• BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,80% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4836,63% -0,41
  • Ç. ALTIN

    7935,99% -0,73

Genişletilmiş gerçeklik laboratuvarları ile öğrencilere 3 boyutlu eğitim imkânı

02 Ekim 2024, Çarşamba 12:22
02 Ekim 2024, Çarşamba 12:22
Genişletilmiş gerçeklik laboratuvarları ile öğrencilere 3 boyutlu eğitim imkânı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Düzce Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesinde Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımıyla açılan genişletilmiş gerçeklik laboratuvarı, öğrencilere ders konularını 3 boyutlu sanal ortamda deneyimleme fırsatı sunuyor.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile öğrenme süreçlerinde bilgi ve becerilerin etkileşimli bir yapı içinde harmanlanması hedefleniyor. Bu çerçevede, Düzce Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesinde açılışı yapılan yeni eğitim birimleri ve XR (genişletilmiş gerçeklik) laboratuvarı, eğitimde teknolojinin kullanılması anlamında önemli bir adımı temsil ediyor.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde, okulda kurulan XR laboratuvarının geliştirilmesine yönelik yeni bir protokol imzalandı.

Açılışta konuşan Bakan Tekin, "Bu yenilikçi yaklaşım, öğretmenlerin derslerini daha etkili bir şekilde anlatabilmeleri, yapay zekâ ile geliştirilen yeni deney ve görsel ortamları öğrencilerine sunabilmeleri ve teknolojinin imkânlarını sınıfa taşımalarına olanak tanımaktadır. Hayata geçirilen protokoller ve geliştirilen yeni içerikler ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda bilginin, sorumluluğun ve yardımlaşmanın birlikte geliştiği bir eğitim ortamı oluşturulması hedeflenmektedir. Bu adımla, eğitimde kalite ve verimliliğin artırılması, öğrencilerin 21. yüzyıl becerileriyle donatılması ve bilimsel düşünme yetilerinin geliştirilmesi sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bir ilki temsil eden bu laboratuvar; biyoloji, fizik, kimya, matematik ve coğrafya derslerinde XR teknolojilerinin uygulanması ve geliştirilmesini amaçlıyor. Ayrıca, Türkçe dil desteğine sahip XR yazılımlarıyla hazırlanan içeriklerin test edilerek yaygınlaşması hedefleniyor.

Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesi, bu projeyle "pilot uygulama okulu" olarak seçilirken, bahçesinde inşa edilen XR laboratuvarının Akçakoca ve Düzce'deki diğer okullara da eğitim vermesi planlanıyor. Bu sayede, ülke genelinde AR (artırılmış gerçeklik) ve XR (genişletilmiş gerçeklik) tabanlı eğitim uygulamalarına öncülük eden modern bir eğitim alanı oluşturulması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Küre şeklinde düzenlenen laboratuvar, öğrencilere ders konularını 3 boyutlu sanal ortamda deneyimleme fırsatı sunuyor. Laboratuvarda müfredata uygun 5 farklı dersle uyumlu, 3 binden fazla ders içeriği hazırlanmış durumda.

Genişletilmiş gerçeklik laboratuvarları ülke genelinde yaygınlaşacak

İmzalanan protokol ile Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesi, "eğitimde sanal gerçeklik pilot uygulama okulu" oldu ve Türkiye'de bir "ilk" olduğu belirtilen genişletilmiş gerçeklik (XR) laboratuvarı okula kazandırıldı. Ülke genelinde yaygınlaşacak olan laboratuvarlar için biyoloji, fizik, kimya, coğrafya alanlarında öğretim programlarının desteklenmesini sağlayacak Türkçe dil desteğine sahip XR teknolojisi yazılımları yapıldı.

Okulda XR ve AR tabanlı eğitim uygulamalarının yapılabileceği, yaklaşık 100 metrekare kapalı alandan oluşan XR ve AR teknoloji laboratuvarı inşa edilerek, aynı anda en az 30 öğrenci ile bir öğretmenin kullanacağı, gerçek dünya ile görüntü aktarımını sağlayan kameralara sahip XR ve AR teknolojileri için bilgisayarlar, server altyapısıyla donatılan laboratuvar, öğrencilerin hizmetine sunuldu. Küre şeklinde düzenlenen laboratuvar, öğrencilere ders konularını 3 boyutlu sanal ortamda deneyimleme fırsatı sunuyor.

Özel olarak üretilmiş XR teknolojisine sahip bilgisayarlar, herhangi bir gözlük veya başlık kullanmaya ihtiyaç duymadan öğrencilerin 3 boyutlu içerikleri incelemesini ve kontrol etmesini sağlıyor. Bilgi odaklı eğitim yerine süreç ve beceri odaklı eğitim anlayışıyla tasarlanan laboratuvar, öğrencinin derse aktif katılımı, merak, sorgulama, analitik düşünme, fikir inşa etme ve müzakere etme gibi becerilerini geliştirmeye odaklanıyor.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile teknolojiyi ve yenilikçi eğitim yaklaşımlarını kullanarak öğrencilerin küresel rekabet gücünü artırmak ve onları geleceğin dünyasına hazırlamak hedefleniyor. Model, öğrencilerin sadece akademik bilgiye sahip bireyler olmalarını değil; aynı zamanda topluma katkı sağlayan, yenilikçi ve girişimci bir ruhla donatılmış bireyler olarak yetişmelerini amaçlıyor. Bu kapsamda, genişletilmiş gerçeklik, yapay zekâ ve dijital öğrenme platformları gibi teknolojik yenilikler, öğrencilerin bilgiye ulaşma ve üretme süreçlerinde aktif rol almalarını teşvik ediyor. Böylece, bilgi ve becerilerin iç içe geçtiği, iş birliğinin ve yaratıcı düşünmenin ön planda olduğu bir eğitim anlayışı ile Türkiye, eğitimde kalitenin ve verimliliğin artırılması adına önemli adımlar atıyor. (İLKHA)

Muğla’da 2 ilçede çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

Osmaniye'de 3,8 büyüklüğünde deprem

Endonezya'da 6.1 büyüklüğünde deprem

Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

ABD Gazze'de acil ateşkes tasarısına bir kez daha veto etti

Malatya için şiddetli fırtına uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütü: Küresel su krizi derinleşiyor

Balıkesir’de 531 yeni afet konutunun temeli atıldı

Kamçatka'da 7.8 büyüklüğünde deprem

Kongo'da Ebola salgını: 48 vaka, 31 ölü

İzmir’de mobilya fabrikasında yangın

HAMAS: Gazze, ordunuz için kolay bir lokma olmayacak

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen istifa etti

Balıkesir'de orman yangını

Erzurum’da ehliyetsiz sürücüye 37 bin lira ceza

Rusya’ya yönelik AB yaptırımları Birlik içinde bölünmeye yol açıyor

Rusya: Venezüella’ya yönelik müdahale girişimleri ve güç kullanımı tehditlerini kınıyoruz

Küresel Sumud Filosuna ait gemiler açık denizde bekleyişi devam ediyor

Muğla açıklarında 56 düzensiz göçmen yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmud Abbas ile görüştü

Fransa'daki protestolarda 110 kişi gözaltına alındı

THY, Suudi Arabistan'ın Yanbu kentine uçuş başlatıyor

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 435'e yükseldi

YSK yarın CHP'de olağanüstü kurultay gündemiyle toplanacak

ABD Başkanı Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi

Ukrayna, İngiltere ile 100 Yıllık Ortaklık anlaşmasını onayladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla’da 2 ilçede çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

Osmaniye'de 3,8 büyüklüğünde deprem

Endonezya'da 6.1 büyüklüğünde deprem

Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü