• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

GİBTÜ’de uyuşturucu ile mücadele konferansı düzenlendi

GÜNDEM 14.06.2023 15:20:04 0
GİBTÜ’de uyuşturucu ile mücadele konferansı düzenlendi

GİBTÜ’de uyuşturucu ile mücadele konferansı düzenlendi

GİBTÜ’de Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Biriminde görevli polis memurları tarafından 'Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi' konulu eğitim verildi. Konferansta uyuşturucu, uyuşturucu ile mücadele, madde kullanımının cezai sorumlulukları, madde kullanan kişilerde görülen belirtiler anlatılarak tavsiyeler verildi.
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Ofisi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi” konulu konferansa Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Mehmet Emin Arslan, Ofis Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema İçel, davetli konuklar, akademik ve idari personel katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema İçel, uyuşturucu madde kullanımının insanlık tarihi kadar eski bir geçmişinin olduğunu belirtti. İçel, “Bireyin beden ve ruh sağlığını, ailevi ve sosyal uyumunu bozan uyuşturucu madde , tüm aileyi ve toplumu olumsuz etkileyen psikiyatrik bir bozukluktur. Uyuşturucu madde bağımlılığına giden süreç, maddenin ilk kez vücuda alınması ile başlamaktadır. Psikolojik ve biyolojik etkenler sürece etkilemektedir. Kişi, uyuşturucuyu ilk aldığında merak duygusu ile kullanımı gerçekleştirmek isteyebilir” dedi.

'Gençleri uyuşturucudan uzak tutmalıyız'
Uyuşturucu ile mücadelede geliştirilen baş etme yönteminin, kişinin sağlık durumuna, yaşadığı ortama, ebeveyn tutumlarına, sosyo-kültürel çevreden etkilenmesine göre şekillendiğini ifade eden İçel, “Biz, ebeveynler olarak çocuklarımızın sorumluluk duygularının gelişmesine katkı sağlamalı, kendilerine zarar verici davranışlardan korunmalarını öğretmeli, bunu yaparken de onlara güvenli bir ortam sağlamalı ve bazı sınırlamalarının olduğunu göstermeliyiz. Ebeveynler çocuklarının madde kullanımını öğrendiklerinde kabullenememe, süreci inkâr etme, üzüntü ve şok, hayal kırıklığı, öfke, kullanıcıyı sorgulama gibi duyguları yaşayabilirler. Bu davranış ve tutumların getirdiği tepkiler süreci olumlu değil, daha çok olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı bu tepkilerden kaçınmak gerekmektedir. Bizler de geleceğimiz olan gençlerin, ikinci ailesi olan üniversitemize geldiklerinde tüm akademik ve idari personelin birer ebeveyn gibi hareket ederek gençlerimizi uyuşturucu madde kullanımına karşı korumak için gayret göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı.
“Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi” konulu konferansın düzenlenmesinden dolayı GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir’e teşekkürlerini ileten İçel, “Konferansımızın düzenlenmesinde desteklerinden dolayı, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Şehmus Demir hocamız başta olmak üzere, değerli sunumlarıyla katkı sağlayan kıymetli hocalarıma ve değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Uyuşturucu korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır” dedi.
Gençlerin uyuşturucuya başlama nedenleri
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Büro Amirliği Personeli İsmail Uzkar ise narkotik suçlarla mücadelenin önemini belirterek uyuşturucuya başlama nedenleri, döngüleri, madde kullanım belirtileri ve erken dönemde fark edilmesi için bilinmesi gerekenler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Bağımlılığı kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya bir davranışa dair kontrolün kaybedilmesi olarak tanımlayan Uzkar, kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranışın bağımlılık oluşturma riski taşıdığını ifade etti.
En önemli koruyucu kurum ailedir
TUBİM personeli İsmail Uzkar, ailenin, uyuşturucu madde kullanımında en önemli koruyucu kurum olduğunu, aile içi ilişkilerin bireyin toplumsal yaşamının belirlenmesinde kritik ve öncül bir rol oynadığını ve çocukların değerler sisteminin oluşmasında ailenin çok önemli bir yere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Uzkar, uyuşturucu madde kullanımının yasal durumu, UYAMA mobil uygulaması, uyuşturucu ile mücadele yolları ve profesyonel destek merkezleri hakkında bilgi vererek uyuşturucusuz toplumun hepimizin eseri olacağını vurguladı.
Konferans GİBTÜ Genel Sekreteri Mehmet Emin Arslan’ın İsmail Uzkar’a hediye takdimi ile sonlandırıldı.

Şanlıurfa'da 101 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Pakistan, Hindistan saldırısına karşı Ulusal Komuta Otoritesi'ni topladı

Otomobil koyun sürüsüne çarptı: 3 yaralı

Dünya Hastanesi’nden Gebe Okulu Müjdesi ve Sağlıkta Teknoloji Atağı

Gazze'deki kanın durması için "Bu Yaz Coca-Cola ve Pepsi'yi Boykot Edin"

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan'dan Hacettepe'deki LGBT dayatmasına tepki

Bakan Yerlikaya: Interpol ve Gürcistan'ın aradığı suçlular Türkiye'de yakalandı

Katil rejimin saldırısında 7 şehit: Bir aile daha katledildi

Doğu Karadeniz'de fırtına uyarısı

Batı'nın "Anneler Günü" yalanı ve Gazze gerçeği

Gazze'de sağlık felaketi: Sınır Tanımayan Doktorlar, acil yardım çağrısında bulundu

Columbia Üniversitesi'nden Filistin destekçisi öğrencilere yaptırım

BM'den siyonist rejimin yardım planına tepki: Kontrolü ele almak istiyor

İç kesimlerde fırtına uyarısı: Çatı uçması ve ağaç devrilmesine dikkat

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

BM: Gazze’de açlık, hastalık ve toplu ölümler kapıda

Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatılacak

Gazze'de katliamlar, Batı Şeria'da baskınlar sürüyor

Hakan Fidan: Suikast girişimine uğradım, arsenik ve cıva ile zehirlendim

Bunyan-ul Mersus operasyonu: Pakistan'dan Hindistan'a misilleme

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

İzmir açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Patpat diye tabir edilen tarım aracı devrildi: 6 yaralı

Ankara'da sağanak ve fırtına etkisi

Pakistan: israil yapımı 77 SİHA'yı düşürdük

Kızıl Meydan'da 80. Yıl kutlamaları

Altında yeni rekorlar bekleniyor mu? Yoksa sırada düzeltme mi var?

Sivas'ta 15 yaşındaki öğrencinin akranlarınca darp edildiği olayda tutuklama

Samsun'da 213 kişi tavuktan zehirlendi

Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ