• BIST 100

    11067,07%0,61
  • DOLAR

    41,31% 0,04
  • EURO

    48,81% 0,43
  • GRAM ALTIN

    4908,34% 0,49
  • Ç. ALTIN

    7974,44% 1,07

Gençlerde kalp krizi artıyor: Aile hekiminden hayati uyarılar

26 Mayıs 2025, Pazartesi 11:16
26 Mayıs 2025, Pazartesi 11:16
Gençlerde kalp krizi artıyor: Aile hekiminden hayati uyarılar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, son dönemde genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekerek, bireysel ve toplumsal önlemler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Son yıllarda özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, bu durumun altında yatan nedenlere dikkat çekerek sağlıksız yaşam tarzı, stres, sigara ve madde kullanımı gibi birçok faktörün kalp krizine zemin hazırladığını belirtti.

Gençlerin kalp sağlığını koruyabilmesi için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve kaliteli uykunun önemine vurgu yapan Sılay, aile hekimlerinin rolünün güçlendirilmesi ve farkındalık kampanyalarının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Sigara, stres ve hareketsizlik kalp riskini artırıyor

Son zamanlarda özellikle genç yaşlarda çok kalp krizi haberleri geldiğini ifade eden Sılay "Bu hepimizi toplumca üzüyor. Bunda bir artışta gözüküyor ne yazık ki. Birçok sebebi var. Sağlıksız yaşam tarzı; özellikle fast food tüketimi, düşük fiziksel aktivite, obezite ve kötü uyku düzeni kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Ne yazık ki sigara ve madde kullanımı; gençler arasında sigara, elektronik sigara ve uyuşturucu kullanımı arttı; bu maddeler damar tıkanıklığına ve kalp krizine zemin hazırlar. Tabi bir de stres ve psikolojik baskılar; akademik, ekonomik ve sosyal baskılar kronik strese neden oluyor; bu da tansiyon, ritim bozuklukları ve diğer kalp sorunlarına yol açabiliyor. Genetik yatkınlık; ailede erken yaşta kalp krizi öyküsü olan bireylerde daha dikkatli olunması lazım. Kolesterol ve tansiyon sorunları; gençlerde bile yüksek kolesterol ve hipertansiyon sıkça görülmeye başlandı. Bunlara dikkat etmemiz lazım." dedi.

Düzenli kontrol, dengeli beslenme ve kaliteli uyku hayat kurtarır

Kalp krizi riskine karşı bireysel olarak alınabilecek en etkili önlemler hakkında bilgi veren Sılay "Düzenli egzersiz yapmak. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite; bunu günde 3 defada 50 dakika olarak bölebilirsiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenmek; sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar tüketelim. Özellikle aralıklı oruç dediğimiz ve şu anda çok yaygın hale gelen beslenme biçimi de çok önemli. Sigara ve alkolü kesinlikle bırakacağız. Bence onlar aramızdaki en büyük sıkıntı. Stresi artık yönetmemiz lazım. Anda yaşayabilmek, namaz, meditasyon, psikolojik destek almak ve hobi edinmek. Bunlar stresi yönetmek için çok önemlidir. Lütfen düzenli aile hekimlerinize gidin. Sağlık kontrollerinizi yaptırın. Kan basıncı, kolesterol ve şeker ölçümlerinizi gerçekleştirin. Kaliteli uyku. Bu birçok kişinin gözünden kaçıyor. Kaliteli uyku denince günde 7-9 saat; özellikle akşam 22.00 gece 02.00 arasındaki uyku çok çok önemlidir. O 4 saatlik uyku; aslında atalarımızın yaptığı erken yatıp erken kalkmaya geri dönmemiz lazım." önerilerinde bulundu.  

Kalp sağlığı için toplumsal ve kurumsal adımlar şart

Toplum ve sağlık kurumlarının yapması gereken çalışmalarla ilgili de bilgi veren Sılay "Aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi aile hekimlerinin mutlaka vatandaşla daha yakın olarak düzenli kontroller yapması çok önemli. Zaten düzenli yapılan farkındalık kampanyaları var. Bunları özellikle yaygınlaştırmak. Kalp sağlığı hakkında gençlere özel, sosyal medya destekli kampanyalar düzenlenmek. Okullarda sağlık eğitimi; kalp-damar hastalıklarının risk faktörleri ve önlemleri genç yaşta öğretilmeli. Gençlere yönelik spor ve fiziksel aktivite alanlarının artırılması. Belediyeler ve diğer kurumlar olarak ulaşılabilir spor alanları sunmamız ve teşvik etmemiz lazım. Spora başlarken ısınma hareketleri yapılmadan aniden başlamak da halı sahalarda kalp krizlerine neden olabiliyor. Isınma hareketlerine de teşvik önemli. Sağlıklı beslenme teşvikleri; okullarda ve üniversitelerde sağlıklı menülerin sunulması teşvik edilmesi lazım. Bir de ücretsiz veya düşük maliyetli sağlık taramaları. Zaten bakanlığımız yapıyor. Bunlara daha da halkımızı teşvik etmek lazım. Kolesterol, tansiyon ve şeker ölçümleri için aile hekimlerinizle yakın çalışmalarınızı istirham ediyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Siyonist rejim ordusu iki askeri tümenle Gazze'ye girdi

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Gazze'ye gidemedik ama mücadeleye devam ediyoruz

Badem yetiştiricileri: Teknik ve makine desteğine ihtiyacımız var

İşgal rejiminden Batı Şeria’da geniş çaplı baskınlar

Çöl Aslanı: Ömer Muhtar

Meksiko'da ölü sayısı 14'e yükseldi

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 gözaltı

Uzmanı uyardı: Diş hastalıkları, kalp ve böbrek sorunlarıyla bağlantılı olabilir

Suriye İçişleri Bakanı Hattab: Süveyda'da güvenlik yapılanması yeniden düzenlendi

Batman'da 21 aileye koruyucu aile hizmeti kapsamında destek

Tunus'tan dönen "Küresel Sumud Filosu" katılımcıları yaşadıklarını anlattı

Başakşehir’de sanayi sitesinde yangın çıktı

Aile Bakanlığı'ndan Batmanlı ailelere 15,6 milyon TL destek

Sabra ve Şatilla'dan Gazze'ye: Bitmeyen soykırım

Batman'da evde bakım hizmeti desteği: 88,5 milyon TL ödeme yapıldı

İşgal rejiminin sözde askerleri psikoloji sorunlarla boğuşuyor

YDUS ek yerleştirme tercih süreci başladı

Mersin'de öğrencilerle çöp toplama etkinliği düzenlendi

Yapı müteahhitliği ve şantiye şefliğinde yeni düzenlemeler: Dijital defter ve belge kolaylığı

Şanlıurfa’da 2 kilo 300 gram skunk ele geçirildi: 1 tutuklama

Denize açılan yaşlı adam ölü olarak bulundu

Mersin'de “Köklerden Geleceğe Nefes” projesi kapsamında öğrencilere orman eğitimi verildi

Anamur’da eğitim yılında öğrencilere fidan dağıtıldı

Sabah saatlerinden bu yana Gazze'de 38 şehit, onlarca yaralı

Mersin’de jandarmadan öğrenci servislerine sıkı denetim

Ücretli çalışan sayısı temmuzda 16,1 milyonu geçti

Viranşehir Devlet Hastanesi’nde başarılı rektum kanseri ameliyatı

Vali Atilla Toros, yeni eğitim-öğretim yılında öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi

Türkiye’de ağustosta 143 bin konut satıldı

64 ilaç geri ödeme listesine alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist rejim ordusu iki askeri tümenle Gazze'ye girdi

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Gazze'ye gidemedik ama mücadeleye devam ediyoruz

Badem yetiştiricileri: Teknik ve makine desteğine ihtiyacımız var

İşgal rejiminden Batı Şeria’da geniş çaplı baskınlar

Çöl Aslanı: Ömer Muhtar

Meksiko'da ölü sayısı 14'e yükseldi

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 gözaltı