• BIST 100

    9074,62%-0,66
  • DOLAR

    38,64% 0,04
  • EURO

    43,85% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4205,75% -1,39
  • Ç. ALTIN

    6818,76% 0,06

Gaziantep’te yeni mahsul kurutmalıklar tezgaha inmeye başladı

GÜNDEM 29.08.2023 09:40:24 0
Gaziantep’te yeni mahsul kurutmalıklar tezgaha inmeye başladı

Gaziantep’te yeni mahsul kurutmalıklar tezgaha inmeye başladı

Gastronomi kenti Gaziantep’in vazgeçilmez lezzeti olan yeni mahsul kurutmalıklar tezgahlardaki yerini aldı.
Gastronomi kenti Gaziantep’te kış hazırlıkları son sürat devam ederken, tarlalardan toplanan biber ve patlıcanlar içleri oyulduktan sonra iplere asılarak çatı olarak tabir edilen sırıklarda güneşe bırakılıyor. Güneşte kurutulmaya bırakılan biber ve patlıcan gibi sebzeler kentin yüksek noktalarını kırmızıya bürümeye devam ederken Gaziantep’te etkisini arttıran sıcak hava, biber ve dolmaların daha erken sürede kurumasını sağladı. Güneşte kuruyarak kıvamını alan kurutmalıklar toplandıktan sonra tezgahlardaki yerini aldı. Tezgahta satışa sunulan ve geçen seneye oranla yüzde 40 fiyat artışı olan yeni mahsul kurutmalıklar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

“Sıcaklıklar kurutmalıkların satışını da hızlandırıyor”
Gaziantep’te sıcak havanın kurutumalıkların tezgaha inme süresini azalttığı gibi satışları da arttırdığını söyleyen Kenan Sefiloğlu, “Biberlerimiz Temmuz ve Ağustos aylarında çıkmaya başlar. Kırsal bölgedeki vatandaşlarımız bunları toplayarak açık alanlarda kurumaya bırakır ve işlemlerin tamamlanmasından sonra Almacı Pazarı’na getirerek satışa çıkarır. Havaların ısınması bu kurutmalıkların satışını da hızlandırıyor. Güneşin sıcaklığıyla birlikte kurutmalıklar daha çabuk kuruyarak Pazar tezgahında yerini erken alıyor” dedi.

“Fiyatlarımızda yüzde 40 artış oldu”
Vatandaşların kış hazırlıklarına başladığını aktaran Sefiloğlu, vatandaşların kurutmak yerine hazır olarak almalarının daha avantajlı olduğunu söyleyerek, “İnsanların talebi Ağustos, Eylül, Ekim aylarında artıyor. En taze kurutmalıklar bu aylarda oluyor. Turistlerimiz ve kendi yerel halkımız, biber ve patlıcan kurutmalıklarını bu tarihlerde alarak kışa hazırlık yapıyor. Geçen seneye oranla fiyatlarımızda yüzde 40 artış oldu. Sebebi ise yaş biberlerin fiyatının yüksek olmasından dolayı. Kırmızı yaş biberin kilosu 20 TL ve 5 kilo biberde 1 ip kurutmalık çıkıyor. Biz bir ipini 80 TL’ye satıyoruz. Vatandaşlarımızın biberleri kurutmak yerine hazır almaları daha avantajlı” ifadelerini kullandı.

“Kurutmalıklar tezgaha indi”
Sezonun ilk kurutmalıklarının tezgaha indiğini ve gurbetçilerin talebinin daha yoğun olduğunu da aktaran Sefiloğlu, “Sezonumuzun ilk kurutmalıkları da tezgahımıza indi ve müşterilerini bekliyor. Yerli ve yabancı müşterilerimiz gönül rahatlığıyla alabilir. Türkiye’nin her iline kargoyla sağlam bir şekilde kırılmadan yolluyoruz. Gurbetçi vatandaşlarımızın da dönüş zamanları geldiği için tatillerini yaptıktan sonra burada salçalarını, pul biberlerini ve kurutmalıklarını alarak gidiyorlar” diye konuştu.

Veysel Eroğlu Irak Özel Temsilciliği’ne atandı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara Fransa’da

Kars'ta iki aracın karıştığı kazada 1 ölü, 4 yaralı

Almanya Başbakanı Merz, Polonya'da Tusk ile Görüştü

Bakan Fidan Suudi mevkidaşı ile görüştü

Kastamonu'da trafik kazası: 4 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamasında sözlü sınava hak kazanan adaylar açıklandı

Almanya'nın yeni Başbakanı Merz, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi

Batman Gazze için ayakta: On binler sokağa döküldü

Fed faizi yüzde 4.50 seviyesinde sabit tuttu

Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya'da

Rusya ile Venezuela stratejik ortaklık anlaşması imzaladı

HÜDA PAR’dan "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı" ile ilgili soru önergesi

HÜDA PAR Kapıköy Sınırı Kapısı’ndaki sorunları Meclis’e taşıdı

HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Sevgili: Sapkınlık suç sayılsın

Bakan Fidan, Varşova’ya gidecek

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Tüp bebek yapmak isteyen çiftlerimize bir imkân oluşturmamız gerekiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Pakistan'dan nükleer savaş uyarısı

Malatya'da 10 yıl hapis cezası bulunan firari şahıs yakalandı

Bingöl’de trafik kazası: 7 yaralı

Panama'nın ABD ile imzaladığı askeri işbirliği anlaşması protesto edildi

Kızının doğumundan birkaç saat sonra bir gazeteci, işgal katliamında şehit oldu

BM: Nijerya'da 600 binden fazla çocuk açlık tehlikesiyle karşı karşıya

Malatya Valisi Yavuz: 100 bin 417 konut ve iş yeri inşa ediyoruz

İşgal rejimi, Gazze’de bir restoran ve pazarı bombaladı: Onlarca şehit

THY'nin İslamabad ve Lahor seferleri iptal edildi

Pakistan Dışişleri Bakanı Dar: Hakan Fidan, gece arayarak dayanışmasını iletti

Port Sudan’da donanma üssü hedef alındı

Irak Başbakanı Sudani, Türkiye’ye geliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ