Genetik yatkınlık ve egzersiz yapmamak Alzheimer’ı tetikliyor

Tarih: 21.09.2023 09:25 Güncelleme: 21.09.2023 09:25
Genetik yatkınlık ve egzersiz yapmamak Alzheimer’ı tetikliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Genetik yatkınlık ve egzersiz yapmamak Alzheimer’ı tetikliyor

Uzman Dr. Seher Kakdaş, Alzheimer hastalığının en fazla 65 yaş üstü kişilerde görüldüğünü ve birinci derece yakınlarının Alzheimer hastalığına yakalanma risklerinin yüksek olduğunu söyleyerek, 'Aynı zamanda yetersiz egzersiz, yetersiz fiziksel aktivite, düzensiz beslenme, sigara, alkol gibi alışkanlıklar Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırıyor” dedi.
Kronik kalp damar hastalıkları, şeker gibi kronik hastalıkların Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırdığını ifade eden Dicle Memorial Hastanesi’nde görev yapan Uzman Dr. Seher Kakdaş, Alzheimer hastalığının henüz bir tedavisinin olmadığını, hastalığın ilerleyişi üzerindeki engelleyici olduğu tespit edilen tedavilerin mevcut olduğunu söyledi. Dr. Kakdaş, Alzheimer hastalığının erken evresi ve orta evrelere yakın evrelerde tedaviye başlandığı zaman daha net sonuçlar alınabileceğini ve hastanın gün içerisinde fizik tedaviyle egzersiz kapasitesinin artırılması, beslenme şeklinin düzeltilmesi, özellikle Akdeniz tipi beslenmenin Alzheimer hastalarına önerdikleri beslenme şekli olduğunu kaydetti. Yetersiz fiziksel aktivite, düzensiz beslenme, sigara, alkol gibi alışkanlıkların Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırdığını aktaran Kakdaş, “En fazla 65 yaş üstü bireylerde görülüyor. Genetik yatkınlıkta risk oluşturur. Birinci derece yakınlarında Alzheimer hastalığı olanlar Alzheimer hastalığına yakalanma açısından daha büyük risk altındadırlar. Aynı zamanda kalp damar hastalıkları, şeker gibi kronik hastalıklar Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırır. Bu yüzden şeker ve tansiyon hastaları olan kişilerin kontrol altında tutulması gerekir. Bunlar özellikle Alzheimer’a yakalanma açısından en sık kontrol edebildiğimiz durumlardır. Tekrarlayan kafa travmaları da Alzheimer hastalığı açısında risk oluşturur' dedi.
Alzheimer hastalığında doktorlara başvurulduğunda en çok yaşanan belirtinin unutkanlık olarak bilinen hafıza kaybı olduğunu dile getiren Kakdaş, “Bellek kaybı hastada en çok yakın bellek durumunda gerilikler belirtir. Hasta özellikle erken evrelerde ve orta evrelerinde geçmiş olayları çok rahat hatırlar, hatta bunu detaylandırır. Ama bir gün önce olan olayları hatırlayamaz, bir saat önce konuşulan şeyi geri getiremez. İkinci bir belirti ise yürütücü fonksiyonlar dediğimiz muhakeme, neden sonuç ilişkisi kurma, hesap yapma gibi frontal lob işlevleri aksar. Hasta bu tür becerilerini eskisi gibi yerine getiremez. Bu yüzden sosyal bir geri çekilme olur. Diğer bir belirti ise hastanın yer, zaman, yön oryantasyonunda bozulmalar olur. Bu kişiler erken evrelerde bilmedikleri yerlerde kaybolabilirken, hastalığın orta evrelerinde artık evde odaların yerini karıştırır duruma gelir” diye konuştu.
Alzheimer’ın henüz bir tedavisinin olmadığını fakat hastalığın ilerleyişi üzerindeki engelleyici olduğu tespit edilen tedavilerin mevcut olduğunu ifade eden Kakdaş, özellikle hastalığın erken evresi ve orta evrelere yakın evrelerde tedaviye başlandığı zaman daha net sonuçlar alınabildiğini kaydetti. Hastanın günlük yaşam aktivitelerinde destekleyici bir takım tedaviler de mevcut olduğuna değinen Dr. Kakdaş, 'Hastanın gün içerisinde fizik tedaviyle egzersiz kapasitesinin artırılması, beslenme şeklinin düzeltilmesi özellikle Akdeniz tipi beslenme Alzheimer hastalığında önerdiğimiz bir beslenme şeklidir. Alzheimer hastalığı, hasta yakını tarafından eğitimi de önemli. Erken evrede hasta günlük yaşam aktivitelerini genellikle basit yönlendirmelerle sağlayabilir. Hasta yakının eğitimi de bu anlamda önemlidir. Hastalığın orta evrelerinde hastada okuma konuşma unutkanlıkları olabileceği için bu anlamda biraz daha birinin eşliğinde yapmasını öneriyoruz. Hastalığın ileri evresi dediğimiz, artık günlük yaşam aktivitelerinde tamamen bağımlı olduğu bir durumda artık bu hastalarda günlük bakım dışında yapılacak bir şey yok' şeklinde konuştu.

Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım

Bingöl’de camiler çocuk sesleriyle şenlendi

Bingöl Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Filistin için anlamlı bağış

Kahramanmaraş’ta 1288 sentetik ecza hapı ele geçirildi

BMGK, Venezuela'nn talebi üzerine acil toplantı kararı aldı

Ramanlı: Bütçe açığı borçlanmayı, borçlanma faizi, faiz ise yoksulluğu büyütmektedir

Posta ve hızlı kargo taşımacılığında gümrük işlemlerine yeni düzenleme

Trump, Senegal ve Fildişi Sahili vatandaşlarının ABD'ye girişini yasakladı

Hakkında 90 yıl hapis cezası bulunan hükümlü İstanbul’da yakalandı

ABD’de özel bir jet piste çakıldı: 5 ölü

Rusya: Sözde barış güçleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline gelecek

Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye Filistin çağrısı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 yılda 13 milyon yolcuya hizmet verdi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te basınla bir araya geldi

Peskov, Türkiye'nin Rusya'ya S-400 sistemlerini iade edeceği iddialarını yalanladı

OGM ülke genelinde orman denetimlerini sürdürüyor

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te çeşitli ziyaretlerde bulundu

Bakan Fidan, Gazze konulu toplantıya katılmak üzere ABD'ye gidiyor

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da su kuyusu açtı, ekmek ve sıcak yemek dağıttı

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Almanya: Ukrayna'ya destek için dondurulan Rus varlıkları kullanılmalı

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

Yükleniyor