• BIST 100

    15597,92%0,98
  • DOLAR

    43,28% 0,00
  • EURO

    50,37% 0,36
  • GRAM ALTIN

    6499,46% 1,96
  • Ç. ALTIN

    10530,21% 1,09

Gazze Sağlık Müdürü, açlık ve yetersiz beslenme mağdurlarının sayısının arttığı konusunda uyardı

28 Haziran 2025, Cumartesi 22:44
28 Haziran 2025, Cumartesi 22:44
Gazze Sağlık Müdürü, açlık ve yetersiz beslenme mağdurlarının sayısının arttığı konusunda uyardı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Münir El Barş, bölgedeki insani felaketin giderek derinleştiği konusunda uyarıda bulundu.

Dr. Barş, açlık ve şiddetli yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden çocuk sayısının arttığını belirterek, işgal kuvvetlerinin “bu çocukları öldürmekten zevk aldığına” dikkat çekti.

İşgalci rejimin, sistematik ablukası ve sınır kapılarını kapatmasının bu durumu körüklediğini, buna karşılık uluslararası toplumun ise şüpheli bir şekilde sessiz kaldığını ifade eden Barş, El Cezire kanalına yaptığı açıklamada, şu ana kadar yetersiz beslenme nedeniyle 66 çocuğun hayatını kaybettiğini, son kurbanın ise üç aylık Juri el-Mısri adlı bebek olduğunu açıkladı.

Barş, en kırılgan kesimlerin, başta çocuklar olmak üzere, sistematik bir aç bırakma politikasının hedefi hâline geldiğini vurguladı.

İşgal kuvvetlerinin gıda ve ilaç girişini kasıtlı olarak engellediğini, sınır kapılarını tamamen kapattığını belirten El-Barş, özellikle çocuklar arasında sağlık durumunun ciddi şekilde kötüleştiğini ifade etti.

El-Barş, sınır kapılarının kapatılmasından bu yana 8 bin 923 çocukta yetersiz beslenme vakasının kaydedildiğini, bu çocuklardan binden fazlasının hayati tehlike arz eden ciddi durumda olduğunu belirtti.

“Sağlık personeli çocukları kurtarmaya muktedir, fakat temel tedavi araçlarından, özellikle de tedavi amaçlı sütten mahrum bırakılıyor.” diyen Barş, “Eğer bu süt ulaştırılmazsa, sonucu ölüm olacak.” şeklinde konuştu.

Felaketin sadece çocuklarla sınırlı kalmadığını belirten Barş, savaşın başından bu yana 546 hastanın tıbbi sevklerin durması ve Gazze’den tedavi için ayrılamamaları nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Binlerce hasta ise hâlâ tedavi sırası bekliyor.

Ablukanın yalnızca yardımın engellenmesiyle sınırlı olmadığını, yardıma ulaşmaya çalışan sivillerin de hedef alındığını belirten Barş, çocuklarına yemek getirmeye çalışırken öldürülen bir Filistinli doktorun örneğini verdi.

işgalin sistematik bir yıkım politikası izlediğini belirterek, işgal askerlerine binaları yıkmaları karşılığında maddi ödüller verildiğine dair raporlar bulunduğunu söyleyen Barş, Cebaliye Mülteci Kampı’nın “tamamen yok edildiğini” ve sakinlerinin barınaksız, yiyeceksiz şekilde sokaklara savrulduğunu ifade ederek, “Çadır bile yok!” dedi.

Gazze Şeridi’nin artık “felaket sonrası bir aşamaya” girdiğini yineleyen Barş, “İnsanlar sokaklarda başıboş dolaşıyor, çocuklar annelerinin kucağında birer birer ölüyor.” diyerek, sınır kapılarının açılması ve ablukanın sona erdirilmesi için acil uluslararası müdahale çağrısında bulundu. Barş, “Aksi takdirde açlık, Gazze’de hayatta kalan çocukları da yutacak.” diye ekledi.

Dünya Gıda Programı’nın raporlarına göre, Gazze'de yaklaşık 1.2 milyon Filistinli gıda güvencesinden yoksun durumda. Bunlardan 785 bini sağlıklı beslenmeden mahrum bırakılmış çocuklardan oluşuyor; 70 bin çocuk ise ağır yetersiz beslenme sorunu yaşıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 27 Mayıs’tan bu yana yardım dağıtım merkezleri yakınında 549 Filistinli öldürüldü, 4 binden fazlası ise yaralandı. (İLKHA)

Konya’da tarihi eser operasyonu: 13 şüpheli gözaltına alındı

Konya’nın acil sağlık filosu yeni araçlarla güçlendi

Malatya'da 53 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Meram Belediyesi sözleşmeli personel alım süreci başladı

İran, protestolarda 3 bin 700 polisin yaralandığını açıkladı

Danimarka Grönland'a asker gönderiyor

Pakistan'daki AVM yangınında ölü sayısı 21'e yükseldi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

500 milyon TL'lik Batman Sera OSB’nin lansmanı yapıldı

Uludağ'da mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Umut Kervanı’ndan Van Muradiye’de ihtiyaç sahiplerine yardım

Battalgazi'de kar mesaisi: 104 mahallede çalışmalar sürüyor

Dr. Sılay: Kış aylarında soğuk değil, kapalı alanlar hasta ediyor

Isparta’da narkotik denetimleri: 46 şüpheli yakalandı

Çini nternet uydusunu uzaya gönderdi

Bulgaristan, Türkiye'ye gönderilmek üzere olan 700 kg esrarı ele geçirdi

Şili'de orman yangınlarında ölü sayısı 19'a yükseldi

Malatya'ya 4 milyarlık spor tesisi yatırımı

Mısır, Suudi Arabistan ve Somali, Kızıldeniz'de bir güvenlik anlaşması geliştiriyor

Prof. Dr. Yıldırım: Rahim ağzı kanseri erken tanı, tarama ve aşılama ile büyük oranda önlenebilen bir kanser türüdür

Taşlıçay’da mahsur kalan araçlar kurtarıldı

Mustafa Yavuz, Adana Valiliği görevine başladı

Kul: Kudüs ve Gazze özgürlüğüne kavuşana kadar boykota devam edilmelidir

İstanbul Valiliği: Ağır taşıtlar ve kuryeler için trafik yasağı sona eriyor

FTR Uzmanı Dr, Sezen’den karlı ve buzlu yollarda yürürken dikkat uyarısı

Çin'de fabrikada patlama: 4 ölü, 6 kayıp, 84 yaralı

Silifke’ye 24 derslikli yeni ortaokul için protokol imzalandı

YEDAM Batman'da son 5 yılda 960 kişiye danışmanlık hizmeti verdi

Gaziantep'te drift atan sürücü ve araç sahibine ceza kesildi

Mersin'de lastik deposunda yangın

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya’da tarihi eser operasyonu: 13 şüpheli gözaltına alındı

Konya’nın acil sağlık filosu yeni araçlarla güçlendi

Malatya'da 53 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Meram Belediyesi sözleşmeli personel alım süreci başladı

İran, protestolarda 3 bin 700 polisin yaralandığını açıkladı

Danimarka Grönland'a asker gönderiyor

Pakistan'daki AVM yangınında ölü sayısı 21'e yükseldi