Gaziray'da kullanılacak "ilk milli banliyö tren seti" raylara çıktı

Tarih: 14.03.2025 17:00 Güncelleme: 14.03.2025 17:00
Gaziray
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziray'da kullanılacak "İlk Milli Banliyö Tren Setinin" teslim törenine katıldı ve ilk test sürüşünü gerçekleştirdi.

Bakan Uraloğlu, Gaziray projesi kapsamında 25,5 kilometre güzergahta 2 adet hızlı tren hattı ve 2 adet banliyö hattı olmak üzere 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı inşa edildiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Bu proje kapsamında aslında toplamda 112 kilometre yeni demiryolu hat yapımı gerçekleştirdik.” dedi.

Uraloğlu, “Bakanlığımıza bağlı TÜRASAŞ tarafından geliştirilen Gaziray Elektrikli Tren Setleri Türkiye'nin yerli raylı sistem teknolojisinde geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli bir kilometre taşıdır. Gaziray üzerinde milli banliyö tren setimizi raylara çıkarak artık bu alandaki ithal etme dönemini geride bırakıyor, yerli ve milli yepyeni bir dönemin kapısını ilk kez Gaziantep’ten aralıyoruz.” dedi.

Bakan Uraloğlu, projenin kent merkeziyle iki sanayi bölgesini birbirine bağlayarak Başpınar’dan Taşlıca’ya 16 istasyonla Gaziantep şehir içi trafiğine nefes aldırdığına dikkat çekti. Gaziray projesi kapsamında toplam 112 kilometre yeni demiryolu hattı yapıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “25,5 kilometre güzergahta 2 adet hızlı tren hattı ve 2 adet banliyö hattı olmak üzere 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı inşa ettik.” dedi.

Son 23 yılda yerli sanayinin geliştirilerek birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milli ürünler ortaya çıkarıldığını vurgulayan Uraloğlu, dünya çapında küresel bir ihracat ülkesi noktasına gelindiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Bir zamanlar bayrak ipi üretemeyen, toplu iğneyi dahi ithal eden Türkiye bugün dünyanın en önemli ve stratejik teknolojilerini üretiyor.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uydularımızı, İHA ve SİHA’larımızı, savaş uçaklarımızı, helikopterlerimizi, gemilerimizi, milli elektrikli trenlerimizi ve artık milli banliyö trenlerimizi üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz.”

Yerli üretimle güçlü ulaşım

Şehir içi toplu taşımada çok daha modern, güvenli ve konforlu bir ulaşım imkânı sunulduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yerli ve milli ürünlerle bezenen 23 yıl, milletimizin kendi gücüyle yükselişinin, öz güveninin ve aydınlık geleceğimizin simgesi oldu. Şimdi de yerli üretimle güçlü ulaşım diyerek Gaziantep'in ulaşım altyapısının gücüne güç katıyoruz.” dedi.

Proje kapsamında tasarımı ve donanımı ile şehrin kültürel dokusunu yansıtan araçların, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için özel olarak üretildiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, konuşmasında “Şehrimizin coğrafi işareti olarak tescillenen Antep baklavasından ilham alarak renklendirdiğimiz 32 vagondan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Her bir set 206’sı oturan yolcu olmak üzere toplam 1000 yolcu taşıma kapasitesine sahip"

Tren setleri hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Her bir tren setimiz işletme hızı saatte 90 kilometre ve araç gövdeleri alüminyum olacak şekilde dizayn edildi. İkisi sürücü kabinli olmak üzere dört vagon araçtan oluşan her bir set 206’sı oturan yolcu olmak üzere toplam 1000 yolcu taşıma kapasitesine sahip” dedi. Araç içinde ayrıca 2 adet tekerlekli sandalye için ayrılmış bölüm de olduğunu belirten Bakan Uraloğlu; 32 adet yüksek güvenlikli yolcu kapısı, 42 adet bilgilendirme ekranı olduğunu kaydetti. Bakan Uraloğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Kör nokta kalmayacak şekilde konumlandırılmış her araç içinde 4 tane olmak üzere toplam 16 adet iç, 4 adet dış güvenlik kamerası ve ses sistemi gibi elektrik ve elektronik kontrollü ekipmanlarıyla da konfor ve güvenliğin yanı sıra donanımındaki teknolojisiyle de dikkat çekiyor. Diğer banliyö hatlarıyla da uyumlu olacak şekilde ürettiğimiz banliyö setimizle bakım ve onarım süreçlerini de daha verimli hale getirdik.”

7 tren seti daha teslim edilecek

Bakan Uraloğlu, Gaziantep’e ilki haziran ayında, diğer 3 seti ağustos ayında ve son 3 seti de ekim ayında olmak üzere 28 vagondan oluşan 7 tren seti daha teslim edilmesinin planlandığını söyledi.

Son 23 yılda Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım gerçekleştirildiğini belirten Bakan Uraloğlu, şöyle bilgi verdi:

“Gaziantep’in tüm demiryolu altyapısını da yeniledik ve modernize ettik. Bölgemizin ve ülkemizin en önemli demiryolu projelerinden biri olan 312,5 kilometre uzunluğundaki Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projemizi başlattık, yapımına hızla devam ediyoruz. %59 genel ilerleme kaydettik. 2027 yılında projemizi tamamlamayı hedefliyoruz. Proje tamamlandığında Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası ortalama 6,5 saatlik seyahat süresini 2 saat 15 dakikaya düşüreceğiz.”

Bakan Uraloğlu, saatte 200 kilometre tasarım hızı ile yılda ortalama 6,4 milyon yolcu ve yaklaşık 100 milyon ton yük taşımayı hedeflediklerini söyledi. Gaziantep-Şanlıurfa Hızlı Tren Etüt Projesini de tamamlandığını ve yatırım programına alındığını kaydeden Uraloğlu, en kısa sürede yapım ihalesinin gerçekleşeceğini belirtti.

Gaziantep Havalimanına 72 bin 593 metrekare büyüklüğünde yıllık 6 milyon yolcu kapasiteli yeni iç ve dış hatlar terminal binası inşa edildiğine değinen Uraloğlu, 2002 yılında 223 bin olan yolcu trafiğinin 2024 yılında 3 milyon yolcuya yaklaştığına dikkat çekti. Bakan Uraloğlu, “Havalimanımızdan 7’si dış nokta olmak üzere 13 farklı lokasyona haftalık 149 uçuş operasyonu gerçekleşiyor.” şeklinde bilgi verdi. (İLKHA)

HÜDA PAR, Baskil Demirlibahçe köyünde vatandaşlarla buluştu

Yeryüzü Doktorları Sağlık Merkezi yeniden umut olmaya başladı

Müftü Pinal: Yılbaşı muhasebe olabilir, kutlama değil

Kasım ayında Batman Havalimanı'nda 63 bin yolcuya hizmet verildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Kovancılar Belediye Başkanı Gök’ü ziyaret etti

Mali müşavirlerden yeni defter tutma yetkisine karşı açıklama

Rusya'da bir okulda bıçaklı saldırı: Bir ölü 3 yaralı

BESO'dan esnafa sağlıkta destek: İşitme cihazlarında özel indirim anlaşması

Şanlıurfa’da halı yıkama atölyesinde yangın

Siyonist rejim ateşkesi yine ihlal etti: Gazze'nin doğusuna topçu ve hava saldırıları

14 yaşındaki hasta erken tanı ile sağlığına kavuştu

İran'da otobüs devrildi: 13 ölü 13 yaralı

Hindistan'da skandal: Bihar Başbakanı Müslüman doktorun peçesini zorla açtı

Halk yılbaşı kutlamasına nasıl bakıyor?

UNRWA: israilin Doğu Kudüs’teki müdahalesi BM dokunulmazlığının açık ihlali

Guterres'ten mülteci çağrısı: Yük ev sahibi ülkelere bırakılmamalı

İran, işgal rejiminin süregelen tehdidine karşı ciddi adımlar atılması çağrısında bulundu

ABD'den Venezuela'ya müdahale etmek için ek gerekçe: Trump, fentanili "kitle imha silahı" ilan etti!

Siyonist işgalciler Ramallah'ın batısında bir evi daha yıktı

İsyancı M23 hareketi Kongo'da ele geçirdiği şehirden çekildi

Şanlıurfa’da sağanak yağış sonrası kaza: 2 yaralı

Şanlıurfa’da yarın planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Tarım ÜFE kasımda aylık bazda geriledi

Şanlıurfa’da dolandırıcılık operasyonu: 31 kişi tutuklandı

Siyonist yerleşimciler Hanuka bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya baskını sürdürdü

ABD’de GLP-1 ilaçlarıyla ilgili görme kaybı iddiaları mahkemeye taşındı

Gaziantep'te kaçak akaryakıt operasyonu: 6 gözaltı

Uçak biletlerinde iki kademeli fiyat dönemi: Yolcuya erken rezervasyon çağrısı

HÜDA PAR’dan Palu Kaymakamı'na ziyaret

Brent petrol 60,06 dolardan işlem görüyor

Yükleniyor