• BIST 100

    18110,73%0,49
  • DOLAR

    46,69% 0,07
  • EURO

    53,48% 0,71
  • GRAM ALTIN

    6188,49% 2,33
  • Ç. ALTIN

    9927,81% 0,85

Gaziantep’te seralara kadın eli değdi

20 Temmuz 2024, Cumartesi 10:09
20 Temmuz 2024, Cumartesi 10:09
Gaziantep’te seralara kadın eli değdi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep’te seralara kadın eli değdi

Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde hayata geçirilen proje sayesinde 14 ev kadını eğitim aldıkları serada üretime başladı.
Yavuzeli Kaymakamlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi kapsamında kadın çiftçilere seracılık eğitimi verilmesi amacıyla eğitim ve uygulama serası kuruldu.
2022 yılında Yavuzeli ilçesinde seracılığı geliştirmek amacıyla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile 10 kadın çiftçiye bir dekar alanda sera kurulumu için sözleşme imzalandı.
İlerleyen süreçte projede revizyona gidilirken, Yavuzeli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde eğitim ve uygulama serası yapılmasına ve bu eğitim uygulama serasında kadın çiftçilere seracılık eğitimi verilmesi kararlaştırıldı.
Projenin ihale ve kurulum aşamaları tamamlanarak üretime hazır getirildi. Proje kapsamında eğitim faaliyetleri kapsamında kursiyerler belirlenmiş olup, 14 kadın çiftçiye seracılık eğitimi verilmeye başladı.
Kadın çiftçilerin tarım alanındaki bilgi birikimini artırmak ve sektörde tecrübe kazanmalarına destek olmak amacıyla kurulan eğitim ve uygulama serasında, 14 kadın çiftçiye teorik ve pratik eğitimler verilmeye başlandı ve seradaki ilk hasat toplandı.
Seranın tüm gelirinin ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden fakir ailelere dağıtımı yapılacak.
Yavuzeli İlçe Tarım Orman Müdürü Ali Kurt, projenin başarıyla hayata geçmesinden duydukları mutluluğu dile getirdi.
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kentte sebze üretimini artırmak için çeşitli projeler hazırladıklarını belirten Kurt, sunulan projelerin onaylanmasıyla 14 kadının iş sahibi olduğunu ve bu projelerin sayısını artırmak istediklerini ifade etti.
“Dezavantajlı olan kadın çiftçilerimize birer dönümlük sera projesi yapmaya karar verdik”
Hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi sayesinde 14 ev kadınının sahibi oldukları serada üretime başladıklarını ifade eden Kurt, “İlçemizdeki tarım arazileri genelde küçük parça tarım arazileridir. Dezavantajlı olan kadın çiftçilerimize birer dönümlük sera projesi yapmaya karar verdik. Projemiz 2022 yılında GAP bölge Başkanlığı tarafından onaylandı. Artan enflasyondan dolayı projeyi uygulayamadık. Projeyi uygulamadığımızdan dolayı GAP ile yaptığımız görüşmeler sonucu eğitim ve uygulama serası kurmaya karar verdik. Bayan kursiyerlerimize eğitim vermeye başladık. Çok şükür projeyi başlattık ve eğitimlerimize başladık. Seramızda 2000 adet domates fidemiz var. Kadınlarımız domateslerimizi yetiştirdi. Kursiyerlerimiz 168 seans eğitim alacaklar. Şu anda domates ekimi yaptık, domates ekiminden üretimine kadar eğitimler veriyoruz. Kadın çiftçilerimize hem teorik ve hem de uygulamalı eğitim vereceğiz. Aynı zamanda projenin devamını niteliğinde olan 10 tane kadın çiftçiye birer dönümlük sera projesi için destek bekliyoruz. Gerçekten kadınlarımız meraklı ve özverililer. Kadınlar her zaman dezavantajlı kesimde olduklarından dolayı eşlerinin ellerine bakıyorlar. Artık kadınlarımızın da kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmaları lazım. Bu konuda kadın çiftçilerimiz bizden destek bekliyor” dedi.
Eğitime katılan kadınlar ise seracılık eğitimlerinden memnun olduklarını, hem Yavuzeli hem Gaziantep hem de aile ekonomisine katkıda bulundukları için çok mutlu olduklarını ve kadın çiftçilerin her zaman desteklenmesini istediklerini söylediler.
Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım hazırlığı

Ateşkese rağmen siyonist rejimin Lübnan'a saldırıları sürüyor: 4 bin 298 şehit

Dışişleri Bakanlığından Şam'daki saldırıya kınama

Mardin’de Gazze’deki soykırımın 1000’inci günü dolayısıyla karikatür sergisi düzenlendi

Şam’da bir kafede meydana gelen patlamada can kaybı 6’ya yükseldi: 22 yaralı

Siirt'te çilek hasadı başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci siyonistlerin ezan yasağı kararını kınadı

HÜDA PAR Bingöl Kadın Kolları: Gazzze'de 1000 gün insanlığın vicdanına yazılmış ağır bir imtihandır

Portekiz'de aşırı sıcak nedeniyle ülke genelinde OHAL ilan edildi

Karabük'te otomobil tır'ın altına girdi: 1 ölü, 8 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Siyonist barbarlık karşısında susmak, suça ortak olmaktır

DSÖ: Hantavirüs salgını sona erdi

Suriye Dışişleri Bakanı: Hizbullah ile görüşme olasılığına açığız

Avrupa ülkeleri, Hürmüz'ün "gümrük vergili" olacağına kesin gözle bakıyor

Batman'da kavga sonrası iş yerine silahlı saldırı

Eğitimci Arslan: Gazze hiçbir zaman gündemden düşmemeli

İçişleri Bakanı Çiftçi: NATO Zirvesi kapsamında 56 bin 288 personel görev yapacak

Portekiz ve İspanya, yeni sınır ötesi elektrik bağlantısını hizmete açtı

Fransa'da çıkan orman yangınında 700 hektarlık alan küle döndü

Paşinyan’dan Rusya’ya: Ermenistan-Rusya ilişkilerinde kriz oluşturmayı hedeflemedik

"Kendi değerlerini görmek, psikolojik dengeyi korumayı kolaylaştırır"

Kocaeli'de bir kişinin öldürülmesine ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

Nijerya arazi anlaşmazlığı: 18 ölü

Venezuela'da depremler nedeniyle 7 günlük ulusal yas ilan edildi

Filipinler'de Taal Yanardağı'nda patlama

Ağrı merkezli 7 ilde dolandırıcılık operasyonu

Batman'da bir binanın bodrum katında çıkan yangın söndürüldü

Gazze'nin 1000'inci gününde Malatya'dan dünyaya çağrı: Sessizlik son bulmalı!

HÜDA PAR İl Başkanı Şahin: Gazze'deki insani kriz her geçen gün derinleşiyor

Diyarbakır'da CHP İlçe Başkanı kenevir bakımı yaparken fotokapana takıldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AB'den Rusya'ya yeni yaptırım hazırlığı

Ateşkese rağmen siyonist rejimin Lübnan'a saldırıları sürüyor: 4 bin 298 şehit

Dışişleri Bakanlığından Şam'daki saldırıya kınama

Mardin’de Gazze’deki soykırımın 1000’inci günü dolayısıyla karikatür sergisi düzenlendi

Şam’da bir kafede meydana gelen patlamada can kaybı 6’ya yükseldi: 22 yaralı

Siirt'te çilek hasadı başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci siyonistlerin ezan yasağı kararını kınadı

Yeni Slow Radyo