• BIST 100

    11081,07%-0,38
  • DOLAR

    42,44% 0,02
  • EURO

    49,47% 0,21
  • GRAM ALTIN

    5731,98% -0,22
  • Ç. ALTIN

    9291,84% -0,40

Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın

02 Şubat 2021, Salı 10:12
02 Şubat 2021, Salı 10:12
Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın

Pahalı gıdaya karşı Rekabet Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı da (GİB) yoğun bir çalışma içerisine girdi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında gerçekleştirilen Gıda Komitesi'nde gıda fiyatlarındaki artışla mücadelede yol haritası ortaya kondu. Rekabet Kurumu da yaş meyve ve sebze başta olmak üzere üreticiden aracıya, taşımacıdan satıcıya kadar bütün aktörleri takibe aldı. Fiyat atışları ve artışa katkı sağlayan tüm aktörlere karşı idari para cezası uygulanacak. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, bu konuda yürütülen çalışmalar ve soruşturmaları anlattı.

SORUŞTURMALAR BİTİYOR

Başkan Küle, zincir marketler, tedarikçilerin de aralarında yer aldığı 29 teşebbüse ilişkin yaklaşık 1.5 yıldır süren soruşturmada sona yaklaşıldığını belirterek, 'Çok büyük teşebbüslerle karşı karşıyayız.Rekabet hukukundan kaynaklı yasal süre zorunlulukları var. Tahminimize göre 1 Mart'ta bitecek. İki yazılı savunma alacağız. Daha sonra sözlü savunma safhasına geçeceğiz. Geniş bir kadroyla bir yılı aşkın süredir özel bir çalışma yaptık. Kararın vicdanları rahatlatacağını düşünüyorum' dedi.

BUNUNLA YATIP KALKIYORUZ

Başkan Küle, eş zamanlı olarak yaş meyve ve sebze soruşturmasının da biteceğini ifade ederek, 'Soruşturmada yapısal sorunlara dikkat çekeceğiz. Hızlı tüketim maddeleri ve tarım sektörüyle ilgili araştırmamız var. Hafta sonları dahil çalışıyoruz. Hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Bunla yatıp bunla kalkıyoruz. 4054 sayılı yasal sürelerinden kaynaklı konular var. Savunma sürelerini sonuna kadar vermek zorundayız' değerlendirmesini yaptı.

Rekabet ihlalinde fahiş fiyat argümanını değerlendirdiklerini kaydeden Başkan Küle, 'Piyasanın bir gerçeği var. Kriz dönemlerinde bunu fırsata çevrilip fahiş karlar elde etmek için yollar aramaktan ziyade toplum menfaati ön planda tutulmalı. Bu vatandaşlık görevidir' diye konuştu.

TEDBİRLER SIKILAŞTIRILACAK

Gıda Komitesi'nde, her kurumun gıda fiyatlarındaki artışın önlenmesi için yapacağı iş birliğinin çerçevesi belirlenirken, gümrük vergilerinden fiyat denetimlerine uygulanan pek çok tedbirin sıkılaştırılması bekleniyor. İhtiyaca göre dış ticaret önlemleri de devreye alınacak. Buna göre, arz kaynaklı sıkıntı ya da stokçuluk nedeniyle fiyat artışları nedeniyle söz konusu ürünün ithal edilmesi yoluna gidilirken, bu ürünlere yönelik gümrük vergileri de geçici olarak düşürülecek. Yem, lojistik, aracılık ücretleri gibi maliyetler de yakından takip ediliyor.

GELİR İDARESİ İHBAR HATTI KURDU

Gelir İdaresi Başkanlığı da gıda maddeleri başta olmak üzere bazı temel tüketim ürünlerinde haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapanları takibe aldı. Bu amaçla Vergi İletişim Merkezi'nde (189) ihbar hattı kuruldu.

Başkanlığın internet sitesinden haksız fiyat artışı ve stokçuluk ihbar bildirimi menüsü de devreye girdi. Vergi dairelerindeki denetim ekipleri gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini satan mükellefler nezdinde haksız fiyat, stokçuluk konularında denetim yapıyor.

Gıda fiyatlarını etkileyen, yem, lojistik, aracılık ücretleri gibi maliyetler takip edilirken ihtiyaca göre vergi düzenlemesi, tarımsal destekler yoluyla önlemler alınacak.

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı engelli dernekleriyle bir araya geldi

Batman'da iki aracın çarpıştığı kazada maddi hasar oluştu

Dr. Büşra Eskifuruncu: Hepimiz birer engelli adayıyız, empati engelleri kaldırır

Yetimler Vakfı bu kışta mazlumları sevindirdi

HÜDA PAR Gaziantep Gençlik Kolları Başkanı: Engelli bireyler toplumumuzun ayrılmaz bir parçası

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Buhara’da Özbekistan Ali Meclisi Yasama Meclisi Başkanı İsmailov ile görüştü

Ankara'da yerli "Otomatik Şok Cihazları" halkın hizmetine sunuldu

CHP'li Seyhan Belediyesi’nin hesapları TMSF tarafından bloke edildi

HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı’ndan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” mesajı

Demir: Mardin'deki engelli bireyler hâlâ fiziksel erişilebilirlik sorunlarıyla karşılaşmaktadır

Malatya'da 3 anlamlı buluşma: Engelliler için özel program düzenlendi

İşgal rejimi: Batı Şeria’da çöp yakan Filistinliler öldürülsün

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Cizre'de coşku ile kutlandı

Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde başhekimlik değişimi

Malatya'da İkizce bölgesine dev altyapı çalışması

Bakan Göktaş, Engelsiz Mobil Uygulama Tanıtım Programı'nda konuştu

Siirt'te polis aracının çarptığı genç kadın 30 gün sonra hayatını kaybetti

Diyarbakır’da Bizans dönemine ait tarihi eserler ele geçirildi

Gaziantep'te kasten öldürme suçundan aranan hükümlü yakalandı

Gaziantep'te liseli öğrencilerden Gazze'ye anlamlı bağış

Amatör balıkçılar için sualtı avcılığında yeni zorunluluk

Engelli vatandaşlara 55 tekerlekli sandalye dağıtıldı

Hüseyin Kölük Camii’nin temeli dualarla atıldı

Adana'da bulunan mahalle camisi yardımlarıyla örnek bir merkez haline geldi

Batman İŞKUR'dan engelli istihdamında rekor

Kasım ayında üreticilere 376,8 milyon lira destek ödemesi yapıldı

Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Aslan: "Madde Bağımlılığı" panelinin en büyük mesajı ailelere

Siyonist rejim, anlaşmayı çiğneyerek Refah Sınır Kapısı'nı yalnızca çıkışlara açacağını duyurdu

Uzmanlar uyarıyor: Yanlış kullanılan biyosidal ürünler can alıyor!

Battalgazi Belediyesi’nden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık programı 

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı engelli dernekleriyle bir araya geldi

Batman'da iki aracın çarpıştığı kazada maddi hasar oluştu

Dr. Büşra Eskifuruncu: Hepimiz birer engelli adayıyız, empati engelleri kaldırır

Yetimler Vakfı bu kışta mazlumları sevindirdi

HÜDA PAR Gaziantep Gençlik Kolları Başkanı: Engelli bireyler toplumumuzun ayrılmaz bir parçası

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Buhara’da Özbekistan Ali Meclisi Yasama Meclisi Başkanı İsmailov ile görüştü

Ankara'da yerli "Otomatik Şok Cihazları" halkın hizmetine sunuldu