• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Gazzeli esirlerin akıbeti belirsiz: Uluslararası soruşturma çağrısı

GÜNDEM 5.06.2025 12:19:47 0
Gazzeli esirlerin akıbeti belirsiz: Uluslararası soruşturma çağrısı

Filistinli Esirleri Savunma Merkezi, siyonist rejimin Gazze'den alıkoyduğu yüzlerce Filistinlinin akıbetinin belirsizliğini koruduğunu belirterek acil uluslararası soruşturma çağrısında bulundu.

Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü katliam ve işgal saldırılarının en karanlık yönlerinden biri de binlerce Filistinlinin hiçbir hukuki süreç işletilmeden alıkonulması. Bu konuda bir açıklama yapan Filistinli Esirleri Savunma Merkezi Başkanı Muhammed Şa'ban, Gazze'den esir alınan binlerce kişinin akıbetinin hâlâ meçhul olduğunu ve tutukluların işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Şa'ban'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

 "İşgal rejimi şu ana kadar Gazze'den 2 bin 790 kişiyi esir aldığını kabul ediyor ancak 144 kişinin durumu tamamen belirsiz. Hiçbir hukuki dayanak, denetim ya da uluslararası gözlem olmadan bu insanların nerede ve ne koşullarda tutulduğu gizleniyor.

Tarafımıza ulaşan çok sayıda tanıklık ve rapor, Gazzeli esirlerin ağır fiziksel ve psikolojik işkencelere, tedavi hakkından mahrum bırakılmalarına maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Bu nedenle, uluslararası bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmalı ve bu karanlık tablo aydınlatılmalıdır. Aksi halde bu sessizlik, insanlık vicdanında derin bir yara olarak kalacaktır.

Merkez olarak, Gazzeli esirlerin durumunu dünya gündemine taşımak, uluslararası mahkemelere ve insan hakları kuruluşlarına başvurarak bu utancı belgelemek için hukuki süreçler başlattık."

Şa'ban ayrıca, uluslararası toplumun sessizliğini sert biçimde eleştirdi ve bu durumun sadece siyonist rejimi değil, sessiz kalan dünya ülkelerini de sorumluluk altına soktuğunu ifade etti.

Gazze'de şehit düşenlerin ardından esir alınanların birçoğunun isimleri, fotoğrafları ve sağlık durumları bilinmiyor. Aileler haftalardır haber alamıyor; bazı durumlarda ise ailelerin esir alındıklarını bile sonradan öğrendikleri ortaya çıktı.

Uzmanlara göre, bu uygulamalar 1949 Cenevre Sözleşmesi ve uluslararası insan hakları hukuku açısından açık birer savaş suçu niteliği taşıyor. Ancak bugüne kadar herhangi bir bağımsız soruşturma veya yaptırım uygulanmış değil. (İLKHA)

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

Yunanistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

Meksika'da küçük bir uçak düştü: 3 ölü

Kurbanlık satıcıları şikayetçi: Kurbanlıklar elimizde kaldı, satışlar durma noktasına geldi

Seyir halindeki araçta çıkan yangın maddi hasara yol açtı

Adana'da ağaçlık alanda yangın

Ankara'da "15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" gerçekleştirildi

Gazze'de yeni bir katliam: En az 15 şehit, 50'den fazla yaralı

Diyarbakır'daki yangın faciasında gözaltı sayısı 5'e yükseldi

Bayramın ilk gününde 692 trafik kazası: 7 kişi hayatını kaybetti, 1128 kişi yaralandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Şanlıurfa'da silahlı kavga: 1 ölü

Çocuk kavgası taşlı, sopalı çatışmaya dönüştü: 5 yaralı

Bingöl'de uyuşturucu satıcısı yakalandı

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ