• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Gazze'de çöküş uyarısı: Soykırımın enkazı arasında açlık, sağlık ve salgın riski

05 Kasım 2025, Çarşamba 06:52
05 Kasım 2025, Çarşamba 06:52
Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siyonist rejimin yıkıcı saldırılarının ardından Gazze, salgın riski, açlık ve altyapı felçleriyle boğuşuyor. BM gözetiminde uluslararası güç kurulması yönündeki planlar ise tartışma konusu.

Gazze Şeridi'nde insani felaket her geçen gün derinleşiyor. Siyonist rejimin aylardır süren saldırılarının ardından çöken altyapı, tahrip olan sağlık sistemi ve artan çevre kirliliği, milyonlarca Gazzelinin hayatını tehdit ediyor.

Han Yunus'taki Emari Mahallesi sakinleri, yağmur sularıyla karışan kanalizasyon atıklarının taşması nedeniyle büyük bir çevre felaketinin eşiğinde olduklarını bildiriyor. Bölgedeki altyapı savaşta tamamen çökerken, halk evlerine kadar ulaşan pis su tehdidiyle karşı karşıya.

Gazze'deki sivil toplum kuruluşları, bölgede "tam anlamıyla bir kıtlık" yaşandığını belirterek, ulaştırılan yardımların temel ihtiyaçların yalnızca yüzde 30'unu karşıladığını ifade etti. Ağır bombardımanlar nedeniyle tesisleri tahrip olan UNRWA ise halen yüz binlerce sivil için tek sığınak konumunda.

Ajans yetkilileri, 75 bin kişinin hasarlı okullarda barındığını ve gıda, su ile hijyen malzemesi yetersizliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayıldığını açıkladı. Kurum, "uluslararası müdahale olmazsa tam bir insani çöküş yaşanabilir" uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Gazze'nin yüzde 81'i enkaza döndü. Savunma sivil ekipleri, binlerce ton patlayıcı maddenin bölgede kaldığını ve bunların her an yeni bir trajediye yol açabileceğini söylüyor.

İngiliz The Guardian gazetesi ise Gazze'deki durumu "modern çağın en zor insani görevi" olarak nitelendirdi. Haberde, yaklaşık 61 milyon ton molozun kaldırılmasının yedi yıldan fazla sürebileceği ve hâlen on binlerce kişinin enkaz altında olduğu aktarıldı.

BM gözetiminde uluslararası güç tartışması

Siyasi cephede ise ABD'nin hazırladığı karar taslağıyla Gazze'ye BM gözetiminde uluslararası bir güç gönderilmesi gündemde. ABD'nin teklifine göre bu gücün görev süresi en az iki yıl olacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı açıklamada, "Gazze'de kurulacak her türlü yapının meşruiyetini Birleşmiş Milletlerden alması gerektiğini" vurguladı. Guterres, aynı zamanda işgalin sona erdirilmesi ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının tanınması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Tulsi Gabbard, Tel Aviv'e giderek siyonist rejim lideri Binyamin Netanyahu ve güvenlik yetkilileriyle bir araya geldi. Görüşmelerde kuzey sınırı, İran dosyası ve "Gazze'de savaş sonrası dönem" konularının ele alındığı belirtildi.

Gazze Hükümet Basın Ofisi ise 10 Ekim'de yürürlüğe giren ateşkesin ardından siyonist işgalcilerin 200 ihlalde bulunduğunu açıkladı. Bu durum, sözde ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunu ve Gazze halkının hâlâ ölümcül bir kuşatma altında yaşadığını bir kez daha gözler önüne seriyor. (İLKHA)

Balıkesir'de trafik kazası: 3 yaralı

Bakan Fidan: israilin devam eden ihlalleri inanılmaz şekilde süreci daha zor hale getiriyor

Zelenskiy: Kontrolümüzde olmayan yerlerde seçim düzenlenmeyecek

Malatya'da feci kaza: 1 işçi hayatını kaybetti

Malatya'da pat pat kazası: 3 yaralı

Dışişleri Bakanlığı: Gazze barış planının ikinci aşamasına dair fikir alışverişinde bulunuldu

Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında radyoaktif atık tesisi gerilimi

Belediye Başkanı Geçit: Üç aylar manevi yenilenmenin zamanıdır

Lula da Silva: ABD’nin Venezüella'ya yönelik saldırganlığı insani bir felakete yol açabilir

Sakarya'da trafik kazası: 5 yaralı

Bingöl'de “Fetih Şuuru ve Üç Aylar” konferansı düzenlendi

ABD, Venezuela açıklarında bir gemiye daha el koydu

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

Bursa’da 42 parça tarihi eser ele geçirildi: 1 gözaltı

Meteorolojiden Akdeniz için fırtına uyarısı

Malatya'da kontrolden araç kaza yaptı: 1'i ağır 2 yaralı

Polonya sınır güvenliğini artırmak için kara mayınları döşeme kararı aldı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

Rusya, 1003 Ukraynalı askerin cenazesini teslim etti

MİT Başkanı Kalın, Hamas heyetiyle bir araya geldi

Japonya'da otomobil ile yolcu treni çarpıştı

Filistin’in Direnişi ve Dirilişi Akademik Çalıştay ve Toplumsal Farkındalık Programı düzenlendi

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'a 17 yıl hapis cezası

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatı Serik'te sorunları yerinde inceledi

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Mardin halkından bozuk yollar ve altyapı tepkisi: Kent bozuk yollardan köyü andırıyor

Mardin’de klima montajı sırasında 2’nci kattan düşerek yaralandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Üç aylar muhasebemizi yapmak bakımından son derece önemlidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Balıkesir'de trafik kazası: 3 yaralı

Bakan Fidan: israilin devam eden ihlalleri inanılmaz şekilde süreci daha zor hale getiriyor

Zelenskiy: Kontrolümüzde olmayan yerlerde seçim düzenlenmeyecek

Malatya'da feci kaza: 1 işçi hayatını kaybetti

Malatya'da pat pat kazası: 3 yaralı

Dışişleri Bakanlığı: Gazze barış planının ikinci aşamasına dair fikir alışverişinde bulunuldu

Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında radyoaktif atık tesisi gerilimi