-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,09% 0,05
-
EURO
50,91% 0,05
-
GRAM ALTIN
7306,18% -0,40
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
Gıda fiyatlarında yeni dönem başlıyor! Fırsatçılar yandı...
01 Şubat 2021, Pazartesi 19:49
01 Şubat 2021, Pazartesi 19:49
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gıda fiyatlarında yeni dönem başlıyor! Fırsatçılar yandı...
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen Gıda Komitesi toplantısında Türkiye'deki gıda fiyat gelişmeleri değerlendirildi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, 'Tarımsal ürünler ve gıda piyasalarındaki gelişmeler konusunda zamanlı kararlar almaya fayda sağlayacak bir Erken Uyarı Sistemi'nin oluşturulmasına ilişkin teknik altyapı çalışmaları Komiteye sunulmuş ve kurumlar arası işbirliğinin çerçevesi belirlenmiştir' ifadeleri kullanıldı.
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem 'Erken Uyarı Sistemi' ile ilgili merak edilenleri açıkladı. Erdem, 'Gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için birçok tedbir öteden beri hayata geçirildi ve geçirilmeye devam ediyor. aslında burada denetim, kontrol gibi anlık çözümlerle birlikte yapısal ve yasal düzenlemelere de ihtiyaç duyuluyor.' dedi.
ÜRÜN BAZLI TAKİP SİSTEMİ
Erdem, 'Hal yasası, üreticilerin kooperatif çatısı altında toplanması, aracı ve komisyoncuların sayısının ve etkinliğinin azaltılması, soğuk zincir ile fire oranlarının azaltılması, üreticinin son satıcıya ulaşımının kolaylaştırılması gibi çözümler üzerinde çalışılıyor. Bu noktada ürün bazlı takip sistemi de devreye alınarak özellikle temel gıda maddelerindeki fırsatçılık ve stokçuluk anında tespit edilebiliyor.' ifadelerini kullandı.
ÖNCEDEN TESPİT EDİLİP, GİDERİLİYOR
Erdem, 'Erken uyarı sistemi ile de tüm üretim ve dağıtımla birlikte satış aşamalarında anlık takip teknolojik altyapı ile sağlanıyor. Böylece bir ürünün üretim miktarı, tüketim miktarı, fiyatlama aşamaları takip edilerek bu noktalardaki değişimlere anında ulaşılıyor. Örneğin bir üründeki fiyat artışına sebep olacak konulardan birisi üretimin azalması, Eğer üretimin azaldığı tespit edildiğinde burada bir tedbir alınıyor. Ya da bir ürüne talep çoğalırsa yeterince ürün olup olmadığı anında görülüyor. Böylece fiyatı artırıcı arızalar önceden tespit edilerek giderilebiliyor.' sözlerini kullandı.
Erdem 'Erken Uyarı Sistemi'nde üç önemli ayağın öne çıktığını belirtti:
1- Üretim aşaması: burada ürünün arz miktarı, anlık olarak takip ediliyor. Tohumdan hasat aşamasına kadar tüm süreç takip edilerek burada oluşabilecek bir arz eksikliği riski önceden tespit edilebiliyor. Meteorolojik riskler, tarımsal hastalık riskleri burada öne çıkıyor. Böylece önceden tedbir alınabiliyor.
2- Arz zinciri ve tüketim: Hasat sonrası ürün tarladan çatala kadarki süreçlerde izlenerek hem fire durumu, hem de nakliye ve fiyatlanma durumu takip edilerek bu noktada oluşabilecek arızalar gideriliyor. Ayrıca tüketici talebi de izlenerek oluşabilecek bir arz eksikliği önceden giderilebiliyor.
3- Fiyat değişimi: burada ürünün yine tarladan markete kadarki süreçteki fiyatlanma aşamaları takip ediliyor. Burada fiyatlarda oluşabilecek bir dalgalanma önceden tespit edilebiliyor. Fırsatçı ya da stokçu denetimi yapılabiliyor. Ürün bazında bir spekülasyon olursa tespit ediliyor. Bu noktada gerekli tedbirler alınabiliyor.
Rojin Kabaiş'in babasına yönelik tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı
Bakan Güler Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman ile görüştü
İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü
İranlı Tümgeneral Rızaî: Uzun bir savaşa hazırız ancak düşman buna hazır değil
Bakan Bayraktar: Kozlu'da en kısa sürede normal üretim süreçlerine döneceğiz
Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantısını yaptı
Manisa Akhisar'da meydana gelen bıçaklı kavgada vefat eden Ağrılılar defnedildi
Bitlis’te yolcu otobüsünde 4 kilo skunk ele geçirildi
İran'dan ABD'ye "liman" uyarısı
Batman'da toplumun farklı kesimleri iftarda buluştu
Endonezya genelinde birçok volkanın aktivitesinde artış gözlemleniyor.
Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı
Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı
Etiyopya'da heyelan: 30 ölü
Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı
Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor
Malatya'da çatı yangını
Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı
Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi
Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu
Malatyada Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi'ne yoğun ilgi
Gazprom: Türkiye'ye giden doğalgaz boru hattı altyapısına yönelik saldırılar püskürtüldü
Batman’da Birlik Sofrası: Şah-Mar İftarına Yoğun İlgi
İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi
İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı
Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı
İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti
İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı
Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor
Yükleniyor






