• BIST 100

    16255,22%1,84
  • DOLAR

    43,41% 0,03
  • EURO

    52,05% -0,37
  • GRAM ALTIN

    7347,62% 1,72
  • Ç. ALTIN

    12147,44% 3,94

Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın

02 Şubat 2021, Salı 10:12
02 Şubat 2021, Salı 10:12
Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın

Pahalı gıdaya karşı Rekabet Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı da (GİB) yoğun bir çalışma içerisine girdi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında gerçekleştirilen Gıda Komitesi'nde gıda fiyatlarındaki artışla mücadelede yol haritası ortaya kondu. Rekabet Kurumu da yaş meyve ve sebze başta olmak üzere üreticiden aracıya, taşımacıdan satıcıya kadar bütün aktörleri takibe aldı. Fiyat atışları ve artışa katkı sağlayan tüm aktörlere karşı idari para cezası uygulanacak. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, bu konuda yürütülen çalışmalar ve soruşturmaları anlattı.

SORUŞTURMALAR BİTİYOR

Başkan Küle, zincir marketler, tedarikçilerin de aralarında yer aldığı 29 teşebbüse ilişkin yaklaşık 1.5 yıldır süren soruşturmada sona yaklaşıldığını belirterek, 'Çok büyük teşebbüslerle karşı karşıyayız.Rekabet hukukundan kaynaklı yasal süre zorunlulukları var. Tahminimize göre 1 Mart'ta bitecek. İki yazılı savunma alacağız. Daha sonra sözlü savunma safhasına geçeceğiz. Geniş bir kadroyla bir yılı aşkın süredir özel bir çalışma yaptık. Kararın vicdanları rahatlatacağını düşünüyorum' dedi.

BUNUNLA YATIP KALKIYORUZ

Başkan Küle, eş zamanlı olarak yaş meyve ve sebze soruşturmasının da biteceğini ifade ederek, 'Soruşturmada yapısal sorunlara dikkat çekeceğiz. Hızlı tüketim maddeleri ve tarım sektörüyle ilgili araştırmamız var. Hafta sonları dahil çalışıyoruz. Hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Bunla yatıp bunla kalkıyoruz. 4054 sayılı yasal sürelerinden kaynaklı konular var. Savunma sürelerini sonuna kadar vermek zorundayız' değerlendirmesini yaptı.

Rekabet ihlalinde fahiş fiyat argümanını değerlendirdiklerini kaydeden Başkan Küle, 'Piyasanın bir gerçeği var. Kriz dönemlerinde bunu fırsata çevrilip fahiş karlar elde etmek için yollar aramaktan ziyade toplum menfaati ön planda tutulmalı. Bu vatandaşlık görevidir' diye konuştu.

TEDBİRLER SIKILAŞTIRILACAK

Gıda Komitesi'nde, her kurumun gıda fiyatlarındaki artışın önlenmesi için yapacağı iş birliğinin çerçevesi belirlenirken, gümrük vergilerinden fiyat denetimlerine uygulanan pek çok tedbirin sıkılaştırılması bekleniyor. İhtiyaca göre dış ticaret önlemleri de devreye alınacak. Buna göre, arz kaynaklı sıkıntı ya da stokçuluk nedeniyle fiyat artışları nedeniyle söz konusu ürünün ithal edilmesi yoluna gidilirken, bu ürünlere yönelik gümrük vergileri de geçici olarak düşürülecek. Yem, lojistik, aracılık ücretleri gibi maliyetler de yakından takip ediliyor.

GELİR İDARESİ İHBAR HATTI KURDU

Gelir İdaresi Başkanlığı da gıda maddeleri başta olmak üzere bazı temel tüketim ürünlerinde haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapanları takibe aldı. Bu amaçla Vergi İletişim Merkezi'nde (189) ihbar hattı kuruldu.

Başkanlığın internet sitesinden haksız fiyat artışı ve stokçuluk ihbar bildirimi menüsü de devreye girdi. Vergi dairelerindeki denetim ekipleri gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini satan mükellefler nezdinde haksız fiyat, stokçuluk konularında denetim yapıyor.

Gıda fiyatlarını etkileyen, yem, lojistik, aracılık ücretleri gibi maliyetler takip edilirken ihtiyaca göre vergi düzenlemesi, tarımsal destekler yoluyla önlemler alınacak.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İstanbul’daki narkotik operasyonlarında 37 kişi tutuklandı

Bakan Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla görüştü

Eğitimci Haras: Yapay zekâ kullanılmalı ama verileri mutlak doğru kabul edilmemeli

İçişleri Bakanlığı’ndan "sarı" kodlu hava uyarısı

Malatya semt pazarlarında ölçü ve tartı denetimi

Malatya Valiliğinden Yeşilyurt Sanayi Sitesi uyarısı: Kurallara aykırı kiralamaya iptal

Gaziantep'te marketlere yönelik gıda denetimi yapıldı

Malatya Doğanşehir'de kar yağışı, konteyner kentte yaşamı zorlaştırdı

Pedodonti Uzmanı Dr. Coşkun: Tatil, çocuklarda diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak için fırsattır

Batman'da "Beslenme Çantam" projesi hayata geçiyor

Malatya'da 86 sikke ile tarihi eserler ele geçirildi

Batman Havalimanı 60 sağlık uçuşuna ev sahipliği yaptı

Altın fiyatlarındaki yükseliş evlenmek isteyen gençleri zorluyor!

Hindistan’da küçük uçak düştü: 5 ölü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Amacımız, çocukların ana dillerini öğrenmelerine katkı sağlamaktır

Şanlıurfa’ya yağmur ve kar geliyor

Malatya'da TOKİ çalışanı darp edildiği iddiasıyla çatıya çıkarak yardım istedi

Diyarbakır'da kaybolan kadını arama çalışmaları 7'nci gününde de devam ediyor

Gaziantep'te giydiği kıyafetle kendini jandarma olarak tanıtan şahıs yakalandı

Op. Dr. Yıldırım: 9 yaşından sonra hiçbir tedavi çocuğun görmesini geri getiremez

Diyarbakır ve Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 445 şüpheli yakalandı

2026-TUS ve STS başvuruları başladı

Mardin Yeşilay Şube Başkanı Akdağ: Bütün konularda aile çok kritik bir rol oynamaktadır

Batman'da kuyumcu dolandırıcılığı: 1,2 milyon TL'lik altın ele geçirildi

Binlerce aileye yardım ulaştıran Umut Kervanı'ndan Suriye'ye yardım çağrısı

Diyarbakır enerjinin merkezi oluyor

Erken teşhis diş kaybını önlüyor

Van merkezli 3 ilde rüşvet operasyonu: 7 gözaltı

Kırmızı bültenle ve ulusal seviyede aranan 14 kişi Türkiye’ye iade edildi

Diyarbakır’da soğuk havanın oluşturduğu kırağı geriye kartpostallık kareler bıraktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’daki narkotik operasyonlarında 37 kişi tutuklandı

Bakan Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla görüştü

Eğitimci Haras: Yapay zekâ kullanılmalı ama verileri mutlak doğru kabul edilmemeli

İçişleri Bakanlığı’ndan "sarı" kodlu hava uyarısı

Malatya semt pazarlarında ölçü ve tartı denetimi

Malatya Valiliğinden Yeşilyurt Sanayi Sitesi uyarısı: Kurallara aykırı kiralamaya iptal

Gaziantep'te marketlere yönelik gıda denetimi yapıldı