GÜNDEM 15.05.2023 11:50:02 0

Geçmişten günümüze hemşirelikte değerler sempozyumu

Geçmişten günümüze hemşirelikte değerler sempozyumu
Haberi Sesli Oku

Geçmişten günümüze hemşirelikte değerler sempozyumu

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamında “Geçmişten Günümüze Hemşirelikte Değerler-II” konulu sempozyum düzenlendi.
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, “Değerler; davranışa rehberlik eden, bireyin kendini adadığı idealler ve inançlardır” dedi.
Toplumda bireyin sağlığının gerek korunmasına gerekse bakım ihtiyacına destek olacak en önemli meslek grubu içerisinde hemşireliğin yer aldığını belirten Prof. Dr. Dağlı, hemşirelik lisans eğitiminde, bilimsel bilgi ve kanıta dayalı bakım becerilerinin kazandırılması gerektiğini söyledi.
Mesleğinin gerektirdiği niteliklere sahip yetişmiş hemşirelerin benimsediği etik değerlerin; bireylerin sorumluluklarını yansıttığını, algılarını etkilediğini ve davranışlarına yön verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, şunları kaydetti:
“Son yıllarda küresel ve ulusal düzeyde afetler ve felaketler ile karşı karşıya kaldık. Yaşadığımız bu zor dönemler bize, hepimizle aynı koşullarda olmalarına rağmen mesleğini icra etmek için büyük bir özveri ve fedakarlıkla çalışan sağlık personelimizin değerini bir kez daha hatırlattı. Gösterdikleri gayret için tekrar teşekkür ediyor, kıymetli hemşerilerimizin ve hemşire adaylarımızın Hemşireler Haftasını yürekten kutluyorum.”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu ise, meslek etiğinin ayrılmaz bir parçası olan mesleki değerlerin, bireylerin görevlerini yerine getirirken uyması gereken rehber ilkeler olduğuna dikkat çekti.
Değerlerin, mesleki davranışlarla ilgili standartları ve beklenenleri yansıttığını anımsatan Prof. Dr. Pasinlioğlu, şöyle konuştu:
“Mesleki değerler, akademik eğitim ve mesleki tecrübelerle kazanılırken, kişisel değerler, içinde yaşanılan toplumun kültürü, yaşam anlayışı ve deneyimlerle kazanılır. Değerlerin ışığında, hemşirelerin değerlerini çalışma hayatına özenle yansıttıkları bir meslek yaşamı diliyorum.”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Ovayolu da başkanlığını üstlendiği sempozyumda yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi:
“Hemşireliğin sürekli değişen dünyaya hem bugün hem de gelecekte ayak uydurması, var olan statüsünü geliştirmesi, bakımın kalitesini artırmasında profesyonellik ve mesleki değerler yol gösterici bir araçtır. ‘Bizim Hemşirelerimiz Bizim Geleceğimiz’ diyor, tüm meslektaşlarımın Hemşireler Günü’nü kutluyorum.”
Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Ovayolu, “Değer Temelli Bakımda Teorik ve Uygulamanın Bütünlüğü” konulu sunumunda değerlerin, bireylerin davranışlarının ahlaki standartlarını oluşturduğuna, kişinin karar verme düzeyini, karakterini ve yaşam biçimini etkilediğine ve birçok problemin çözüm sürecinde anahtar rolü üstlendiğine değindi.
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Burçin Işık, yaptığı sunumda şu bilgileri paylaştı:
“Değişen sağlık sistemi ve hemşirelik hizmetleri, hemşirelik eğitimini de şüphesiz ki derinden etkilemekte, sağlık ve eğitim kurumları arasında iş birliği ile ortak değer arayışını zorunlu kılmaktadır. Hemşirelerin, en değerli varlık olarak gördüğü insanın yaşamına, onuruna, bireysellik ve bütünlüğüne, değerlerine ve kararlarına saygı duyarak nitelikli hizmet verebilmesi ancak değerlere temellenen eğitim ile mümkündür.”
Oturum başkanlığını SANKO Üniversitesi Hastanesi Başhemşiresi Ceylan Özyılmaz’ın yaptığı öğleden sonraki oturumda, SANKO Üniversitesi Hastanesi Eğitim Hemşiresi Esra Kelleci “2023 ICN Teması: Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz’’, SANKO Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hemşirelik Ana Bilim Dalı öğrencisi Nida Oturakçıibogil “Hemşirelik Hizmetlerinde Doğru Rol Model Olma ve Önemi’’, SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Leyla Polat “Hemşirelik Öğrencilerinin Bireysel ve Profesyonel Değerleri’’ başlıklı sunum yaptı.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve sunuculuğunu Hemşirelik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Esra Çelik’in yaptığı sempozyum hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Van'da "Aile Haftası" kapsamında farkındalık yürüyüşü düzenlendi

Genç ASKON Batman’dan Engelliler Haftası’na Anlamlı Ziyaret

Sağlıklı gıdalar için filizlerden güç alınıyor

Diyarbakır'da İslam alimlerinin sözleri DEM'li belediyece ayaklar altına alındı!

Balcalı Hastanesi’nde nadir görülen dış kulak yolu tümörü başarıyla tedavi edildi

Prof. Dr. Özbolat: Aile kurumu saldırı altında, tüm kesimler sorumluluk almalı

HAMAS: Halkımıza yönelik yeni bir Nekbe ya da sürgüne izin verilmeyecek!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Beştepe'de

Yazar Demir: Aile, hem huzurun hem neslin teminatıdır

YKS ve LGS adayları son süreci nasıl değerlendirmeli?

Adana’da “Fıtratın Korunması ve Aile” semineri yapıldı

Bakan Göktaş: Dijital medya mecralarıyla cinsiyetsizleştirme akımları topluma dayatılıyor

Battalgazi Belediyesi Arslantepe Höyüğü'nü yeni sezona hazırlıyor

Batman'da Gazze'ye destek için 4 gün sürecek kermes açıldı

Tarım-ÜFE yıllık arttı, aylık azaldı

Yeşilyurt'ta "4'üncü Geleneksel Liseler Arası Münazara Yarışması" tamamlandı

Malatya Valisi Yavuz: Yeniden inşa süreci hızla sürüyor

İşgalciler Batı Şeria'da bir evi kuşatarak 4 Filistinliyi şehit etti

İstanbul'da "Aile Yılı" yürüyüşü

BM: Yemenli çocukların yarısı yetersiz beslenme sorunu yaşıyor

Batman’ın Kent Kimliğine Işık Tutan Üçleme: “Batman Kent Araştırmaları 3” Okuyucuyla Buluştu

İnşaat üretimi yıllık yüzde 10,5 arttı

Siyonist rejim Lübnan’da BM güçlerini hedef aldı

Uzmanlar: Klima bakımı hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından önemli

Ücretli çalışan istatistikleri açıklandı

Çiftçiler: "Güneydoğu Anadolu Projesi acilen hayata geçirilsin"

Güçlü aile, güçlü toplum mesajıyla Siirt’te aile yürüyüşü düzenlendi

Batman SGK'dan kayıt dışı istihdama karşı uyarı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Trump'ın Tahran karşıtı açıklamalarına tepki

Bingöl'de oto hırsızlığı: 2 şüpheli yakalandı

Yükleniyor