-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,09% 0,06
-
EURO
51,05% -0,31
-
GRAM ALTIN
7332,52% -0,30
-
Ç. ALTIN
11826,62% -0,32
Gıda fiyatlarında yeni dönem başlıyor! Fırsatçılar yandı...
01 Şubat 2021, Pazartesi 19:49
01 Şubat 2021, Pazartesi 19:49
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gıda fiyatlarında yeni dönem başlıyor! Fırsatçılar yandı...
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen Gıda Komitesi toplantısında Türkiye'deki gıda fiyat gelişmeleri değerlendirildi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, 'Tarımsal ürünler ve gıda piyasalarındaki gelişmeler konusunda zamanlı kararlar almaya fayda sağlayacak bir Erken Uyarı Sistemi'nin oluşturulmasına ilişkin teknik altyapı çalışmaları Komiteye sunulmuş ve kurumlar arası işbirliğinin çerçevesi belirlenmiştir' ifadeleri kullanıldı.
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem 'Erken Uyarı Sistemi' ile ilgili merak edilenleri açıkladı. Erdem, 'Gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için birçok tedbir öteden beri hayata geçirildi ve geçirilmeye devam ediyor. aslında burada denetim, kontrol gibi anlık çözümlerle birlikte yapısal ve yasal düzenlemelere de ihtiyaç duyuluyor.' dedi.
ÜRÜN BAZLI TAKİP SİSTEMİ
Erdem, 'Hal yasası, üreticilerin kooperatif çatısı altında toplanması, aracı ve komisyoncuların sayısının ve etkinliğinin azaltılması, soğuk zincir ile fire oranlarının azaltılması, üreticinin son satıcıya ulaşımının kolaylaştırılması gibi çözümler üzerinde çalışılıyor. Bu noktada ürün bazlı takip sistemi de devreye alınarak özellikle temel gıda maddelerindeki fırsatçılık ve stokçuluk anında tespit edilebiliyor.' ifadelerini kullandı.
ÖNCEDEN TESPİT EDİLİP, GİDERİLİYOR
Erdem, 'Erken uyarı sistemi ile de tüm üretim ve dağıtımla birlikte satış aşamalarında anlık takip teknolojik altyapı ile sağlanıyor. Böylece bir ürünün üretim miktarı, tüketim miktarı, fiyatlama aşamaları takip edilerek bu noktalardaki değişimlere anında ulaşılıyor. Örneğin bir üründeki fiyat artışına sebep olacak konulardan birisi üretimin azalması, Eğer üretimin azaldığı tespit edildiğinde burada bir tedbir alınıyor. Ya da bir ürüne talep çoğalırsa yeterince ürün olup olmadığı anında görülüyor. Böylece fiyatı artırıcı arızalar önceden tespit edilerek giderilebiliyor.' sözlerini kullandı.
Erdem 'Erken Uyarı Sistemi'nde üç önemli ayağın öne çıktığını belirtti:
1- Üretim aşaması: burada ürünün arz miktarı, anlık olarak takip ediliyor. Tohumdan hasat aşamasına kadar tüm süreç takip edilerek burada oluşabilecek bir arz eksikliği riski önceden tespit edilebiliyor. Meteorolojik riskler, tarımsal hastalık riskleri burada öne çıkıyor. Böylece önceden tedbir alınabiliyor.
2- Arz zinciri ve tüketim: Hasat sonrası ürün tarladan çatala kadarki süreçlerde izlenerek hem fire durumu, hem de nakliye ve fiyatlanma durumu takip edilerek bu noktada oluşabilecek arızalar gideriliyor. Ayrıca tüketici talebi de izlenerek oluşabilecek bir arz eksikliği önceden giderilebiliyor.
3- Fiyat değişimi: burada ürünün yine tarladan markete kadarki süreçteki fiyatlanma aşamaları takip ediliyor. Burada fiyatlarda oluşabilecek bir dalgalanma önceden tespit edilebiliyor. Fırsatçı ya da stokçu denetimi yapılabiliyor. Ürün bazında bir spekülasyon olursa tespit ediliyor. Bu noktada gerekli tedbirler alınabiliyor.
İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı
Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu
Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi
Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı
Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor
Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor
Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı
HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar
Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!
Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi
Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı
HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi
İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu
Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip
İstanbul’da "Yüzyılın Konut Projesi" için hak sahipleri bayram sonrası belirlenecek
Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı
Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi
İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti
Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor
Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı
Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor
Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz
İzmir’de 1 ton 346 kilogram skunk ele geçirildi
Bakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Sikorski ile görüştü
Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 135’e ulaştı
Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem
TUS uzmanlık dalı değişikliği tercihleri başladı
DMM: İmam Hatip Lisesi’ndeki yurt projesine ilişkin iddialar asılsız
Elazığ’da uyuşturucu operasyonu: 14 tutuklama
Oto aksesuar esnafı: Bu yasakla dükkanlar kapanır
Yükleniyor






