• BIST 100

    15822,38%0,94
  • DOLAR

    43,35% 0,23
  • EURO

    50,93% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6876,69% 0,58
  • Ç. ALTIN

    11182,28% 2,16

Gaziantep’te seralara kadın eli değdi

20 Temmuz 2024, Cumartesi 10:09
20 Temmuz 2024, Cumartesi 10:09
Gaziantep’te seralara kadın eli değdi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep’te seralara kadın eli değdi

Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde hayata geçirilen proje sayesinde 14 ev kadını eğitim aldıkları serada üretime başladı.
Yavuzeli Kaymakamlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi kapsamında kadın çiftçilere seracılık eğitimi verilmesi amacıyla eğitim ve uygulama serası kuruldu.
2022 yılında Yavuzeli ilçesinde seracılığı geliştirmek amacıyla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile 10 kadın çiftçiye bir dekar alanda sera kurulumu için sözleşme imzalandı.
İlerleyen süreçte projede revizyona gidilirken, Yavuzeli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde eğitim ve uygulama serası yapılmasına ve bu eğitim uygulama serasında kadın çiftçilere seracılık eğitimi verilmesi kararlaştırıldı.
Projenin ihale ve kurulum aşamaları tamamlanarak üretime hazır getirildi. Proje kapsamında eğitim faaliyetleri kapsamında kursiyerler belirlenmiş olup, 14 kadın çiftçiye seracılık eğitimi verilmeye başladı.
Kadın çiftçilerin tarım alanındaki bilgi birikimini artırmak ve sektörde tecrübe kazanmalarına destek olmak amacıyla kurulan eğitim ve uygulama serasında, 14 kadın çiftçiye teorik ve pratik eğitimler verilmeye başlandı ve seradaki ilk hasat toplandı.
Seranın tüm gelirinin ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden fakir ailelere dağıtımı yapılacak.
Yavuzeli İlçe Tarım Orman Müdürü Ali Kurt, projenin başarıyla hayata geçmesinden duydukları mutluluğu dile getirdi.
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kentte sebze üretimini artırmak için çeşitli projeler hazırladıklarını belirten Kurt, sunulan projelerin onaylanmasıyla 14 kadının iş sahibi olduğunu ve bu projelerin sayısını artırmak istediklerini ifade etti.
“Dezavantajlı olan kadın çiftçilerimize birer dönümlük sera projesi yapmaya karar verdik”
Hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi sayesinde 14 ev kadınının sahibi oldukları serada üretime başladıklarını ifade eden Kurt, “İlçemizdeki tarım arazileri genelde küçük parça tarım arazileridir. Dezavantajlı olan kadın çiftçilerimize birer dönümlük sera projesi yapmaya karar verdik. Projemiz 2022 yılında GAP bölge Başkanlığı tarafından onaylandı. Artan enflasyondan dolayı projeyi uygulayamadık. Projeyi uygulamadığımızdan dolayı GAP ile yaptığımız görüşmeler sonucu eğitim ve uygulama serası kurmaya karar verdik. Bayan kursiyerlerimize eğitim vermeye başladık. Çok şükür projeyi başlattık ve eğitimlerimize başladık. Seramızda 2000 adet domates fidemiz var. Kadınlarımız domateslerimizi yetiştirdi. Kursiyerlerimiz 168 seans eğitim alacaklar. Şu anda domates ekimi yaptık, domates ekiminden üretimine kadar eğitimler veriyoruz. Kadın çiftçilerimize hem teorik ve hem de uygulamalı eğitim vereceğiz. Aynı zamanda projenin devamını niteliğinde olan 10 tane kadın çiftçiye birer dönümlük sera projesi için destek bekliyoruz. Gerçekten kadınlarımız meraklı ve özverililer. Kadınlar her zaman dezavantajlı kesimde olduklarından dolayı eşlerinin ellerine bakıyorlar. Artık kadınlarımızın da kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmaları lazım. Bu konuda kadın çiftçilerimiz bizden destek bekliyor” dedi.
Eğitime katılan kadınlar ise seracılık eğitimlerinden memnun olduklarını, hem Yavuzeli hem Gaziantep hem de aile ekonomisine katkıda bulundukları için çok mutlu olduklarını ve kadın çiftçilerin her zaman desteklenmesini istediklerini söylediler.

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Malatya'da 116 mahalle yolu ulaşıma açıldı

İşgalciler, Lübnan'a saldırılarını sürdürüyor

Irak Başbakanı, DEAŞ tutuklularının yargılanmaları için AB'ye iade edilmesi çağrısında bulundu

Trump'ın Grönland açıklamaları sonrası Danimarka: NATO, Arktik'teki faaliyetlerini artırmalı

Isparta'da otomobil elektrik direğine çarptı: 5 yaralı

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2025'te yaklaşık yüzde 70 arttı

Umut Kervanı’ndan Van’daki ihtiyaç sahiplerine yardım

Kilis’te sınır kapısında hayvan postları ele geçirildi

Bakan Uraloğlu: Batman'ın yatırımlarla kalkınması için çalışıyoruz

Mardin Nusaybin’de kar yağışı etkili oldu, ilçe beyaza büründü

Mescid-i Aksa'da 60 bin kişi Cuma namazı kıldı

Balıkesir'de 3.9 büyüklüğünde deprem

Gine, yıllar sonra Afrika Birliği ailesine yeniden katıldı

5 günlük bebeğe şiddet iddiası: Hemşire hakkında yakalama kararı

Orban'dan Zelenskiy'e tepki: Sınırı aştı

Batman'da orman ekiplerinden yaban hayatına kış desteği

Kar yağışı nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Dolandırıcılar bu kez MHRS üzerinden vatandaşları hedef aldı

İran Devrim Muhafızları: Protestoları 10 ülkenin istihbaratı alevlendirdi

DMM’den asılsız iddialara yalanlama

Batman'da soğuk hava uyarısı

İşgal rejimi Gazze’de “Sarı Hat”ı daha da içeri taşıdı

Denizli'de tır'a arkadan çarpan otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti

Denizli'de tır'a arkadan çarpan otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti

Elazığ ve çevresi için çığ uyarısı

Suriye yönetimi DEAŞ şüphelilerinin bulunduğu hapishanenin yönetimini devraldı

Batman Defterdarlığı'ndan MTV uyarısı!

Yunanistan'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 2 ölü

Bakan Bayraktar: Enerjide bağımsız Türkiye için durmadan çalışacağız

Rus bombardıman uçakları Baltık Denizi üzerinde uçtu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da 116 mahalle yolu ulaşıma açıldı

İşgalciler, Lübnan'a saldırılarını sürdürüyor

Irak Başbakanı, DEAŞ tutuklularının yargılanmaları için AB'ye iade edilmesi çağrısında bulundu

Trump'ın Grönland açıklamaları sonrası Danimarka: NATO, Arktik'teki faaliyetlerini artırmalı

Isparta'da otomobil elektrik direğine çarptı: 5 yaralı

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2025'te yaklaşık yüzde 70 arttı

Umut Kervanı’ndan Van’daki ihtiyaç sahiplerine yardım