-
BIST 100
16098,50%-1,16
-
DOLAR
44,19% 0,16
-
EURO
50,77% -0,32
-
GRAM ALTIN
7231,07% 0,36
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Gıda fiyatlarında yeni dönem başlıyor! Fırsatçılar yandı...
01 Şubat 2021, Pazartesi 19:49
01 Şubat 2021, Pazartesi 19:49
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gıda fiyatlarında yeni dönem başlıyor! Fırsatçılar yandı...
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen Gıda Komitesi toplantısında Türkiye'deki gıda fiyat gelişmeleri değerlendirildi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, 'Tarımsal ürünler ve gıda piyasalarındaki gelişmeler konusunda zamanlı kararlar almaya fayda sağlayacak bir Erken Uyarı Sistemi'nin oluşturulmasına ilişkin teknik altyapı çalışmaları Komiteye sunulmuş ve kurumlar arası işbirliğinin çerçevesi belirlenmiştir' ifadeleri kullanıldı.
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem 'Erken Uyarı Sistemi' ile ilgili merak edilenleri açıkladı. Erdem, 'Gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için birçok tedbir öteden beri hayata geçirildi ve geçirilmeye devam ediyor. aslında burada denetim, kontrol gibi anlık çözümlerle birlikte yapısal ve yasal düzenlemelere de ihtiyaç duyuluyor.' dedi.
ÜRÜN BAZLI TAKİP SİSTEMİ
Erdem, 'Hal yasası, üreticilerin kooperatif çatısı altında toplanması, aracı ve komisyoncuların sayısının ve etkinliğinin azaltılması, soğuk zincir ile fire oranlarının azaltılması, üreticinin son satıcıya ulaşımının kolaylaştırılması gibi çözümler üzerinde çalışılıyor. Bu noktada ürün bazlı takip sistemi de devreye alınarak özellikle temel gıda maddelerindeki fırsatçılık ve stokçuluk anında tespit edilebiliyor.' ifadelerini kullandı.
ÖNCEDEN TESPİT EDİLİP, GİDERİLİYOR
Erdem, 'Erken uyarı sistemi ile de tüm üretim ve dağıtımla birlikte satış aşamalarında anlık takip teknolojik altyapı ile sağlanıyor. Böylece bir ürünün üretim miktarı, tüketim miktarı, fiyatlama aşamaları takip edilerek bu noktalardaki değişimlere anında ulaşılıyor. Örneğin bir üründeki fiyat artışına sebep olacak konulardan birisi üretimin azalması, Eğer üretimin azaldığı tespit edildiğinde burada bir tedbir alınıyor. Ya da bir ürüne talep çoğalırsa yeterince ürün olup olmadığı anında görülüyor. Böylece fiyatı artırıcı arızalar önceden tespit edilerek giderilebiliyor.' sözlerini kullandı.
Erdem 'Erken Uyarı Sistemi'nde üç önemli ayağın öne çıktığını belirtti:
1- Üretim aşaması: burada ürünün arz miktarı, anlık olarak takip ediliyor. Tohumdan hasat aşamasına kadar tüm süreç takip edilerek burada oluşabilecek bir arz eksikliği riski önceden tespit edilebiliyor. Meteorolojik riskler, tarımsal hastalık riskleri burada öne çıkıyor. Böylece önceden tedbir alınabiliyor.
2- Arz zinciri ve tüketim: Hasat sonrası ürün tarladan çatala kadarki süreçlerde izlenerek hem fire durumu, hem de nakliye ve fiyatlanma durumu takip edilerek bu noktada oluşabilecek arızalar gideriliyor. Ayrıca tüketici talebi de izlenerek oluşabilecek bir arz eksikliği önceden giderilebiliyor.
3- Fiyat değişimi: burada ürünün yine tarladan markete kadarki süreçteki fiyatlanma aşamaları takip ediliyor. Burada fiyatlarda oluşabilecek bir dalgalanma önceden tespit edilebiliyor. Fırsatçı ya da stokçu denetimi yapılabiliyor. Ürün bazında bir spekülasyon olursa tespit ediliyor. Bu noktada gerekli tedbirler alınabiliyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 2 milyon 425 bin 560 aday başvuru yaptı
Dünya Kudüs Günü'nde İzmir’den Kudüs ve Mescid-i Aksa için çağrı
Şanlıurfa’da 'Dünya Kudüs Günü' açıklaması: Küresel barış, Kudüs'ün özgürlüğüne bağlı
132 yıllık Asmalı Mescit restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı
Umut Kervanı Van’da Ramazan ayında da yardımlarını sürdürüyor
"Dünya Kudüs Günü" için İstanbul'da yürüyüş
Kayısı üreticilerine monilya hastalığı uyarısı
Mersin’de ‘Güvenli Okul Yolu’ kapsamında servis denetimi
Şanlıurfa’da sanayi sitesinde trafo patladı
Şanlıurfa’da 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
İlber Ortaylı öldü
Memur-Sen Adıyaman İl Başkanı Demir: israilin başlattığı savaş kabul edilemez
Milli Eğitim Bakanı Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere ara tatil mesajı
700 yıllık Kur'an-ı Kerim Bursa’da ziyarete açıldı
Tahran’da yürüyüşteki siviller hedef alındı: Bir kadın şehit oldu
Gaziantep'te aranan 28 şüpheli yakalandı
Memur Sen’den uluslararası topluma çağrı: Savaş durdurulsun barış sağlansın
Aşıların "iğnesiz enjeksiyon yöntemi" ile uygulanmasına yönelik ilk adım
Güney Kore'den Japonya Başbakanı'nın toprak iddialarına tepki
Kadın kooperatiflerinin ürünlerine barkod ücretlerinde indirim sağlandı
Konya Peygamber Sevdalıları, “Dünya Kudüs Günü” basın açıklaması yaptı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakan Işıkhan Mardin’de
Takkeli Cılıbıt kuşu Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te görüntülendi
Silivri’de uyuşturucu operasyonu: 1 milyon 400 bin hap ele geçirildi
Fitre nasıl verilmeli? Vaiz Karanfil merak edilenleri açıkladı
"Küresel barışın anahtarı Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüdür"
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Çetin: Tütün bağımlılığı birçok hastalığın nedeni
Pakistan'da polise saldırı: 7 ölü
Elazığ’da Dünya Kudüs Günü açıklaması: Kudüs’ün özgürlüğü insanlığın ortak barış meselesidir
Dünya Kudüs Günü’nde Van’dan vahdet çağrısı
Yükleniyor






