: ABD'nin Grönland'ı alması NATO'nun sonu olur

Çevreyi kirleten tesislere 4 milyar lira ceza kesildi

Bakan Fidan Yunan ve Özbek mevkidaşlarıyla görüştü

Adana’da gıda denetimleri devam ediyor: 630 işletmeye 73 milyon TL ceza